Zadovoljni ali i gladni plej-ofa 1Luka Mitrović foto Peđa Milosavljević /Starsport

Vratio se letos u Crvenu zvezdu sa 28 godina životnog iskustva spreman da dokaže sebi, ali i svima na Malom Kalemegdanu da je sposoban za najviši nivo evropske klupske košarke.

Trener Dejan Radonjić je odlično bio upoznat sa njegovim košarkaškim i ljudskim kvalitetima; u prethodnom mandatu Mitrovića u Zvezdi imali su odličnu i plodonosnu saradnju, tako da Luka nije bio iznenađan kada je crnogorski sturčnjak u njemu video prvu alternaciju na poziciji centra. Na izazov je odgovorio kvalitetnim partijama čime je postao zanimljiv i Evroligi. Zvezda je još uvek daleko od bilo kakve teorijske varijante da se na kraju regularnog dela nađe u plej-ofu, ali sve više liči na tim kadar da sa svim konkurentima bude ravnopravan.

Mitrović spada u retku grupu igrača koji su, poput Novice Veličkovića, odani svojim klupskim bojama, poštujući najvećeg rivala na ali i van parketa. Tokom karijere imao je ogromnih problema sa povredama kolena; u jednom trenutku se činilo da će se veoma teško vratiti profesionalnim obavezama na najvišem mogućem nivou, ali je igrajući u Španiji shvatio da bi mogao da postane moderna verzija savremenog centra. Kliknulo je iz prve i uprkos tome što je u Hemofarmu stasavao kao krilni centar i u prvom mandatu u Zvezdi bio među boljima na toj poziciji u regionalnim okvirima – spremno je dočekao novu ulogu.

U razgovorima sa predstavnicima Evrolige istakao je koliko je važna sama činjenica da se Zvezda već godinama takmiči u najelitnijem klupskom košarkaškom rangu u Evropi.

– Košarka je u Srbiji kao religija. Imamo veliku košarkašku istoriju ovde i mislim da je veoma važno za državu da bude deo Evrolige, kao i za Evroligu da ima tim iz ove zemlje. Za nas je velika obaveza to što predstavljamo klub, ali i čitavu naciju u košarkaškom svetu – rekao je Mitrović.

Karijeru je počeo 2011. godine u redovima Hemofarma, ali se samo godinu dana kasnije preselio na Mali Kalemegdan. Proveo je pet godina u dresu Crvene zvezde, osvojio po tri titule u ABA ligi i domaćem prvenstvu, kao i četiri trofeja u Kupu Radivoja Koraća. Posle igranja za Brose Bamberg, Mursiju, Manresu, Hapoel Jerusalim i podgoričku Budućnost, minulog leta je ponovo obukao crveno-beli dres i obnovio saradnju sa Dejanom Radonjićem, ali i brojnim prvotimcima.

– Igranje za ovaj tim sa velikom istorijom uvek nosi pritisak i morate da znate kako da se sa njim nosite. Moj put u profesionalnoj košarci je počeo ovde, gde sam odrastao i proveo pet divnih godina nastupajući za Crvenu zvezdu. Dobar je osećaj ponovo biti kraj tih ljudi – naveo je 28-godišnji košarkaš.

Istakao je da je pred Zvezdom težak zadatak, ali da će pokušati da se domogne plej-ofa Evrolige.

– Igranje ovde i na ovom nivou uvek zahteva da se nosite sa pritiskom. Ako ne možete to da izdržite niste spremni za ovaj nivo. Evroliga napreduje iz godine u godinu, tu su sjajni timovi sa većim budžetima od našeg i mi smo zadovoljni što imamo priliku da se takmičimo sa njima, ali smo i gladni plej-ofa. Osetili smo jednom šta znači biti tu, ali znamo koliko je potrebno da bi se dotle stiglo. Tako da, idemo dan po dan, utakmicu po utakmicu i videćemo za šta će to biti dovoljno – poručio je Mitrović.

Kalinić: Luka je jedan od razloga mog povratka

Biranim rečima o ljudskim kvalitetima Luke Mitrovića govorio je Nikola Kalinić. Otkrio je da je njegova letošnja odluka da se vrati u Crvenu zvezdu u 30. godini usko bila vezana i za potez Mitrovića da ponovo obuče crveno-beli dres.

„Volim Luku, on je jedan od retkih momaka iz košarke sa kojima sam ostao u kontaktu. Smatram ga pravim prijateljem. On je takođe bio jedan od razloga zbog kojih sam se vratio, kada sam video da je potpisao za Crvenu zvezdu shvatio sam da je to prilika da ponovo igramo zajedno. Veoma dobro funkcionišemo na terenu, takođe smo veoma otvoreni jedan prema drugom, možemo da pričamo o dobrim i lošim stvarima na pravi način i mislim da možemo da rastemo zajedno“, otkrio je Kalinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari