Vuelta: Na čelu i dalje Francuz Martinez, najmlađi vodeći u generalnom plasmanu u Španiji ikada 1Foto: EPA-EFE/Manuel Bruque

Na čuvenoj Vuelti, 78. međunarodnoj trci kroz Španiju, jednoj od tri najuglednije u biciklističkom sportu, i posle sedme etape čelo drži Francuz Leni Martinez.

Kad je posle šeste deonice (ima ih 21) zaposeo vrh u generalnom plasmanu, a i dalje ima osam sekundi prednosti u odnosu na Amerikanca Sepa Husa, svog prvog pratioca, postao je s 20 godina i 51 danom najmlađi vodeći ikada.

Do njega to zvanje je s 20 godina i 283 dana iz 1985. pripadalo slavnom španskom biciklisti Migelu Indurainu, petostrukom pobedniku Tur d` Fransa, а nijednom osvajača domaće trke.

Martinez je i drugi najmlađi vodeći na Grand Turu svih vremena (tu je i italijanski Điro). Na drugoj Trci oko Francuske, 1904, Francuz Anri Korne je imao 19 godina i 344 dana. I posle više od jednog veka najmlađi je pobednik Tur d` Fransa ikada, pred svoj 20. rođendan.

Martinez ima jake biciklističke korene. Njegov otac Migel je osvajač zlatne medalje u kros kantriju na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, a deda Marijano, Španac koji je dobio francusko državljanstvo 1963, bio je neprikosnoven u brdskim etpama na Tur d` Fransu 1978.

Najmlađi pobednik Vuelte je Španac Anhelino Soler 1961. s 21 godinom i 168 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari