Željko Obradović pred Baskoniju: Da budemo bolji nego u Berlinu, sve počinje od odbrane 1foto: Marko Đoković/Starsport

Povratnički debi u Evroligi za košarkaše Partizana nije bio berićetan, naprotiv. Iz Berlina su se vratili sa „stotkom“ i gomilom defanzivnih problema koje će pokušati u drugom kolu da iskoriguju u Baskiji. Crno-bele posle Albe, očekuje vezano evroligaško gostovanje u Vitoriji, zahtevnoj destinaciji za putovanje, zbog čega puleni Željka Obradovića kreću nešto ranije.

Jeste Partizan još uvek oslabljen; Alen Smailagić i Aleksa Avarmović su povređeni dok je Jam Madar rovit.

Uprkos tome, defanzivni problemi uočeni u Berlinu trebalo bi da budu najbolja opomena za crno-bele. Alba im je isporučila ogromnih 100 poena, kažnjavajući praktično svako kašnjenje iz blokada, lošu rotaciju ili slabije čitanje rivalskih napada.

Jasno je da je evroligaški nivo najviši mogući na Starom kontinentu, neuporediv sa Evrokupom, takmičenjem iz kojeg su puleni Željka Obradovića stigli ovoga leta u evroligaško društvo.

„Radili smo naporno prethodnih dana. Nastavićemo da radimo. Posle Albe smo imali meč protiv MZT-a i tu pripremu smo iskoristili tako što smo svi zajedno odgledali meč protiv Albe. Apsolutno nam je jasno gde smo grešili. Bio je period u finišu prve deonice i period druge, videla se reakcija igrača posle toga, ali tada je bilo kasno, utakmica je bila izgubljena“, ponovio je Obradović koje su faze utakmice u Berlinu bile ključne za poraz od Albe.

Baskonija je na startu Evrolige slavila na gostoanju Valensiji, međutim u narednom meču, u okviru domaćeg šampionata, poraženi su kod kuće od Tenerifa.

Ekipu je ovog leta preuzeo dokazani stručnjak Huan Penjaroja, koji se prethodno „kalio“ vodeći veoma dobro Breogan, a sasvim solidno Valensiju iz koje je i stigao u Vitoriju.

Baskijci tradicionalno imaju odličan skatung; u skladu sa tim, tokom poslednjeg prelaznog roka uspeli su da dovedu Markusa Hauarda, vrlo kvalitetnog beka koji je prošle sezone imao par kvalitetnih sekvenci u Denveru.

Već na početku evropske kairjere nagovestio je da bi mogao da bude veoma produktivan u napadu, pogotovo u šutu iz punog trka i driblinga.

Istovremeno, na jedinici je angažovan Darijus Tompson, američki plejmejker koji je prethodno vrlo dobro igrao u ruskoj Lokomotivi, odnosno Brindisiju.

Amerikanac u 27. godini debituje na evroligaškoj pozornici kao vrlo pismeni plejmejker, nesebičan, dobrog pregleda igre i nešto slabijeg šuta sa distance, naročito iz driblinga.

Sa aspekta uspešnosti u šutu sa distance, ekipa je osnažena i dovođenjima Arturasa Milaknisa, prekaljenog Litvanca, ali i vrlo zanimljivog Amerikanca Daltona Homsa, koji se prethodno dokazivao u italijanskoj Vanoli, odnosno razvojnom timu Nju Orleansa.

Status startne petice trebalo bi da dobije Maik-Kalev Kotsar, Estonac koji je prošle godine demonstrirao zavidnu centarsku tehniku u dresu nemačkog Hamburga.

Navijači Partizana imali su priliku i da ga uživo gledaju u meču Evrokupa. Kotsar se veoma brzo adaptirao; protiv Valensije je bio blizu dabl-dabl učinka (21p, 9sk), a pritom je bio najkreativniji visoki igrač (4as).

Tompson je na evroligaškom debiju ostvario 11 asistencija, u meču u kojem je Penjaroja koristio maksimalnu rotaciju.

Tradicionalno, Baskonija ima fizički izuzetno snažne i atletski predisponirane igrače maltene na svim pozicijama. Defanzivno su u stanju da limitiraju rivala i to će biti svojevrstan izazov za crno-bele.

Vanja Marinković je tokom leta ostao u ekipi, ali će imati izuzetno jaku konkurenciju na pozicijama tri i dva u vidu Gedraitisa, Milaknisa, Sedekerskisa i Homsa.

„Skautirali smo Baskoniju, gledali sve njihove utakmice koje su odigrali do sada, uključujući i poslednju koju su izgubili iako su bili nadomak pobede. Naša prva ambicija je jasna – da izgledamo bolje nego u Berlinu protiv Albe. Odatle krećemo, počinjemo sa odbranom“, poručio je šef struke Partizana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari