Ženski Nikola Jokić: Ko je Ema Meseman - MVP Evropskog prvenstva za košarkašice 1Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Belgijska košarkašica Ema Meseman proglašena je za MVP (najbolju igračicu) Evropskog prvenstva za košarkašice, na kojem je njena reprezentacija u nedelju osvojila prvu zlatnu medalju u istoriji.

Tokom svog pohoda na titulu Belgija se u četvrtfinalu sastala sa reprezentacijom Srbije i bila bolja od ekipe selektorke Marine Maljković.

Meseman je na toj utakmici postala prva igračica koja je u istoriji ovog takmičenja koja je zabeležila tripl-dabl, jer je imala učinak od 15 poena, 13 skokova i deset asistencija.

Za one koji nikada nisu gledali kako igra 30-godišnja Belgijanka najprostije objašnjenje bi bilo da je da je ona u ženskoj košarci ono što je Nikola Jokić u muškoj.

I Meseman i Jokić su centri koji poseduju neverovatan talenat, pokretljivost, učestvuju u organizaciji napada, imaju dobar šut za tri poena, a tokom karijere su bezbroj puta dobijali priznanja za MVP takmičenja na kojima su nastupali.

Rođena je 13. maja 1993. godine u Ipru, a košarku je počela da trenira sa 16 godina u klubu Blu Kets iz rodnog grada. Već u svojoj drugoj sezoni proglašena je za MVP belgijskog šampionata, dok je 2011. dobila priznanje FIBA za najbolju mladu košarkašicu na svetu.

Od 2012. je nastupala za francuski Vilenov-dask, da bi je naredne godine ekipa iz američke WNBA lige Vašington Mistiks izabrala kao 19. pika na draftu i od te sezone igrala je i u najkvalitetnijem takmičenju za košarkašice na svetu.

Mnoge igračice iz WNBA nastupaju uporedo i za najbolje evropske klubove, pa je Belgijanka u proteklih deset godina deo sezone provodila u SAD, a potom odlazila u ekipe sa Starog kontinenta, zbog čega ima impozantan broj trofeja i priznanja.

Sa Spartakom iz Moskve, Jekaterinerburgom i Fenerbahčeom je pet puta bila osvajačica Evrolige, a ove godine je proglašena i za MVP ovog takmičenja. Osvajala je nacionalna prvenstva Belgije, Rusije i Turske i dobijala priznanja za najbolju igračicu prvenstva.

Titulu u WNBA sa Vašingtonom osvojila je 2019. i, naravno, proglašena je za MVP finala plej-ofa, a dva puta je nastupala i na Ol-star utakmicama.

Sa selekcijom svoje zemlje do 18 godina je na Evropskom prvenstvu 2011. osvojila zlato i prolašena za igračicu turnira, a posle dve bronzane medalje na šampionatima Evrope za seniorke u nedelju je konačno stigla i do titule.

Informacija koju sportski komentatori često ističu je da Meseman ima problem sa sluhom. Naime,  tek neku godinu posle rođenja otkriveno je da ima manje od 50 odsto sluha, i to nakon što su roditelji primetili da Ema govori drugačije od ostale dece.

Međutim, taj nedostatak ne utiče na njenu igru. Sa trenerima i saigračicama komunicira normalno zahvaljujući slušnim aparatima na oba uva.

Po jednoj anegdoti, Majk Tibo, generalni direktor i trener ženskog NBA tima Vašington Mistiks, nije ni znao za njen problem sa sluhom dok je nisu izabrali na draftu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari