Zahvalni zbog "vetra u leđa" 1Trening u Svetlogorsku Foto: Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije od danas je tamo gde je želela da bude još od početka mundijalskih kvalifikacija pre dve godine – Rusiji, zemlji domaćinu 21. prvenstva sveta u planetarno najpopularnijem sportu.

Tačnije rečeno u gradiću Svetlogorsku, na obali Baltičkog mora, sve do kraja borbe u E grupi pripremnoj bazi „orlova“ za duele sa Kostarikom 17. juna u Samari, Švajcarskom 22.6. u obližnjem Kaljingradu i velikim Brazilom, pet dana posle u najudaljenijoj Moskvi.

Na današnji put „preko sedam gora i sedam mora“ Mladen Krstajić i najbolji igrači sa naših prostora po njegovom selektorskom ukusu otisnuli su se juče ujutro, sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, gde je njihovo pojavljivanje izazvalo pravi stampedo silnih predstavnika medija i „običnih“ ljudi.

– Znali smo da vam znači to što idemo da predstavljamo Srbiju na Svetskom prvenstvu, ali sada znamo još bolje. Hvala vam na toplom ispraćaju, koji pokazuje koliko naši ljudi vole fudbal i veruju u nas. Ovo nam je pravi vetar u leđa… Učinićemo sve da budete ovako dobro raspoloženi i kada se vratimo iz Rusije – obratio se okupljenima kapiten Aleksandar Kolarov.

Luka Milivojević priznaje da od obaveza i umora na pripremama u Austriji nije sve do skora bio u pravom mundijalskom raspoloženju. Sada je drugačije.

– Sve do dolaska iz Austrije, odnosno okupljanja u Staroj Pazovi posle tog jednog slobodnog popodneva, nisam osećao naročitu euforiju. Tada je u meni polako počelo da „vri“. A, tek kada stignemo u Rusiju postaćemo do kraja svesni veličine i značaja takmičenja – otkrio je zadnji vezni Luka Milivojević, pa se odgovarajući na pitanja o dometima na SP poslužio proverenom reakcijom „idemo korak po korak“, ali i priznao da bi prolaz u sledeći krug iz teške grupe bio „fenomenalan uspeh“.

Ofanzivni vezista Dušan Tadić već puca od takmičarskog naboja.

– Navikli smo da igramo pod pritiskom, mislim da u takvim situacijama i možemo najviše da pružimo. Uživamo u ovom momentu i nadam se da ćemo na kraju biti svi zadovoljni. Hoćemo da ostvarimo što je moguće bolji rezultat – rekao je organizator igre i(li) bočni igrač sredine terena, koji na SP stiže sa oreolom najboljeg strelca i asistenta u aktuelnoj postavi.

Od Aleksandra Mitrovića se očekuje da novim golovima opravda status prve opcije na najisturenijoj poziciji u napadu.

– Pred nama je veliki izazov i dočekujemo ga sa velikim uzbuđenjem. Na licu mesta očekujem dobru podršku od naših navijača, ali i Rusa – poručio je pre poletanja trostruki strelac u visokoj pobedi nad Bolivijom prošle subote u Gracu i jedan od naših najvećih aduta u bitkama za osminu finala.

Milenković: Daleko je Vidić

Ako je suditi po dobijenom poverenju u dve završe provere i načinu na koji je iskoristio minutažu, debitant u A timu Nikola Milenković lako bi mogao da počne meč sa Kostarikom. I na delu opravda poređenje selektora Krstajića sa jednim od naših najvećih štopera svih vremena, eks kapitenom Mančester junajteda Nemanjom Vidićem.

– Nemanja je bio „strašan“ fudbaler, a ja sam tek počeo i veliki je posao ispred mene. Moram da se nosim sa takvim poređenjima – deluje razumno prvotimac Fiorentine, ali ne poriče da mu prijaju takve pohvale.

„Trikolori“ vrede više od milijardu evra

Poznavaoci prilika na fudbalskom tržištu izračunali su da Francuska ima najskuplji tim na ovom SP, vredan neverovatnih 1,08 milijardi evra. Tik uz njih je Španija (1,03), a slede ih Brazil (981 milion), Nemačka (883), Engleska (874), Belgija (754), Argentina (693)…. Portugalska reprezentacija teži 464,5 miliona, Urugvaj (372,5), Hrvatska (360), Senegal (297,3), Poljska (273,8) i tako redom. Srbija zauzima 13. mesto u konkurenciji 32 ekipe, s ukupnom vrednošću od 267,45 miliona evra. U dnu lestvice su Peru (37,53), Saudijska Arabija (18,7) i Panama (8,43).

Torta i „Pukni zoro“ za ispraćaj

Veselo je bilo pre poletanja aviona sa srpskim fudbalerima. Posle deljenja autograma i fotografisanja sa brojnim navijačima i slučajnim prolaznicima, Kolarov, Milinković-Savić, Mitrović i ostali počastili su se poklon tortom, a specijalno za ispraćaj pevač Nikola Rokvić im je uživo otpevao narodnjački hit „Pukni zoro“. Pre ukrcavanja u letilicu selektor Krstajić i njegovi izabranici dobili su i obećanje da su spremni vodeni topovi na pisti na dočeku, za slučaj vanrednog uspeha na Mundijalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari