Zemljotres uzdrmao poretke 1Foto: FoNet/AP

Odavno neki turnir nije toliko uskovitlao poredak na ATP i WTA listi kao upravo završeni Rolan Garos.

Poraz prošlogodišnjeg osvajača Frenč opena Novaka Đokovića u četvrtfinalu od Dominika Tima spustio je srpskog igrača na četvrto mesto, što je njegov najlošiji plasman u poslednjih sedam i po godina, dok je na drugoj strani Rafael Nadal, koji je u nedelju deseti put osvojio francuski grend slem, postao drugi igrač sveta. Istovremeno, među teniserkama dvadesetogodišnjoj Jeleni Ostapenko trofej u Parizu omogućio je da sa 47. pređe na 12. mesto.

Srpski teniser posle poraza prošle nedelje od Dominika Tima dobio je 360, odnosno izgubio 1.640, te je sada četvrti igrač sveta, a iza njega je Rodžer Federer za 860 poena manje. Govoreći pre nekoliko dana o padu na ATP listi Novak Đoković kazao je da se nada da može ponovo da bude prvi na svetu.

– Prvo mesto na ATP listi je najveća stvar koju možete da postignete kao teniser… Znam kako je biti na tom mestu, znam kako ga je izgubiti. Nadam se da će mi to iskustvo i vreme koje imam ispred sebe poslužiti da se vratim. Meni je bitnija sama igra i rad jer očigledno postoje stvari koje treba da popravim i potreban mi je kontinuitet. Koncentrisaću se na to i onda će, nadam se, doći i rezultati i prvo mesto – rekao je Đoković.

Istovremeno Rafael Nadal, koji je sezonu počeo na devetom mestu, sada je drugi igrač sveta, prvi put od 2014. Španac je ove sezone osvojio turnire u Monte Karlu, Madridu i Barseloni, i bio finalista Australijan opena, što mu je uz poslednju titulu donelo ukupno 7.285 bodova, 2.605 manje od prvoplasiranog Endija Mareja.

– Igram dobro. U dobroj sam poziciji. Upravo sam osvojio najvažniji turnir godine, tako da je to jedina bitna stvar. Kada osvajate ovakve titule imate priliku da zauzmete bilo koju poziciju na ATP listi – odgovorio je Nadal na pitanje da li mu je zauzimanje čelne pozicije važno. Španski teniser je bio najbolji igrač sveta 141 nedelju, poslednji put u julu 2014. godine.

Kao i muško finale i žensko je bitno uticalo na promene na WTA listi. Jelena Ostapenko, koja je od danas na 12. mestu, kazala je da sada očekuje već pritisak. Letonska igračica jedina je nenositeljka u istoriji Rolan Garosa koja je uspela da pobedi u finalu. Ostapenko je bila bolja od Simone Halep, kojoj je poraz oduzeo šansu da postane druga na svetu.

– Sada ću se suočiti sa većim pritiskom i pažnjom, ali izaći ću na kraj sa tim. Biće malo teško, ali izabrala sam da budem teniserka, tako da to je moja karijera – kazala je Ostapenko.

Na WTA listi prvo mesto zauzima Anđelika Kerber, druga je Simona Halep, a Serena Vilijams, koja ne igra, pala je na četvrtu poziciju.

Samo Kecmanović napreduje

Među srpskim teniserima posle Novaka Đokovića najbolje je plasiran Viktor Troicki, koji je pao sa 35. na 40. mesto. I ostali domaći igrači su nazadovali, pa je Janko Tipsarević skliznuo sa 58. na 61, a Dušan Lajović sa 81. na 84. poziciju. Jedino je Miomir Kecmanović napravio značajan proboj skočivši sa 466. na 391. mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari