WADA strepi od gašenja 1Foto: Logo

Svetska antidoping agencija mogla bi da bude ugašena u budućnosti, s obzirom da postoje planovi da Međunarodni olimpijski komitet formira telo koje bi se istovremeno bavilo korupcijom, nameštanjem utakmica i dopingom.

Kako piše Gardijan, u WADA strahuju da su poslednji napadi na agenciju, koje je uputio član olimpijskog odbora iz Argentine Herardo Verthejn, signal da MOK namerava da se osveti zbog odluke se Rusi kazne za doping.

– Uprkos brojnim istragama koje su pokrenute, još uvek nismo dobili objašnjenje zašto WADA nije ranije reagovala na doping u Rusiji kada su bili upozoreni na probleme još 2010. godine. Takođe nismo dobili ozbiljnu analizu kako je WADA dozvolila da se potroši ogroman novac na 300.000 doping testova godišnje a opet pronađe toliko malo sportista koji su varali – rekao je Verthejn.

Na drugoj strani bivši WADA direktor Dik Paund rekao je Gardijanu da su napadi MOK-a na WADA način da se skrene pažnja sa doping skandala u Rusiji. Rasprava o budućnosti antidoping agencije nastaviće se u oktobru tokom okupljanja predstavnika Međunarodnog olimpijskog komiteta i Svetske antidoping agencije u Lozani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari