Vranjski sport 2021: Od titule, do novčanih ucena 1

Klub malog fudbala „Vranje“ koji je osvojio jesenju titulu u Super ligi Srbije našao se u „klasičnoj“ provincijskoj situaciju u kojoj su „rođene“ nove zvezde sa specijalnim finasijskim uslovima, što nije novina, ali jeste tragična realnost za jug Srbije.

Sportski kolektiv godine bez presedana u Vranju je Klub malog fudbala „Vranje“ koji je u jesenjoj polusezoni podelio prvo mesto sa ekipama FON (Beograd) i Loznice. U devet utakmica Vranjanci su zabeležili sedam pobeda, jedan remi i poraz.Pred više od dve hiljade gledalaca u Vranju su propustili priliku da savladaju aktuelnog šampiona Srbije ekipu FON-a, odigravši nerešeno 2:2.

U prošloj sezoni Vranjanci su odigrali polufinale plej offa i ispali od ekipe Novog Pazara pa se može govoriti o „kontinuitetu uspeha“, što i nije česta situacija kada su u pitanju vranjski sportski kolektivi.

Vranjski sport 2021: Od titule, do novčanih ucena 2
Foto: V. Ristić

Aktuelni profesor fizičkog vaspitanja, dugogodišnji igrač Dinama i trener mlađih kategorija Zoran Stanojković za Danas nema dilemu da je „klub malog fudbala Vranje najbolji sportski kolektiv u Vranju“.

-Stalno imamo probleme kada je u pitanju kontinuitet u radu naših sportskih kolektiva, pre svega onih u fudbalu. Raduje me to što u KMF igraju futsal igrač iz Vranja i tek jedan sa strane. Druga strana medalje je nogo bolnija, a to je problem zapuštenog odnosa prema mlađim kategorijama u velikom fudbalu i Dinamu koji se za samo nekoliko sezona srozao od Super lige Srbije do treće lige sa opasnom tendencijom da postane zonaš – Stanojković, koji je rado sa mlađim kategorijama u Dinama, a poznaje i gotovo sve sportiste u Vranju.

Sunovrat „velikog fudbala“ kao da se u prošloj godini u Vranju našao pred „sjajnim“ rezultatima futsalera iz ovog grada. U ovoj sportskoj godini najpre,  polufinale plej offa, a ove jeseni i vrh tabele.

Titula jesenjeg šampiona kao da je unela „duhh razdora“ među igrače, čiji su finasijski aptiti naglo porasli. O tome za Danas govori i Goran Jović, trener KMF „Vranje“.

Vranjski sport 2021: Od titule, do novčanih ucena 3
Foto: V. Ristić

-Nemam vremena da vam se zahvalim što smatrate da je ovo najuspešnija sezona u istoriji kluba. Hvala što mislite da sam bio najbolji trener, ali sam jako razočaran i tužan. Od osvajanja jesenje titule i namere da počnemo sa strategijom da, s proleća napadnemo šampionsku titulu javili su se igrači koji su postali „zvezde nad zvezdama“ – kaže Jović, inače skromni fudbalski poslenik.

On navodi da su pojedini igrači „nezadovoljni honorarom od 100.000 dinara, najavili odlazak u druge klubove za veće sume novca“.  I, to je stvarnost u sportskom Vranju, koja je mnoge pojedince, ali i sportske klubove, sem retkih izuzetaka, koštala „razočaranja i trajnog tavorenja“.

Nasuprot ovakvoj situaciji Joca Ristić sa Klubom „Prestiž“ u kome se školuju namlađi fudbaleri iz Vranja beleži vrhunske rezultate.

Godinu u vranjskom sportu obeležio je i Stefan Dodić (18) rukometaš koji je posle skopskog „Metalurga“ potpisao i profesionalni ugovor u Poljskoj, a debitovao je, i kod selektora Srbije Tonija Đerone u nacionanom dresu.

Vranjski sport 2021: Od titule, do novčanih ucena 4
Foto: V. Ristić

Pohvale pripadaju i maratoncu Kristijanu Stošiću, za vredne rezultate u ovoj zahtevnoj atletskoj disciplini, ali i fudbalskom veteranu Dejanu Osmanoviću koji je kao rener, ali i igrač pokrenuo ponovo aktivnosti Fudbalskog kluba „Radnički“ koji okuplja Rome iz Vranja i koji e trenutno takmiči u petoj ligi Srbije.

Sportsku godinu obeležili su u Vranju u problemi sa finansiranje Sportskog saveza grada, polemika između gradske vlasti i aktuelnog predsednika FK „Dinama“ Dragana Antića „Recka“, ali i funkconisanje obnovljenog Gradskog stadiona, kao i najavljena promena lokacije izgradnje „Vučićevog stadiona“ nakon peticije koju je potpisalo više od hiljadu Vranjanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari