Završena međunarodna biciklistička trka u Novom Sadu 1

Međunarodna biciklistička trka MTB Petrovaradin Forstres cup, odžana je u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. U deset kategorija takmičilo se 112 najboljih biciklista iz zemlje i regiona.

Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija),  te donosi 30 bodova u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

„Dobili smo jako dobre ocene za sada od međunarodne komesarke, stoga se nadamo da sledeće godine dobijamo prvu kategoriju koja nosi 60 UCI bodova, a samim tim je i mnogo interesenatnija takmičarima iz celog sveta. Svakako da je 30 bodova interesantno nama u Srbiji, ali i zemljama u regionu odakle dolaze neki od takmičara, kao što su Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bosna, odakle svi jure normu za Tokio i zato su došli u Novi Sad danas,“ objašnjava direktor trke Nemanja Vajs.

Kako se tvrsi u saopštenju, potencijal u rastu prve Međunarodne MTB trke vidi i Grad Novi Sad koji je i podržao održavanje trke.

„Ovo je nešto novo za Novi Sad, a ima potencijal da postane vrlo autentično za Novi Sad, posebno jer imamo jedan neverovatan resurs kao što je Petrovaradinska tvrđava. Grad Novi Sad podržava trku u želji da razvija svaku granu sporta. Nadam se da će sledeće godine biti još više učesnika i da ćemo ovo takmičenje podići i na viši nivo“, kaže član gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin.

Sledeći nivo mogao bi da vodi i ka održavanju Evropskog prvenstva u planinsom biciklizmu na Petrovardinskoj tvrđavi za šta je podršku, uz Grad, dala i Vlada pokrajine Vojvodine.

“Sledećih godina su u planu velike aktivnsti povodom ove discipline mauntin bajka, sa željom da 2021. godine dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva. Već smo u pregovorima sa Gradom Novi Sadom i sa biciklističkim Savezom Srbije i mislim da imamo ozbiljne šanse da se to u narednom periodu i desi, što bi bilo od izutetnog značaja za naš biciklizam”, ocenjuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Događaj na Petrovaradinskoj tvrđavi upotpunila je i trka guralica (biciklovi bez pedala za decu do 5 godina) na kojoj je učestovalo tridesetak najmlađih biciklista.

„Inače, u Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvorena za javnost, pa su tako posetioci, već tokom uspona na Tvrđavu, mogli da prolaze tik uz staze kojima su prolazili trkači“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari