Zavera ćutanja dok se klupko ne odmota 1Foto: STARSPORT

Era Slaviše Kokeze na čelu Fudbalskog saveza Srbije može da se okonča samo ukoliko on tako odluči ili takav nalog njegovim poslušnicima stigne iz vrha države.

Sumnje u povezanost sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i učestvovanje u planiranju likvidacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića još uvek nisu same po sebi dovoljne da bi se iko iz vrha FSS tim povodom oglasio.

Kokeza je kao predsednik obezbedio sebi apsolutnu moć i njegova smena je praktično nemoguća bez njegove volje da ode sam, ili da ga na to natera onaj koji ga je tu i postavio.

Od 15 članova Izvršnog odbora lično bira osam, a u Skupštini FSS sedi većina koja po automatizmu sprovodi njegovu volju.

Bio kriv ili ne, Kokeza bi za tri nedelje trebalo da dočekuje delegacije fudbalskih saveza Irske i Portugala.

O utisku koji će tom prilikom ostaviti kao neko kome je na jučerašnjim naslovnim stranama medija bliskih režimu već presuđeno da je kriv za planiranje atentata na predsednika ne treba posebno govoriti.

Ostali čelnici FSS ili ne žele ili ne smeju da pričaju na ovu temu ili još uvek čekaju da vide šta će državni vrh odlučiti po pitanju čelnog čoveka Saveza, kako bi blagovremeno formirali „ispravno“ mišljenje i time verovatno zadržali svoje pozicije.

Potpredsednik FSS Nenad Bjeković i pojedini članovi Izvršnog odbora nisu juče odgovarali na pozive lista Danas, kao ni na poruke sa pitanjem da li bi Kokeza trebalo da podnese ostavku ili bude smenjen kako bi se time skinula senka sumnje da i srpska „kuća“ fudbala ima veze sa organizovanim kriminalom.

Oni koji su se javili, zamolili su da za izjavu sačekamo nekoliko dana ili su jednostavno poručili da su u gužvi, te da zato sada ne mogu da pričaju na ovako bitnu temu.

Iz FSS još uvek zvanično nije potvrđeno ni kada će biti promocija novog selektora Dragana Stojkovića Piksija, kao ni da li poslednja dešavanja u vezi sa Kokezom mogu da to dodatno odlože.

Zavera ćutanja dok se klupko ne odmota 2

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica tvrdi za Danas da je Kokeza odavno trebalo da bude sklonjen sa čela Saveza zbog afera u srpskom fudbalu, a naročito sada kada se dovodi u veze i sa kriminalnim grupama.

– Mislim da on neće podneti ostavku, niti će biti smenjen, zato što ima potpunu kontrolu nad Savezom. Može ga smeniti samo Skupština FSS, ali tamo su njegovi ljudi. Pričao sam i ranije da je to privatna Skupština, napravljena samo za potrebe jednog čoveka, tako da nemam dilemu da neće tek tako sam otići. U pravu postoji pretpostavka nevinosti, a to što je bio na informativnom razgovoru ništa ne znači. Bio sam i ja na više informativnih razgovora u policiji zbog objava na Tviteru. Sve ovo je ustvari velika sramota za Savez i druga je tema da li on ima kredibilitet da vodi FSS. Ja mislim da on nije imao kredibilitet ni pre ovoga. To je čovek koji nema apsolutno nikakvu povezanost sa fudbalom i dolazi iz sive zone, što je opšte poznata stvar. Mislim da situacija oko njega neće poremetiti rad Saveza i izbor selektora jer je funkcionisanje FSS više povezano sa politikom nego sa pojedincem koji ga vodi. Kokeza je proizvod politike i nije on tu došao zato što je hteo da dođe već zato što je imao podršku političkih krugova – priča Poledica.

Prvi čovek FSS bi prema njegovom mišljenju trebalo da bude saslušan i zbog koruptivnih radnji u fudbalu koje je, kako tvrdi, lako dokazati.

– Da smo pravna država, Kokeza bi bio saslušan i procesuiran zbog svih malverzacija, korupcije i nameštaljki koje su deo našeg fudbala i koje su čak vrlo lako dokazive. Pričao sam i ranije da je nezakonito reizabran na Skupštini u martu 2019. godine. To nije bila ni vanredna, ni redovna sednica, niti u skladu sa Statutom FSS, to je jednostavno bila demonstracija njegove moći. Svi su to znali i ćutali, a samo sam ja pričao da je nelegitimno izabran. On je do toga došao jer ima fiktivnu Skupštinu u kojoj ustvari sede samo dizači ruku i na taj način je sebe maksimalno zaštitio da je nedodirljiv na toj poziciji. Dovoljno je reći da postoji čak i odluka Arbitražnog suda FSS da je Treća liga region istok neregulana, da je tu odluku doneo sudija iz FSS, a da niko u vrhu Saveza nije odgovarao za to. Ako ode samo Kokeza iz vrha FSS, doći će neki drugi, novi Kokeza. Treba da se promeni ceo sistem, a ne samo jedan čovek – navodi Poledica.

Na pitanje da li se možda u slučaju Kokeze može očekivati reakcija iz UEFA, Poledica odgovara:

– Kokeza je potpredsednik Komisije nacionalnih fudbalskih asocijacija UEFA, koja je jedna od najvažnijih komisija u sistemu evropske „kuće“ fudbala. Lično doživljavam to kao veliku sramotu UEFA jer sam siguran da su mogli da provere i da su znali ko je čovek koji dolazi na tu poziciju. Mislim da ga UEFA isto neće smeniti jer još uvek ne postoji optužnica, a on je na razgovoru u policiji bio u svojstvu građanina, a ne kao osumnjičeni.

Tanja Milovanović, novinarka portala Nova.rs koja istražuje kriminal i korupciju, smatra da bi policija morala da dublje istraži povezanost Kokeze sa navijačkom grupom Veljka Belivuka koja se tereti za organizovani kriminal.

– Toma Zorić je podneo ostavku na mesto Državnog veća tužilaca čim se našao u nekoj tako nezahvalnoj situaciji, a koja je neuporedivo jednostavnija od Kokezine. On je bio saslušan zbog toga što je iznajmljivao stan momku koji je bio priveden sa Belivukovom ekipom. Međutim, taj dečko kome je izdavao stan je pušten iz policije nakon dva sata, ali je Zorić ipak podneo ostavku iako je bez dokaza doveden u jako neprijatan položaj da postoji njegova povezanost sa tim slučajem. Ishitreno je sada govoriti da li će biti podizana optužnica protiv Kokeze jer najpre treba da se utvrdi kakva je zapravo njegova veza sa grupom Veljka Belivuka – objašnjava Milovanovićeva.

Ona upozorava da je moguće da se saslušanjem Kokeze i serviranjem priče da je umešan u planiranje ubistva predsednika Srbije samo skreće pažnja javnosti sa nekih drugih bitnih stvari.

– Imali smo priliku da čujemo da se tu radi o poslovima obezbeđivanja lokala i slično posle saslušanja Aleksandra Kajamkovića zvanog Aca Bosanac, a sada odjednom imamo priču i da je upitan da li je učestvovao u pokušaju organizovanja napada na predsednika Srbije, što je malo čudno. Ne može neko biti upitan od SBPOK-a da li je učestovovao u organizovanju neke tako ozbiljne stvari, a da posle toga bude pušten na slobodu kao da se ništa nije desilo. Zato je moguće i da se pričom o Kokezom samo skreće stvar sa drugih tema koje su važnije. Činjenica je da treba utvrditi sponu između sportskih čelnika u Srbiji i navijača koji su umešani u kriminal, a sada evo imamo sumnju da to seže i do vrha Fudbalskog saveza – zaključuje Milovanovićeva.

Strahovlada u Savezu

Mirko Poledica smatra da se niko u FSS neće usuditi da se okrene protiv Kokeze dok se u potpunosti ne uveri da on više nema političku podršku.

– Tamo postoji strah od revanšizma. Verujem da u FSS postoje ljudi koji bi rado nešto promenili, ali su svesni da ako urade bilo šta što se ne bi dopalo vrhu Saveza sutra bi mogli ne biti samo sklonjeni već i imati mnoge druge probleme u svojoj sredini na ovaj ili onaj način. Kokeza funkcioniše u sistemu straha i zato niko ni ne sme da se oglasi – tvrdi Poledica.

Nejasna funkcija Dike Stojanovića

Stevan Dika Stojanović trebalo bi da narednih dana bude imenovan na mesto direktora reprezentacije Srbije. Stojanović bi na poziciju u Savezu trebalo da dođe na zahtev novog selektora Dragana Stojkovića Piksija, odnosno u paketu zajedno sa njim. Ostalo je nejasno koja bi zapravo bila njegova ovlašćenja u okviru funkcije direktora reprezentacije, kao i šta bi to onda značilo za poziciju sportskog direktora Vladimira Matijaševića koji je nedavno već izgubio deo nadležnosti kada je Nikola Lazetić imenovan za direktora mlađih selekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari