YUBAC jači i od ove krize 1Foto: YUBAC

Korona virus je ozbiljno zapretio da prvi put, posle 29 godina, ugledni i cenjeni košarkaški kamp „YUBAC“ ne bude održan.

Zahvaljujući osnivaču, Milanu Opačiću, direktoru Dragoljubu Vidačiću i dugogodišnjim saradnicima, na Kopaoniku će se i ovog leta, počevši od 21. juna, tapkati basketara na brojnim terenima, pod nadzorom vrsnih stručnjaka. Pandemija je uslovila da priprema bude dosta drugačija u odnosu na standardnu procedure, organizatori kampa preduzeli su sve preventivne mere za bezbednost svih učesnika. Uprkos planetarnoj krizi, zainteresovanost talentovane dece iz više od 70 zemalja, sa svih kontinenata, iznenadila je i same organizatore, koji su uvereni da će broj polaznika iz inostranstva biti maksimalan mogući, u datim okolnostima.

– Ove godine se posebno pripremamo za nove okolnosti i preduzećemo mere koje će pratiti preporuke Ministarstava zdravlja, kao i omladine i sporta. Nadamo se da ambijent Kopaonika (1800mnv) može svima pomoći da se ubrzano vratimo košarci i što bolje pripremimo za dalje izazove – istakao je Dragoljub Vidačić.

Nekadašnjem asu Crvene zvezde i Partizana, ova sezona biće zapravo druga godina na poziciji direktora kampa, čija je tradicija duga skoro tri decenije. Vidačić je poverenje stekao prethodnim dugogodišnjim radom kao promoter i trener na kampu. On je uveren da će odaziv dece biti velik.

– YUBAC  je do sada bio mesto rada i druženja za 36 hiljada dece iz svih delova sveta. Treninzi, ishrana prilagođena sportistima i različitim kulturama, briga o svakom ko dođe na kamp razvija poverenje kod roditelja i tada je sve lakše – objasnio je Vidačić razloge zbog kojih roditelji iz Kine, Indije, Argentine… rado puštaju svoju decu da stiču košarkaška znanja i nova prijateljstva na Kopaoniku.

Vasilije Micić, srpski reprezentativac i jedan od najboljih evropskih plejmejkera u ovom trenutku, sigurno će biti među košarkaškim asovima koji će se družiti i raditi sa polaznicima kampa, koji će startovati 21. juna mini-basket festivalom, dok bi prva grupa polaznika trebalo da se okupi sedam dana kasnije. U planu je, kao i svake godine, da tokom kampa Kopaonik posete brojni naši vrhunski asovi, treneri….

– Treneri i tim zadužen za organizaciju sa nestrpljenjem očekuju početak. Prepoznatljiva imena (Sretenović, Arsić, Vuković…) uvodiće novine u trening, poput video analize. To je postao nezaobilazan deo u košarci i Aleksandar Virijević je pripremio taj segment. Vodićemo računa da intezitet i obim treninga bude prilagođen nivou pripremljenosti igrača. Pauza je bila nešto duža i moramo paziti.  Doktori će imati povećanu ulogu jer je virus postavio nova pravila u higijeni, posluživanju hrane….- naglasio je Vidačić.

Zaslužili smo poštovanje

Od osnivanja 1991. YUBAC kamp prošao je kroz brojna iskušenja, ali  nije prestajao sa radom i uvek je bio spreman da ugosti mlade košarkaše iz svih zemalja u okruženju. Multikulturalnost jedna je od karakteristika kampa na kojem se rado druže i sarađuju deca iz gotovo svih krajeva sveta.

„Činjenica da postojimo 29 godina dovoljan je pokazatelj koliko je kamp poštovan, ne samo u sportskoj sferi, već i u jednom znatno širem spektru. Bilo je mnogo izazova tokom svih proteklih godina, ali smo uspevali da na njih adekvatno odgovorimo. Raspored i program za ovu godinu je već urađen i postavljen na našem sajtu  www.yubac.rs“, poručio je Milan Opačić, osnivač kampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari