Za dva meseca napredovala na rang listi više od 600 mesta: Teniserka Ena Ilić iz Kragujevca državna prvakinja u uzrastu do 14 godina 1Foto: Privatna arhiva

 

Iako će tek polovinom narednog meseca napuniti 13 godina mlada teniserka Ena Ilić iz Kragujevca suvereno je osvojila državno prvenstvo Srbije u uzrastu devojčica do 14 godine a za samo dva meseca ma međunarodnim turnirima na rejting listi napredovala je za skoro, neverovatnih, 600 mesta.

Titulom prvakinje Srbije Ena je nastavili niz osvajanja državnih prvenstava, o čemu je Danas već pisao, objedinjući titule državnih prvakinja do 12 i do 14 godina. Da li treba napomenuti da je svojevremeno osvojila titulu i za uzrast do 10 godina.

Ove sezone usresredila se na turnire prve kategorije, sve u kategoriji do 14 godina.

Prošlu godinu završila je osvajanjem turnira u Novom Sadu, a, u novembru je postala i regionalni prvak (Zapadne Srbije i Šumadije) izgubivši samo jedan gem u četiti meča.

U decembru je bila druga u Nišu i prošlu godinu „zaokružila” kao prvorangirana teniserka u Srbiji do 12 godina.

Ovu godinu je počela još ambicioznije.

– Čisto, samo da se ogledam, u januaru sam se prijavila za turnir prve kategorije u mom Kragujevcu za uzrasnu kategoriju do 16 godina. I, osvojila ga, skromno napominje Ena u razgovoru.

Za dva meseca napredovala na rang listi više od 600 mesta: Teniserka Ena Ilić iz Kragujevca državna prvakinja u uzrastu do 14 godina 2
Enin stil igre odlikuje snaga i kondicija kavu nemaju i starije igračice Foto: Privatna arhiva

Nakon potvđene dominacije na domaćim terenima okrenula se međunarodnim turnirima i mečevima.

– Stavili smo fokus na ove turnire i čitave zime pripremali se za njih, koncionalno i tehnički. Da budemo spremni i dorasli svim izazovima koji nas očekuju, kaže Enin otac Nenad, koji je uz majku Katarinu i brata Stanka najveća i jedina logistika koju mlada Kragujevčanka za sada ima.

I, spremili su se.

Sezonu je Ena, početkom aprila „otvorila” na međunarodnom turniru u Vinkovcima. Velika konkurencija, preko 80 takmičarki, mahom reprezentativki, iz svih evropskih zemalja.

Ona je u tom trenutku rangirana na 700. mestu u Evropi.

– Zbog takvog ranga odmah se „susrećeš” sa nosiocima na turniru. Žreb je takav. Ali, smo otišli da vidimo „gde smo i šta smo”, kaže ona.

I, videli su. Pobedila je Čehinju, Rumunku, Nemicu, Hrvaticu, i u polufinalu zaustavljena od Slovakinje.

– Ma koliko da smo se spremali, ovaj uspeh u rangu mnogo starijih devojčica nas je baš izenadio. Bio je to prvi njen uspeh na međunarodnoj sceni koji nam je dao volju da nastavimo dalje i krenemo na ostale turnire koje smo planirali, iskren je i Nenad Ilić, pred kojim je bio izazov da organizuje odlaske na sva ostala relevantna međunarodna takmičenja u regionu u naredna dva meseca.

Za dva meseca napredovala na rang listi više od 600 mesta: Teniserka Ena Ilić iz Kragujevca državna prvakinja u uzrastu do 14 godina 3
Tim koji dobija se ne menja – sa trenerom Dejanom Petrovićem u klubu TK Puma Kragujevac Foto: Privatna arhiva

Sledeći turnir bio je već narednog vikenda u Beogradu. Još jača konkurncija nego u Vinkovicma, a Ena je ponovila uspeh osvajanjem trećeg mesta i pobedama igračica iz Nemačke, Srbije, Makedonije, Belorusije. U polufinalu ju je pobedila reprezentativka Bugarske koja je godinu dana starija od nje.

Već sledećeg vikenda je u Skoplju, gde na međunarodnom turniru osvaja dva srebra, druga mesta u singlu i u dublu.

– Zaista nismo mislili da ćemo u tako jakoj konkurenciji dogurati do čak dva finala i nismo planirali da u Skoplju ostanemo čitavih nedelju dana. Bili smo u cajtnotu, jer je Ena skopsko finale u nedelju u 11 sati a već ujutru, u 9 je imala meć na turniru u Ulcinju, navodi Nenad.

Ilići su se kolima preko Albanje stuštili za za Crnu Goru, a u Ulcinju je stigla do četvrtfinala singla i polufinala dubla.

– To je jedini turnir sa koga nisam donela pehar i trofej ove sezone, realno i smireno analizira Ena.

A, „turniski put” je iz Ulcinja vodi sa juga na sever, u Suboticu gde početkom maja igra četvrtfinale singla, ali osvaja trofej u dublu, sa rumunskom reprezentativkom Andreom Kurtom.

– Finale je bilo baš zanimljivo. Igrali smo protiv para iz Srbije i Kine i pobedili sa 2:1, navodi ona.

Odmah nakon turnira u Subotici počela je sa pripremama za državno prvenstvo u Novom Sadu, odigrano na terenima Teniske akademije Čonkić.

– Moj trener Dejan Petrović, sa kojim radim već četiri godine, posebnu pažnju je posvetio našim treninzima u tom periodu. Posle poslednjeg pozvao me je „na mrežu” i reko mi da mnogo očekuje od mene i da sam ja već bila državna prvakinja. Sada, samo trebaš to da ponoviš, prenosi nam Ena u dahu motivacioni razgovor sa trenerom Petrovićem na terenu njenog kluba TK „Puma” u kragujevačkim Šumaricama.

Na prevsntu je, kao prva na rang listi u Srbiji, iako mlađa od konkurencije bila prvi nosilac i favorit turnira odigranog od 20. do 26. maja.

Kao nosilac u prvom kolu je bila slobodna a potom je redom pobeđivala: u 2. kolu Ivu Kolev iz Ćuprije, u 3. Taru Marković iz Kraljeva i u polufinalu Helenu Korać iz beogradske „Crvene zvezde”. Iz istog kluba i grada je bila protivnica Nastasija Čolović (drugi nosilac i favorit turnira) koju je pobedila u finalu rezultatom 2:1 u zanimljivom meču (7:5, 0:6, 6:1 po setovima).

Prošle godine, na državnom prvenstvu Srbije, takođe odigranom u Novom Sadu, u kategoriji do 12 godina Ena je trijumfovala i u singlu i u dublu.

– Ove godine sam se samo usredsredila na singl, nisam ni igrala dubl, ističe ona.

Odmah po završetku državnog prvenstva i uzimanja titule na njemu, Ilići kreću put Bitolja gde se od 29. maja do 3. juna igrao međunarodni turnir, po njihovim rečima izuzetno dobro i lepo organizovan.

– Domačini iz Bitolja su se baš potrudili. Ne samo što su nas lepo dočekali, već je na finalu bila prisutna čitava škola tenisa a pehare je pobednicima uručivao lično gradonačelnik, ističe Nenad Ilić.

Ali, put do trofeja nije bilo lak i jednostavan. U prvom kolu susrela se sa reprezentativkom Japana.

– Bio je to čudan i težak meč. U jednom trenutku sam vodila 4:1 u setovima pa sam „uspela” da protivnicu „vratim” na 4:4 i 40:15 u poenima za nju. Ipak, sam preokrenula i pobedila 2:1 ali pamtim turnir u Bitolju po tome što sam mogla da izgubim u prvom kolu a onda sam ga na kraju osvojila, još uvek je dečije iskrena u razgovoru sa novinarima Ena.

Posle je do trofeja, po njenim rečima, bilo lakše: 2. kolo reprezentativka Bugarske, 3. Nemica i u finalu reprezentativka Severne Makedonije pobeđena sa 2:0 (6:4, 6:4) po setovima.

Ilići su se vratili sa trofejem u Kragujevac ali to nije bio kraj turnirske sezone. Morali su još od 6. do 10. juna da „overe” Čačak i međunarodni turnir na „Slobodinim” terenima.

– Jaka, međunarodna konkurencija, čak 48 takmičarki. Stigla sam do polufinala i trećeg mesta, sumira Ena za Danas svoju turnirsku sezonu.

Posle nje je, od 13. jula na novoj rang listi Tenis Evrope, na 83. mestu devojčica do 14 godina na kontinentu (za samo dva meseca „skočila” za 617 mesta) a u svojoj generaciji, teniserki 2010. godište među 10 igračica u Evropi.

– Nije mi bilo teško, jer sam videla da imam rezultate, zrelo razmišlja Ena, koja je zbog takmičasrskih obaveza ove godina propustila i odlazak na ekskurziju, dodajući da joj je od svih osvojenih trofejima na međunarodnim turnirima najdraže i najznačajnije državno prvenstvo Srbije.

A, ponovno osvajanje titule prvakinje Srbije donelo joj je i novi poziv selektorke Silvije Hegediš (naše poznate VTA igračice) za reprezentaciju.

Za Enu, nema odmora. Posle idividualnih treninga na pripremama je reprezentacije do 14 godina u slovenačkom Otočecu od 14. do 21. juna. Posle toga, već od 1. jula naša nacionalna selekcija je u Temišvaru na kvalifikacijama za evropsko prvenstvo.

Planira da polovinom jula kao državna prvakinja i najbolje rangirana na ETA lista (sa još jednom devojčicom iz reprezentacije) učestvuje na pojedinačnom prvenstvu Evrope u češkom gradu Most.

Nakon toga „vraća” se međunarodnim turnirima krajem leta.

Cilj joj je da kroz balkanske turnire obezbedi dobar rang, i učešće u januaru na najjačem svetskom turniru TARB u Francuskoj, nezvaničnom svetskom prvenstvu za juniore do 14 godina.

– Ne bi bio uspeh da se „samo pojaviš tamo” i „odigraš kvalifikacije” već da budem u glavnom žrebu, završava nepokolebljivo Ena Ilić.

A, do sada je, sve zacrtane ciljeve uveliko ostvarila i čak premašila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari