Zelenski traži suspenziju ruskih i beloruskih sportista sa OI 2024: Ukrajinski predsednik kontrira Amerikancima 1EPA-EFE/Chema Moya

Prvi čovek napadnute države svoj stav je izrekao u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Vojna agresija Rusije na Ukrajinu krenula je prošlog februara, čim su završene Zimske olimpijske igre u Pekingu, a kako krvav sukob još traje i ima moralnu podršku Belorusije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da sportske sankcije tim zemljama treba produžiti do Olimpijskih igara u Parizu, sledećeg leta.

„Posebno sam insistirao na tome da ruski sportisti ne bi trebali da imaju svoje mesto na Olimpijskim igrama u Parizu“ izjavio je Zelenski posle telefonskog razgovora sa Emanuelom Makronom.

Čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta dele, izgeda, njegovo mišljenje, pa je predsednik MOK-a Tomas Bah, za početak, u svopjoj novogodišnjoj poruci javnosti rekao da želi da sportske sankcije budu produžene i tokom 2023. godine.

„Sankcije protiv ruskih i beloruskih vlada ostaće na snazi. Želimo jaku ukrajinsku ekipu na OI u Parizu 2024. i ZOI u Milanu 2026. godine“ rekao je Bah tom prilikom.

Međutim, zanimljivo je da su se Američki olimpijski i paraolimpijski sredinom decembra zauzeli za učešće ruskih i beloruskih sportista na OI u Parizu. Pod uslovom da taj nastup bude neutralan, tj. da ne nose obeležja svojih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari