Željko me posavetovao da odem u NBA 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Nakon letošnje odluke Igora Kokoškova da napusti Fenerbahče i vrati se u NBA, tačnije postane deo stručnog štaba Dalas Mavsa, Erdem Džan slovio je za njegovog naslednika, međutim rukovodeći ljudi osvajača Evrolige 2017. odlučili su na kraju da šansu ukažu Saši Đorđeviću.
Ovakav potez uprave daroviti stručnjak i višegodišnji prvi pomoćnik u stručnom štabu čak četvorice poslednjih trenera „kanarinaca“, protumačio je na način da bi napokon trebalo da prihvati ponudu Juta Džeza i u Americi nastavi trenersku karijeru.
Da donese takvu odluku, olakašo mu je i Željko Obradović, kome je prethodno uspešno pomagao u stručnom štabu Fenera.

“ Bio sam pomoćnik Simoneu Pjaniđaniju, Ertugrulu Erdoganu, Željku Obradoviću i Igoru Kokoškovu u Fenerbahčeu. Obradović je izuzetno važna ličnost u svetskoj košarci, veoma se pažljivo prati čak i u NBA. Njegov doprinos mom razvoju, iz ugla mentorstva, liderstva i košarkaške taktike je nesporan“, rekao je Džan za Hurijet.

Džan je detaljnije objasnio kako je uopšte došao u poziciju da karijeru nastavi u stručnom štabu odličnog stručnjaka Kvina Snajdera, koji je inače završio i prava na Harvardu.

“ Juta me je zvala na Letnju ligu šest godina zaredom. Tokom tog perioda moji odnosi sa menadžmentom tima su bili sve bolji. Kada sam dobio ponudu, zvao sam i pitao Željka (Obradovića) za mišljenje. Rekao mi je da bi bilo bolje da odem“, otkrio je Džan.

Neposredno nakon što je Kokoškov napustio Fenerbahče, mediji su Džana proglasili za prvog favorita da postane šef struke u turskom velikanu.

“ Posle odlaska Kokoškova, Sertač Komsuglu (član borda Febnerbahčea) i Maurcio Gerardini (generalni mendažer) su mi govorili da sam jedan od kandidata za trenera. Ali ti razgovori nikad nisu podignuti na nivo ponude. Pošto sam radio sve ove godine, osećao sam se spremnim da budem glavni trener, ali ja to ne mogu da ocenim. Oni bi mogli da kažu: Ovo je ogroman klub, ne možemo da rizikujemo (s tobom). Juta mi je ukazala to poverenje. Ponekad je potrebno znati kako otići da biste se vratili jači i učinili bolje stvari“, iskren je harizmatični stručnjak, koji pak ništa nije zamerio upravi Fenera.

“ Činjenica da mi Fenerbahče nije dao ponudu nije izazvala nelagodu. Postoje stvari u životu koje ne možemo da kontrolišemo. Nisam mogao da nađem (potrebno) uvažavanje u Fenerbahčeu. Ali možda će biti trenutaka kada će ga biti. Ne gledam emotivno na to, ne obazirem se na osećanja koja mi prolaze kroz srce, jer postoji realnost. Glavni cilj je da stignem do odredišta. Put je dug, ponekad krivudav, ali ako je vaš cilj jasan, stići ćete do njega, makar i okolo“, objasnio je Džan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari