Vojvodina merka Evropu 1Foto Starsport

– Ostalo je još tri kola do kraja Superlige. Novi šampion je Crvena zvezda koja je u utorak posle minimalne pobede protiv Voždovca uz poraz Čukaričkog overila 27. titulu. Danas im u goste dolazi ekipa bivšeg trenera crveno-belih Nenada Lalatovića, koja je jedna od zaslužnih što je trka za prvaka Srbije okončana 270 minuta pre završetka prvenstva.

Mladi stručnjak na klupi novosadskog superligaša ponovo je „obezbedio“ crveno-belima titulu, ovoga puta pobedom protiv Čukaričkog na Banovom brdu, kao i pre dve godine kada je predvodeći Napredak u Kruševcu savladao Partizan. Treći ovosezonski duel Crvene zvezde i Vojvodine (17.00) mnogo je bitniji crveno-belima iz Novog Sada budući da bi eventualni trijumf na Marakani dodatno zakuvao borbu za jedno od mesta u evropskim kvalifikacijama. „Lale“ zaostaju četiri boda za trećeplasiranim Partizanom, odnosno šest za Čukaričkim. Sa druge strane, Radnički koji je poziciju niže ima samo jedan bod manje, tako da su namere Novosađana više nego jasne na najvećem srpskom stadionu.

Tri kola pre kraja Superlige poznate su dve stvari. Novi prvak Srbije je Crvena zvezda, dok je prvi siguran putnik u niži rang ekipa Jagodine koja je ubedljivim porazom u Subotici u prošlom kolu izgubila sve šanse za opstanak. Međutim, finiš šampionata daće odgovor u vezi su sa učesnicima u evropskim kvalifikacijama i drugom putniku u niži rang. Osim Jagodine, gotovo je izvesno da će drugi tim koji će posle 25 godina napustiti Superligu biti OFK Beograd, koga samo teoretske šanse dele od čuda zvanog opstanak. Kada je reč o timovima koji će prestavljati Srbiju u kvalifikacijama za Ligu Evrope za sada su najbliži drugoplasirani Čukarički i poziciju niže rangirani Partizan. Ekipa sa Banovog brda je istopila prednost nad crno-belima i sada ima samo dva boda viška. U ovom kolu na noge im dolazi niški Radnički koji je ubedljivim porazom u Čačku ispustio četvrto mesto, dok će Partizan dočekati neambiciozni Voždovac u nadi da će upisati nova tri boda i uz eventualni kiks Čukaričkog doći do drugog mesta. Šanse za četvrto mesto ima i Borac koji dočekuje Radnik, ali Kosanovićeva ekipa koja zaostaje za Vojvodinom četiri boda više zavisi od rezultata drugih timova nego od svog učinka.

Međutim, što se tiče Evrope, pita se i Javor, finalista ovosezonskog Kupa Srbije i drugoplasirani tim u plej-autu. Ivanjičani bi pobedom nad Partizanom i eventualnim osvajanjem Kupa automatski obezbedili učešće u evropskim kvalifikacijama čime bi ugasili evropsku nadu ekipi koja na kraju sezone zauzme četvrto mesto na tabeli Superlige.

Raspored

subota

Crvena zvezda – Vojvodina (17), Borac – Radnik (19), Čukarički – Radnički (19), Jagodina – Rad (19), Javor – Metalac (19), Partizan – Voždovac (19).

nedelja

OFK Beograd – Spartak (17), Mladost – Novi Pazar (19).

Tabela (plej-of): Crvena zvezda (-1) 45, Čukarički 36, Partizan 34, Vojvodina 30, Radnički 29, Borac (-1) 26, Radnik 25, Voždovac 21

Tabela (plej-aut): Novi Pazar 25, Javor 24, Metalac 23, Spartak 23, Rad 22, Mladost 22, OFK Beograd 15, Jagodina 13

Proslava pred navijačima

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije usvojila je žalbu Crvene zvezde i odlučila da preinači donetu odluku o tri meča bez publike na domaćem terenu i ublaži na dve utakmice. S obzirom na to da su crveno-beli već igrali pred praznim tribinama protiv Čukaričkog današnjim duelom protiv Vojvodine odradiće suspenziju, dok će u poslednjem kolu protiv Radničkog proslaviti titulu uz prisustvo navijača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari