Za definiciju broja jedan 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Partizana sve vreme kašljucaju tokom Mozzart Superlige, dok njihovi najveći rivali u crveno-belim dresovima deluju kao da „pucaju od zdravlja“.

Uoči večerašnjeg 141. večitog derbija, u okviru 9. kola, koji će imati značaj eventualne overe prvog mesta pred početak plej-ofa (19.00), dve različite perspektive ujedinjuju se u konstataciji da jasan odnos kvaliteta često ume da zavara i da se poigra sa očekivanim epilogom najznačajnijeg duela srpske klupske košarke. Partizan je jedini poraz u prvenstvu doživeo u prethodnom večitom derbiju, dok Zvezda perfektnim skorom dolazi u ambijent u kojem će navijači crno-belih pokušati da ih što više dekoncentrišu.

Uobičajena tenzija biće povišena zbog poremećene klime između fudbalskih klubova, što bi moglo da poveća entuzijazam crno-belih, odnosno inat košarkaša na čijim dresovima preovladavaju crveno-bele nijanse. Ovosezonski skor u derbijima je 3-1 za Zvezdu, koja je dobro zapamtila poslednji poraz od Partizana, zbog kojeg regularni deo ABA lige nije završila perfektnim skorom.

Crno-beli su u dosadašnjem delu Mozzart Superlige u šest navrata bili u situaciji u kojoj su gubili i tek u poslednjih 20 minuta nadoknađivali propušteno. Trener Džikić se tokom domaće lige odrekao pomoći Frenka Robinsona i DŽamonta Gordona, pritom je često odmarao kapitena Novicu Veličkovića, koji bi trebalo da nastupi večeras, dok je Stefan Pot upitan, pošto je nedavno izvrnuo skočni zglob.

– Derbi je uvek utakmica sa specifičnim značajem, koja donekle ne zavisi od trenutne situacije aktera. Očekuje nas tvrda utakmica, u kojoj moramo da budemo čvrsti, odlučni i uporni. Svesni smo odnosa kvaliteta, ali ćemo biti borbeni. Sa energijom ćemo pokušati da se nametnemo – poručio je trener Džikić.

Crvena zvezda je u prvom meču trijumfovala 85:74 i u slučaju neželjenog scenarija pokušaće da barem „odbrani“ stečenu razliku. Trener Radonjić ne bi trebalo da ima kadrovskih problema, pošto su Jović, Volters i DŽenkins u takmičarskom ritmu, međutim otežavajuća okolnost mogla bi da se odnosi na podatak da njegovi učenici na poslednja četiri meča nisu imali adekvatnog rivala za proveru forme (Borac, Vršac, Dinamik, Spartak).

– Trenutno je takmičarski jako bitan meč, s obzirom na činjenicu da smo i mi i Partizan do sada igrali tako da smo se izdvojili u borbi za prvo mesto. Ovaj meč praktično može da definiše poziciju broj jedan, iako ima još dosta utakmica da se igra. Partizan je odigrao prvi deo takmičarski jako dobro, ostvario sve pobede osim poraza od nas i čini mi se da su u dosadašnjem delu uradili ono što su želeli. Ove godine već smo izgubili pred njihovim navijačima i siguran sam da će biti ekstremno motivisani, da će dati sve od sebe i da će izvući maksimum da iskoriste podršku svojih pristalica da budu čvrsti. Moramo da odgovorimo odgovornom i koncentrisanom igrom, jer smo svesni da smo pred njihovom publikom već izgubili – poručio je Radonjić, uz poruku navijačima da će Lazić gotovo izvesno biti u timu.

Andrić: Suština u čvrstini

Košarkaši Partizana, kao jedan od razloga prvog poraza u Mozzart Superligi, naveli su manjak čvrstine u odnosu na rivala. Mihailo Andrić, bek crno-beli, akcentovao je upravo taj detalj u najavi večerašnjeg meča:

„Očekuje nas utakmica u kojoj moramo biti čvrsti i u napadu i u odbrani. Trudićemo se da borbenom igrom tokom svih 40 minuta uvedemo meč u ritam koji nama odgovara.“

Fer navijanje

Partizan je pozvao svoje navijače da podrže crno-bele tako što će u fer i sportskoj atmosferi, bez ikakvih ispada koji mogu naneti štetu klubu, usmeriti svu svoju energiju na podršku igračima na terenu. Iz bezbednosnih razloga i pojačane kontrole na ulazima, kapije hale „Aleksandar Nikolić“ biće otvorene dva sata pre početka utakmice. Inače, ulaznica u slobodnoj prodaji neće biti, a ulaz će biti moguć sa godišnjim kartama i dnevnim propusnicama namenjenim sponzorima.

Kohezioni momenat

Trener Radonjić u otkazima Robinsona i Gordona ne vidi ništa loše, čak smatra da su oni pozitivno uticali na košarkaše Partizana:

„Meni, na osnovu analiziranog, izgleda da su odlazak ili neigranje nekih njihovih igrača stvorili kohezioni momenat. Pokazali su pozitivnu reakciju, demonstrirali su kvalitet, dobili su komfor u prostoru nastalom izostankom odsutnih i iskoristili su to. Imaju dobar ambijent i to su i pokazali u mečevima u Superligi, jer treba imati kvaliteta da bi se u kratkom intervalu stizala velika razlika, što su uspešno činili nekoliko puta.“

Raspored i tabela

FMP – Vršac 17.00
Partizan – Crvena zvezda 19.00
Spartak – Dinamik 19.00

petak

Mega – Borac 20.00

1. Crvena zvezda 8-0
2. Partizan 7-1
3. FMP 5-3
4. Mega 4-4
5. Borac 3-5
6. Dinamik 3-5
7. Vršac 1-7
8. Spartak 1-7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari