Zagrebački portal o dolasku Vlada Divca na utakmicu u čast Dražena Petrovića: “Jednom braću” razdvojila politika 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Zagrebački portal 24 sata objavio je tekst o drugarstvu Dražena Petrovića i Vlada Divca, koji je došao u glavni grad Hrvatske kako bi prisustvovao večerašnjoj utakmici povodom 60-godišnjice od rođenja jednog od najboljih košarkaša sa ovih prostora.

U tekstu pod naslovom “Bili su prijatelji, a onda je oteo hrvatsku zastavu pa i nagazio Dražena. Sad mu je odao počast”, čije delove prenosimo, ističe se kako su dva košarkaša, jedan iz Srbije a drugi iz Hrvatske, bili prijatelji sve do početka rata u bivšoj Jugoslaviji.

“Zajedno su godinama dominirali svetskom košarkom kao saigrači, ali rat je zauvek razdvojio Petrovića i Divca. Srbin mu nije došao na sprovod, a posle 12 godina sreo mu je majku. Sada je došao u Zagreb na memorijalnu utakmicu u spomen na Dražena.

– Bilo mi je teško. Dražen i ja odrasli smo zajedno. Znao sam kako razmišlja. Politika je stala između nas. Gdje ima politike, ima i problema – govorio je Vlade Divac.

On i košarkaški Mocart bili su dugogodišnji saigrači u jugoslovenskoj reprezentaciji i dobri prijatelji dok naš košarkaš nije prekinuo sve odnose. Divac je stigao u Zagreb i biće poseban gost na utakmici koju će selekcija Evrope i hrvatska reprezentacija igrati u spomen na Dražena. Bivši Draženov saigrač je dan ranije bio na gala večeri na kojoj se susreo s Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i ostalim legendama s kojima je igrao.

– Napustio nas je vrlo mlad, ali bio je najbolji među nama. Drago mi je što sam ovde, pre svega je tužno što Dražen nije među nama. Ali zato je lepo i važno što radimo ovakve dogođaje, mladi moraju da vide ko je bio najbolji među nama. Dražen nam je svima otvorio vrata, to sećanje ne sme nestati – rekao je Divac za Sport klub.

Na početku karijere bili su u sjajnim odnosima, ali njihovo prijateljstvo počelo se raspadati nakon što je Divac bacio hrvatsku zastavu na finalu Svetskog prvenstva u Argentini 1990. godine.

Tog 19. avgusta 1990. Jugoslavija je pobedila Sovjetski Savez 92:75 i treći put postala svetski košarkaški prvak. Tada 10-godišnji Luis Skola brisao je parket, skupljao lopte i gledao Petrovića i Divca u šampionskoj ekipi kako pružaju sjajne partije. A onda je, prilikom slavlja na parketu “Luna Parka” u Buenos Airesu, Hrvat Tomas Šakić izašao na teren sa hrvatskom zastavom.

Divcu to nije bilo po volji, istrgnuo mu je iz ruku i nije hteo da mu je vrati.

– U Hrvatskoj se priča da sam gazio hrvatsku zastavu. Ne, u Argentini na SP-u bilo je dosta tih zastava. Ali to nije bila hrvatska, već ustaška zastava – pravdao se Divac.

– Pratio sam dečka kako se spušta niz tribine i rekao sam mu da ta zastava nema šta da radi na parketu. Odgovorio mi je da je jugoslavenska zastava smeće. Tad sam mu istrgnuo njegovu i bacio je na pod – dodao je Divac, koji je govorio i kako bi „jednako prošla srpska zastava“.

Zagrebački portal o dolasku Vlada Divca na utakmicu u čast Dražena Petrovića: “Jednom braću” razdvojila politika 2
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Jedni od najvećih evropskih košarkaša koji su igrali u NBA nakon toga su se posvađali, a Petrović je 7. juna 1993. otišao u legendu. Divac nije došao na sahranu u Zagreb.

– Prikazali su Draženovu fotografiju na ESPN-u, pogledao sam da vidim šta se dogodilo i onda sam shvatio. Ostao sam u šoku – govorio je Divac, koji je tad bio na Havajima.

– Ozbiljno sam razmišljao o dolasku na sahranu jer sam to želeo, a to je i najmanje što je Dražen zaslužio da učinim. Ipak, zbog situacije koja je vladala u tom trenutku možda je i bolje da nisam došao. Stezalo me što sam bio daleko – rekao je Divac jednom prilikom.

O njihovu prijateljstvu i rivalstvu poznata američka televizijska kuća ESPN 2010. snimila je dokumentarni film „Jednom braća“ koji je privukao veliku pažnju javnosti.

Divac u filmu iz rodnog mesta Prijepolje dolazi u Beograd gde u razgovoru sa zajedničkim saigračem Žarkom Paspaljom spominje Dražena. Srbin se priseća odlaska u NBA ligu i dominacije jugoslovenske reprezentacije. Došao je potom i u Zagreb da oda počast Petroviću na grobu, ljubio je njegovu sliku na spomeniku i susreo se s njegovim bratom Acom i majkom Biserkom. U zagrebačkom domu porodice Petrović razgovarali su više od četiri sata.

Godinu dana posle Argentine, Dražen i Vlade opet su zaigrali zajedno u Los Anđelesu i Divac je napravio incident nakon kojega je definitivno bilo gotovo između njih.

– Već pre te utakmice nisu komunicirali. U jednom dvoboju s Divcem Dražen je pao na pod očekujući prekršaj, a Divac je potom prišao i prignječio ga nogom! Dražen je u odnosima s ljudima znao puno da istrpi, ali kad bi jednom nekog prekrižio onda je to bio kraj – kazao je bivši košarkaš Stojko Vranković.

Samo tri mjeseca pre smrti Dražen je u intervjuu za TNT pre utakmice Nju Džersi Netsa govorio o odnosu s Divcem.

– Nismo razgovarali. Bili smo bliski prve godine nakon mog dolaska u NBA, kad sam bio u Portlandu, ali stvari su postale teške u našoj državi. Volim Vladu, mislim da je dobar dečko i košarkaš, ali to je više politička stvar – rekao je Dražen, koji je napomenuo kako su se pre čuli svaki drugi dan, a onda su se samo pratili pogledima na utakmicama.

Godinama nakon Draženove smrti Divac nije imao kontakt s njegovom porodicom, a emocije su mu proradile 2005., kad je Slovenac Jure Zdovc igrao oproštajnu utakmicu.

– Pozvao je supruga i mene. Kad nas je video, zaleteo se prema meni i zagrlio me. Nije me puštao. Vjerujem da ga je to iskreno tištilo. Film sam doživela kao njegovu potrebu za oprostom. Nije on to rekao, ali tako sam to doživela. Nisam se ni sekunde dvoumila trebam li učestvovati u filmu – prisetila se Biserka Petrović, a prenosi 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari