"Sudija koji vodi derbi nikad nije bio zaštićen i taj meč ugrozi njegovu karijeru": Raka Đurović za Danas o tome zašto mečeve večitih ne vode najbolji srpski arbitri 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Arbitar iz Niša Aleksandar Živković prvi put u karijeri će suditi utakmicu između Crvene zvezde i Partizana, 169. večiti derbi koji se sutra (19.00) igra na stadionu „Rajko Mitić“.

Uprkos tome što je Srđan Jovanović najbolji srpski arbitar, vođenje utakmice visokog rizika na terenu i pored njega povereno je Živkoviću, koji od 2016. vodi superligaške mečeve, a od ove godine je promovisan u Elitnu grupu.

Mnogi smatraju da je ovim izborom zapravo učinjena usluga Srđanu Jovanoviću, koji bi se posle duela gotovo sigurno našao na meti čelnika dva naša najveća kluba.  Ipak, bivši sudija Rade Raka Đurović smatra da je u ovom slučaju Sudijska komisija FSS napravila dobru odluku.

Mnogi smatraju da je ovim izborom zapravo učinjena usluga Srđanu Jovanoviću, koji bi se posle duela gotovo sigurno našao na meti čelnika dva naša najveća kluba.

– Živković je debitant što se tiče suđenja derbija, ali je na listi internacionalnih sudija i može se reći da su po kvalitetu on i Milanović odmah iza Srđana Jovanovića. Što se tiče te odluke ja je podržavam, jer utakmice između Crvene zvezde i Partizana ne treba da sudi samo jedan arbitar, pa makar on bio i najbolji kojeg imamo. To se u praksi pokazalo kao loše, jer se događalo da taj sudija, čak i kad ne napravi grešku, bude pod takvom bujicom optužbi čelnika nekog od ova dva kluba da se dogodi da više nikad ne sudi derbi, pa čak i da se ugrozi njegova sudijska karijeru. Iza odluke da svaki derbi sudi isti sudija su se krili čelnici sudijske organizacije i sudijske komisije, uz obrazloženje da su izabirali najboljeg, ali ga nikad nisu zaštitili kad je trpeo napade ovih klubova.

Da li mi imamo dovoljno kvalitetnih sudija za utakmice koje sa sobom nose i ovakav pritisak?

– U ovom trenutku ja sam pristalica toga da se menjaju arbitri koji sude derbi. Mi moramo imati 4-5 sudija koji mogu da sude i to će pokazati koliko imamo dobrih sudija. Verovatno neko iz inostranstva prati to. Mi smo često ponosni zbog toga što naši arbitri vode važne mečeve u evropskim takmičenjima, što zapravo nije tačno. Jako malo bitnih mečeva vode sudije iz Srbije, jer i oni znaju da oni nemaju priliku da u Srbiji vode najvažnije mečeve.

Da li je onda tačna pretpostavka da je ovo, na neki način, usluga Srđanu Jovanoviću, koji bi sigurno bio meta kritika onih koji budu nezadovoljni rezultatom.

– Pa više ne može da se stvori takva atmosfera jer se u derbiju sastaju ekipe koje nisu sličnog kvaliteta, razlika između Zvezde i Partizana je u ovom trenutku ogromna. Znajući za dobar odnos Jovanovića i čelnika sudijske organizacije može i to da ima uticaja, da pokušaju da ga zaštite. Kad je bilo neizvesnije takmičenje Crvena zvezda i Partizan su se sastajali nekoliko puta godišnje bežalo se od odgovornosti na taj način što je mečeve vodio isti sudija. Na taj način su kao koleteralna šteta otpadali jedan po jedan sudija sa scene. Ovog puta je u pitanju pomak u dobrom smeru i neće imati uticaja na dešavanja na terenu. Ali ako se završi na tome da će derbije voditi samo Jovanović, Živković i Milanović pokazaćemo da imamo trojicu dobrih i da ovi ostali ništa ne vrede.

Poznato je da je Milorad Mažić imao veliki ugled u UEFA, ali se dešavalo da nije sudio derbije.

– U doba kada je on bio jedan od najboljih evropskih sudija uvek se kod nas pojavljivao neko ko je tražio da on ne sudi derbi. Klubovi su tražili izuzeće sudija i sudijska organizacija se povinovala tim zahtevima. Zvezda je tražila da Mažić ne sudi i sudijska organizacija je pokazivala koliko je slaba kad je taj zahtev uvažavala. Obrazloženje je bilo da se to činilo zbog mira u kući, ali mir se ne pravi trulim kompromisima.

Kakav je trenutno kvalitet srpskih sudija?

– Liste sudija su napravljene po direktivi a ne po kvalitetu. Međutim, kad bi se neko pozabavio našim fudbalom suđenje bi najbrže moglo da se dovede u red, samo da se puste ti momci da rade svoj posao u skladu sa pravilima, da ih niko ne opterećuje. I da se ne dešava da jedna greška za jednog znači kraj karijere, a da je drugom dozvoljeno da napravi 100 grešaka bez posledica. Takođe, treba iskoreniti i to što se praktikuje u sudijskoj organizaciji, sudijskoj komisiji i FSS da je lojalnost važnija od kvaliteta da bi se neko promovisao na internacionalnu listu. Lista sudija nije dobra, ali je i takva mnogo bolja od kvaliteta srpskog fudbala.

Pogledajte samo kakav je bio ambijent na stadionu Partizana na utakmici protiv Radničkog pre neki dan, ono je tužno, sablasno. U takvom ambijentu ni igrači ne mogu da pruže bolje partije, žao mi je fudbalera. Sećam se da sam tokom igračke karijere igrao utakmice u Mađarskoj i Rumuniji dok su to bile socijalističke zemlje i ambijent kod nas me podseća na ono što smo viđali tamo.

Da li je sudijska organizacija nezavisna?

– Nimalo nije nezavisna. Na sve što se tamo radi utiču klubovi, Savez, neki moćni pojedinci. Često je bolje da niste dobar sudija ali da imate nekoga ko vas gura. Takođe, oni koji prave liste to čine uz puno kompromisa, imaju svoje kandidate za koje im je važno da ga proguraju, pa ispadne da svako progura nekog svog. Na kraju je rezultat to da niko na listi nije tamo zbog svog kvaliteta ili da kažem blaže jako malo njih. To što se naše sudije pojavljuju u evropskim takmičenjima je samo zato što se u Evropi igra ogroman broj utakmica pa zato i ima mesta čak i za naše. Zato su deplasirane priče kako naše sudije sude u Evropi i kako smo dobro pozicionirani.

Najvažnije utakmice grčkog prvenstva sude arbitri iz inostranstva, a povremeno se i u Srbiji čuje zahtev da se, recimo derbi, poveri arbitru iz inostranstva.

– Po meni je angažovanje stranih sudija priznanje da je fudbalski savez u toj zemlji poražen i nemoćan. Mi smo bili blizu toga da se angažuju sudije iz regiona, čelnici saveza su nam pre dvadesetak godina pretili da će dovesti sudije iz regiona da ovde sude važne utakmice – kaže u razgovoru za Danas Rade Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari