Vojvodina u crnoj seriji 1

Na dva kola pre „deljenja“ bodova više je nego jasno da će se poslednji ovosezonski derbi odigrati u prvom kolu „treće faze“ domaćeg prvenstva i to na stadionu „Rajko Mitić“.

Trijumfima protiv subotičkog Spartaka, odnosno Radničkog u Nišu fudbaleri Crvene zvezde i Partizana osamili su se u trci za titulu, nakon što je Vojvodina deklasirana na Voždovcu (4:1). Puleni Miodraga Božovića savladali su rivala (2:1) golovima Srđana Vujaklije, uz kojeg su meč obeležili Kanga i Plavšić, dok su crno-beli teško gostovanje, na tradicionalno lošem terenu, preživeli zahvaljujući pogocima Đurđevića i Leonarda, najboljih strelaca Superlige (0:2).

Zvezda je samo na momente igrala tečno, brzo, maštovito. Plavšić je i protiv Spartaka pokazao da je tehnički i fizički sigurno najbolji i najspremniji pojedinac. Mladi Novosađanin predstavljao je konstantnu opasnost po protivnički gol; individualnim potezima uspevao je da po levoj strani naniže po dvojicu-trojicu protivničkih igrača, da centaršutevima iz trka konstantno traži najboljeg saigrača u šesnaestercu i da ispoljenim entuzijazmom permanentno motiviše saigrače, naročito Kangu. Način na koji je Plavšić uposlio Vujakliju kod prvog gola u 2. minutu dokaz je da Zvezdin „Atomski mrav“ zaista poseduje talenat i instinkt ofanzivnog fudbalera kome kreacija nije strani pojam.

– Postigao sam dva gola i mislim da sam na najbolji mogući način iskoristio priliku. Možda sam mogao da postignem i još neki, ali šef je odlučio da me izvede iz igre ranije. Mislim da je publika imala šta da vidi, svih 90 minuta se igralo dobro. Ovo su veoma važna tri boda u borbi za titulu. Za moju psihu je bilo najbitnije da što pre dam gol, i zbog toga mi je rani gol došao kao kec na desetku. Posle smo primili nezgodan gol, i iskreno, nisam očekivao da ćemo odmah da uzvratimo. Međutim, Kanga me je dobro pronašao i uspeo sam po drugi put da se upišem u strelce – istakao je Vujaklija, koji se nada da će biti u startnoj postavi i u četvrtfinalu Kupa Srbije protiv lučanske Mladosti u sredu 5. aprila na stadionu „Rajko Mitić“.

Partizan je u Nišu na delu pokazao zbog čega je u seriji nepobedivosti od 24 utakmice. Iako je domaćin imao nekoliko prilika, crno-beli su bili bolji rival. Dobru partiju prelepim golom krunisao je Leonardo kada je u poslednjim minutima meča lobovao golmana sa nekih dvadesetak metara.

– Promašili smo mnogo dobrih prilika na početku. Radnički je imao samo jednu pred kraj prvog dela. U drugom smo opet krenuli agresivno, zasluženo pobedili i sad idemo da se oporavimo, jer nas već u sredu čeka meč na veštačkoj travi. Podrška je bila fantastična. Svaka čast navijačima Partizana. U njihovu podršku nisam ni sumnjao, jer se bliži kraj prvenstva. Ona je potrebna pre svega igračima na terenu – pohvalio je trener Nikolić navijače koji su bodrili tim u Nišu.

Najmlađi debitant u Super ligi

Dugo će Ivan Ilić pamtiti subotu, 1. april 2017. godine. Mladi Nišlija postao je najmlađi debitant u istoriji Crvene zvezde, ali i srpskog fudbala! Iako je u pobedi protiv Spartaka iz Subotice (2:1) proveo svega nekoliko sekundi na terenu, to mu je bilo dovoljno da preuzme laskavo priznanje od Milka Đurovskog, dosadašnjeg rekordera u crveno-belom dresu i Dušana Vlahovića iz Partizana, koji je bio najmlađi debitant u Superligi Srbije. Ilić je prvi nastup u elitnom rangu domaćeg fudbala upisao sa 16 godina i 15 dana. Đurovski je 10. aprila 1979. imao 16 godina i 43 dana, dok je Vlahović u februaru 2016. imao 16 godina i 24 dana. „Osećaj je izvanredan! Oboriti rekord posle 38 godina, velika je stvar! To je veliki korak za mene i moju karijeru koja tek počinje. Nastaviću vredno da treniram. Dobijao sam pohvale i čestitke saigrača posle utakmice, a prvi mi je čestitao Boaći“, izjavio je Ilić posle meča, čiji stariji brat nastupa za omladince Zvezde i takođe važi za darovitog igrača.

Strašan tandem Đurđević – Leonardo

Fudbaleri Partizana Uroš Đurđević i Leonardo predvode listu najboljih strelaca Superlige pošto su u dosadašnjem delu sezone postigli po 16 pogodaka! Seriju su nastavili protiv Radničkog kada su ponovo, u tandemu, pogađali mrežu rivala i istovremeno nastavili trku za „zlatku kopačku“ domaćeg šampionata. Njih dvojica su tako bili strelci čak 32 od 54 pogotka Partizana ove sezone. Od 16. kola Superlige, odnosno od početka druge polusezone tzv. preliminarne faze i meča Partizana protiv Bačke (19. novembar) – fudbaleri Partizana su postigli 26 golova, a neverovatno zvuči da su Leonardo i Uroš Đurđević dali čak 80,77% tih pogodaka! Brazilac se u strelce upisao devet, a srpski napadač čak 12 puta – za 21/26! Zanimljivo, Partizan nema poraz u mečevima u kojima je Uroš Đurđević bio strelac, dok je Leonardo postigao jedan gol u meču koji su crno-beli izgubili od Spartaka (2:1).

Milijašev 200. nastup za Zvezdu

Jedan od najiskusnijih prvotimaca Crvene zvezde Nenad Milijaš izjavio je da je ponosan na jubilej od 200 utakmica u crvenu-belom dresu i poručio da se nada novoj tituli. Milijaš, koji se zimus vratio u Zvezdu i po treći put obukao dres kluba za koji navija, u pobedi protiv subotičkog Spartaka 2:1 u poslednjih 10 minuta zamenio je Gelora Kangu: “ Za mene je velika čast što sam upisao 200. nastup za Crvenu zvezdu, posebno zato što nema mnogo igrača u novijoj istoriji Zvezde koji su uspeli da sakupe tako veliki broj utakmica i ostave trag u ovom klubu, uglavnom odlaze ranije u inostranstvo. Još mi je draže što ću ovaj jubilej pamtiti po pobedi koju smo ostvarili, nova tri boda su tu i prešli smo još jedan korak na putu do osvajanja titule. Neće biti lako, biće dosta borbe, ali smatram da smo najkvalitetnija ekipa i da ćemo to i dokazati“, izjavio je Milijaš, koji je sa Zvezdom osvojio tri titule i dva Kupa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari