Saslušanje Đokovića u Ministarstvu za imigracije večeras, nastavak suđenja u Saveznom sudu 1Foto: Printscreen

Na prvom delu suđenja Novaku Đokoviću njegov pravni tim zatražio je da se suđenje odvije po hitnom postupku i završi pre prvog meča na Australijan openu, sa čim se saglasio advokat države Australije koji je rekao da neće insistirati na deportaciji dok postupak pred sudom ne bude okončan.

Prvi deo suđenja je završen, a postignut je dogovor da se saslušanje Đokovića pred Ministarstvom za imigracije održi večeras u 22 časa po našem vremenu.

Prema rečima advokata Stivena Lojda, koji zastupa državu Australiju, srpski teniser tokom naredne noći, niti prilikom dolaska u kancelariju advokata neće biti u pritvoru, ali će biti pritvoren tokom konsultacija sa svojim advokatima i nakon toga.

Đoković će biti u pritvoru i u nedelju ukoliko se suđenje oduži dotad, a ako njegovo prisustvo na ročištu bude potrebno, biće doveden kao pritvorenik.

„Policajci koji budu sprovodili Đokovića do kancelarije u kojoj će se voditi razgovor postupaće kao kada se postupa da je osoba u pritvoru“, saopštio je Lojd.

Sudija Keli odlučio je da se proces nastavi u Saveznom sudu. Kako je istakao, korona virus je imao veliki uticaj na živote ljudi u Australiji, a vakcinacija je politička odluka.

„To znači da bi bilo bolje da Savezni sud odlučuje o slučaju“, zaključio je Keli.

Đokovićev advokat Nik Vud istakao je da postoji velika zabrinutost zbog vremena, jer Australijan open počinje u ponedeljak, i tražio je od sudije da razmotri da se ročište u celosti održi u nedelju.

Kako je naveo, želeli bi da odluka bude doneta uoči Đokovićevog planiranog uvodnog meča na Australijan openu u ponedeljak uveče.

„Gospodin Đoković treba da igra meč u ponedeljak ili utorak uveče. U tim okolnostima, mi smo veoma zabrinuti zbog vremena“, rekao je Vud.

Advokat države Stiven Lojd pristao je da se održi ubrzano suđenje i država neće insistirati na hitnoj deportaciji srpskog tenisera.

Kako je naveo, neće insistirati na deportaciji pre donošenja konačne odluke suda.

Kako je Đokovićev advokat istakao, problem jeste što je sve urađeno četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedelju dana od prvog ukidanja vize, ali i što su razlozi Aleksa Houka u potpunoj suprotnosti sa onima koje je naveo delegat Granične snage prilikom prvobitnog ukidanja vize.

„Delegat je rekao da Đoković može da zarazi druge ljude jer nije vakcinisan. Sadašnji niz razloga je potpuno drugačiji. Ministar pretpostavlja u Đokovićevu korist svaku činjenicu koja je ranije mogla biti sporna – da se pridržava zakona, da predstavlja samo zanemarljiv rizik za druge, da gospodin Đoković ima medicinski razlog da se ne vakciniše i da je na dobrom glasu“, naglasio je Vud.

Novak Đoković je zajedno sa svojim advokatima prisutan na saslušanju. Ukoliko bude odbijen, predmet razmatranja biće i to da li će Đokoviću ulaz u Australiju biti zabranjen u naredne tri godine, piše Sport Klub.

Saslušanje se može pratiti uživo OVDE.

Hitno saslušanje srpskog tenisera Novaka Đokovića u Federalnom sudu Australije pred sudijom Entonijem Kelijem počelo je u 10.45 časova po srednjeevropskom vremenu kako bi se odlučilo o daljim koracima u slučaju.

Ministar za emigracije u Australiji Aleks Houk iskoristio je danas svoje diskreciono pravo i ukinuo vizu Novaku Đokoviću.

Advokati Novaka Đokovića su unapred najavili da će iskoristiti mogućnost žalbe sudu ukoliko dođe do ove odluke.

Premijer Skot Morison podržao je odluku ministra za imigracije te države Aleksa Houka o ukidanju vize srpskom teniseru Novaku Đokoviću, rekavši da je ta odluka doneta zbog žrtve koju su Australijanci podneli tokom pandemije.

Novak Đoković je u četvrtak planirao trening od dva sata, ali je on potrajao samo pola sata, objavio je nemački tabliod Bild, navodeći da je prvi teniser sveta izašao sa terena posle poruke koju mu je pokazao kondicioni trener Marko Panići.

Odluka o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću poništena je u ponedeljak odlukom suda. Ipak, odluka o deportaciji je i nakon toga ostala moguća.

Đoković je sleteo u Australiju u sredu , ali nije mu odobrena viza za ulazak u tu zemlju zbog čega je smešten u hotel za tražioce azila, gde je čekao saslušanje koje mu zakazano za danas u ponoć po srednjeevropskom vremenu.

Đoković je u Australiju doputovao sa medicinskim izuzećem od vakcinacije protiv korona virusa, a nakon što su to potvrdile dve tamošnje komisije.

On je izuzeće dobio jer je u poslednjih šest meseci bio zaražen korona virusom (16. decembar).

Kako je navela australijska granična policija, Novak Đoković nije pružio odgovarajuće dokaze da ispunjava uslove za ulazak u Australiju, zbog čega mu je viza ukinuta.

Prema dokumentima koja su objavljena na zvaničnom sajtu nadležnih australijskih institucija, srpski teniser zatražio je medicinsko izuzeće koje mu omogućava da uđe u Australiju bez primanja dve doze vakcine na osnovu toga što je nedavno bio obolelo od kovida 19. Kako se navodi u dokumentima, on je pozitivan nalaz na PCR testu dobio 16. decembra.

dokumentima koji su podneli njegovi advokati navodi se između ostalog da je Đoković vizu dobio u novembru, a medicinsko izuzeće u decembru, kao i da je od odeljenja unutrašnjih poslova dobio dokument u kome se navodi da može da uđe u zemlju bez obaveznog odlaska u karantin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari