Zašto domaća liga i Košarkaški savez međusobno prebacuju "lopticu" nadležnosti za kažnjavanje crno-belih? 1Foto: Beta/MN PRESS/NEBOJSA PARAUSIC

U poslednje dve sezone KK Partizan nije igrao u Košarkaškoj ligi Srbije. Prvi put je to samovoljno učinio, a drugo „odsustvo“ bilo je iz proceduralnih razloga. Nedavno je obznanjeno da postoji velika mogućnost da propusti i učešće u narednoj takmičarskoj godini.

Odlukom Komisije za izdavanje dozvola Košarkaške lige Srbije za narednu sezonu, nisu usvojeni zahtevi Partizana, užičke Slobode, kraljevačke Sloge, OKK Novi Pazar i Radničkog iz Kragujevca.

U odnosu na crno-bele, ostali klubovi su ostali bez dozvole zbog dugovanja prema igračima i blokiranih računa.

U slučaju Partizana, a prem saznanjima Sportskog žurnala, dozvola nije dobijena zbog neučešća u Superligi Srbije prošle sezone, kao i zbog toga što nisu dostavljeni dokazi da su izmirena dugovanja prema KSS i RKS.

Crno-beli imaju pravo žalbe na donetu odluku i to će, izvesno, i učiniti.

Ipak, još od prve odluke da neučestvuje u Košarkaškoj ligi Srbije čeka se „presuda“ nadležnih organa da postupe prema propisima i adekvanto kazne crno-bele.

Košarkaška liga Srbije odgovornost prebacuje na Košarkaški savez Srbije, dok krovna kuća tvrdi da odluka pripada samoj Ligi.

KLS je, u datom slučaju, novčano kaznio Partizan, ali je o daljim odlukama tvrdio da su u skladu sa ingerencijama KSS-a.

Postoji mogućnost, u skladu sa pravilima, da Partizan bude izbačen dva ranga niže, međutim niko još uvek ne želi da preuzme odgovornost i donese odluke, mimo finansijskih, u skladu sa svojim ingerencijama.

O sličnim relacijama govori se i u poslednjem slučaju na osnovu koga Partizan nije dobio dozvolu.

– Partizan, Sloga, Sloboda, Radnički i OKK Novi Pazar, koji nisu dobili dozvolu Komisije KLS, imaju pravo žalbe Košarkaškom Savezu Srbije, tačnije Upravnom odboru KSS. Dakle, dobijanje dozvole za igranje u KLS za spomenutih pet klubova, među kojima je, dakle i Partizan, sada je u nadležnosti  KSS – tvrdi Aleksandar Grujin, direktor Košarkaške lige Srbije.

Crno-beli su, pak, izmirili dugove na ime izrečenih kazni za neigranje u KLS prošle i ove godine ali čelnici domaćeg takmičenja smatraju da to nije sve.

– Partizan je, kao i svi klubovi KLS, dobio poziv da podnese zahtev za dobijanje dozvole za sezonu 2023/24. i dostavi svu neophodnu dokumentaciju, imao je, naravno, tu obavezu kao i ostali učesnici. Nažalost, nije ispunio sve propisane uslove, a nisu ni Sloga, Sloboda, Radnički  i OKK Novi Pazar. Partizan i preostala četiri kluba, koja nisu dobila dozvolu, imaju pravo žalbe. Videćemo kakav će ishod da bude, odnosno koju odluku će da donese UO KSS, nadam se da će klubovi ispraviti sve nepravilnosti, odnosno izvršiti svoje finansijske obaveze i da ce odluka UO KSS biti pozitivna za sve navedene klubove – stava je Grujin u razgovoru za Sport klub.

Partizan je prvi put odlučio da ne učestvuje u Košarkaškoj ligi Srbije her se nije slagao sa pravilom da prvak ABA lige ima prednost domaćeg terena u finalu plej-ofa KLS, iako je taj propis usvojen od strane klubova još na početku sezone.

Prošle sezone crno-beli su izostali zbog kašnjenja sa podnošenjem dokumentacije za licenciranje igrača za Superligu.

Nisu, pritom, iskoristili mogućnost da traže od Predsednistva KLS da se na održanoj hitnoj sednici izjasni o dodatnom roku za licenciranje igrača, na šta su imali pravo po propisima UKKLS. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari