Za spas obraza i sezone 1Foto: KK Borac/Duško Radišić

U ABA ligi su posle sedam poraza, na neka tri meseca do kraja regularnog dela, prolaz u plej-of sveli na teoriju.

Trenutno, crno-beli jedini izlaz iz tunela kome se kraj ne vidi mogu pronaći eventualnim uspehom u Evrokupu.

S tim u vezi, večerašnji start u Top 16 fazi, košarkaši Partizana u duelu sa Trentom u Hali „Ranko Žeravica“(20.30) morali bi da obave bez greške.

Nakon blamaže u Čačku protiv Borca i definitivno je postalo jasno da dolazak Saša Filipovskog sa psihološkog aspekta nije ostavio trajne pozitivne efekte po ekipu.

Partizan će večeras morati da pronađe način kako da se suprotstavi Trentu bez povređenog Ognjena Jaramaza, koji je, sasvim sigurno, ove sezone najbolji košarkaš crno-belih. Istovremeno, Džoš Perkins se neposredno pred gostovanje u Čačku ušinuo tako da je i njegov debi za Partizan večeras još uvek upitan.

Jaramazova povreda kolena srećom nije teže prirode, međutim dogodila se u momentu kada Partizan mora da pronađe način da savlada rivala po meri, koji je u poslednje vreme u osetnom padu forme.

Naime, Trento je poražen u poslednje tri utakmice italijanske Serije A, ako se pritom uzme u obzir da je prvi deo Evrokupa završio sa četiri vezana poraza nameće se utisak da Partizan i u stanju forme koja je daleko od reputacije koju klub ima u evropskim okvirima, može da se nada pobedi.

– Hteli, ne hteli, moramo da okrenemo novi list i da se fokusiramo jer igramo sa Trentom. Oni su ekipa koja igra brzo, ima iskusne igrače, pokretljive igrače na pozicijama krilnog centra i centra, odlične šutere… Jesu nezgodna ekipa, ali spremamo se za njih maksimalno. Očekujem da ćemo odigrati na visokom nivou sa velikom borbenošću 40 minuta i da ćemo pokazati ono što radimo u sali – naveo je trener Filipovski.

Trener Partizana je apsolutno svestan da njegovi igrači imaju određenih psiholoških problema, koji su usko povezani i sa taktičkim rešenjima, zbog kojih je ekipa brojne utakmice gubila u samim završnicama.

U okvirima Evrokupa, Trento je sasvim korektna odbrambena ekipa, međutim u napadu ima velike probleme.

Italijani su na 32 odsto šuta za tri poena i ispod 50 odsto za dva.

Igra italijanskog predstavnika umnogome zavisi od Gerija Brauna, poznatog organizatora igre u evropskim okvirima (14,6p, 6,2as).

Džeremi Morgan je najprecizniji u šutu za tri poena (38,2 odsto), dok je Džakori Vilijams najpouzdanije rešenje pod košem (12,8p).

Za revnosnije ljubitelje američke koledž košarke, Luk Mej je vrlo poznato ime sa Severne Karoline, sa kojom je 2017. bio i NCAA šampion.

Njemu je tekuća, prva sezona u evropskoj košarci i kao krilni centar u Evrokupu je na proseku od 8,9 poena.

Andres Foraj i Davide Paskolo iskusni su i igrači sa vrlo bitnim epizodnim ulogama u timu.

– Moramo da se podignemo, da probijemo led tog straha, zbog kojeg smo izgubili dosta utakmica u samoj završnici. Da ne tražimo milion izgovora, već da prelazimo da primenjujemo stvari koje radimo. Da prestanemo da glumimo žrtve, da preuzmemo sudbinu u svoje ruke i da odigramo na nekom višem nivou- poručio je svojim igračima Filipovski.

Bez pojačanja na četvorci

Nikola Lončar, sportski direktor kluba, u utorak je obavestio javnost pisanim putem da crno-beli neće angažovati pojačanje na poziciji krilnog centra, barem ne u skorije vreme.

„Želja sportskog sektora nije da se igrač dovodi po svaku cenu kako bi popunio broj, već isključivo ukoliko može da postojeći tim unapredi i donese mu ono što u ovom trenutku nema. Zbog toga, ostavljamo mogućnost da se u nastavku sezone ipak pojačamo, ukoliko se na tržištu pojavi adekvatan igrač. Sredstva za dovođenje još jednog igrača su obezbeđena od strane uprave kluba, dok se obaveze prema postojećem sastavu izmiruju blagovremeno“, obrazložio je odluku uprave, Nikola Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari