Utakmicom između šampiona Volfsburga i trećeplasirane ekipe iz prethodne sezone Štutgarta večeras počinje 47. sezona Bundeslige. „Vukovi“ su prošle godine bili najprijatnije iznenađenje evropskog fudbala, pa će u ovoj rivali daleko više pažnje obratiti na najbolji napadački tandem u istoriji lige Džeko-Grafite.

Ako se uzme u obzir i dolazak Obafemi Martinsa iz Njukasla, jasno je da se „pepeljuga“ neće lako oprostiti od titule. Za razliku od tima iz grada Volksfagena, „švabe“ nisu uspele da zadrže svog najboljeg strelca iz prošle sezone Maria Gomeza, što se može pokazati kao preveliki udarac za četu Markusa Babela.

– Igraćemo najbolje što umemo, prošle godine je to bilo dovoljno za titulu, a sada ćemo videti. Nemamo pritisak da moramo da ponovimo uspeh, međutim, naravno da se nadamo najvećim dostignućima. Od prvog meča smo spremni da pokažemo svima da osvajanje Bundeslige nije bilo slučajno. Posebno mi je drago što je Gragite ostao, jer se zaista poznajemo u dušu – izjavio je napadač „zelenih“ Edin Džeko.

Najveći favorit za osvajanje titule je Bajern. Luis van Gal, šef „bavaraca“, doveo je tokom ovog prelaznog roka zaista impresivna pojačanja: Gomez, Olić, Pranjić, Timoščuk plaćeni su skoro 50 miliona evra, pa je teško očekivati da će se iko isprečiti timu sa Alianc arene na putu ka tituli. Uz zadržavanje Riberija i Tonija ne bi trebalo da se oseti odlazak Oda u Milan, Podolskog u Keln i Brazilaca Lusia i Ze Roberta u Inter, odnosno HSV. Juriš na titulu minhenski klub počinje u subotu u gostima protiv ekipe Hofenhajma.

Tim koji može da se približi Bajernu i Volfsburgu ove godine je Šalke. „Rudari“ su ostali bez Mladena Krstajića, međutim, dolaskom Feliksa Magata i zadržavanjem većine prvotimaca, klub sa Veltins arene je sigurno jedan od favorita za „salataru“.

– Obećavam da ću doneti titulu. Jedino što ne mogu da vam kažem da li će to biti u ovoj ili sledećoj sezoni – izjavio je šef struke Šalkea.

Čast srpskog fudbala u 47. sezoni Bundeslige braniće osam fudbalera, uprkos odlasku dugogodišnjeg defanzivca Krstajića iz Šalkea i Marka Pantelića, prve haubice Herte. Pored njih za Verder će igrati reprezentativac Nemačke Marko Marin, Srbin rođen u Bosni, dok će gol Bajerna braniti Mihael Rensing čija je majka iz Srbije.

Srbi u Bundesligi

Predrag Stevanović (Šalke)

David Vrzogić (Borusija D.)

Neven Subotić (Borusija D.)

Duško Tošić (Verder)

Nemanja Pejčinović (Herta)

Gojko Kačar (Herta)

Srđan Baljak (Majnc)

Nikola Petković (Ajntraht)

Parovi 1. kola

petak

Volfsburg – Štutgart

subota

Borusija (D) – Keln

Nirnberg – Šalke

Verder – Ajntraht

Herta – Hanover

Majnc – Bajer (L)

Hofenhajm – Bajern (M)

nedelja

Bohum – Borusija (M)

Frajburg – HSV

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari