Ziceri za večite rivale 1Foto: Starsport

Klupski fudbal je ponovo u žiži, posle dvonedeljne pauze zbog obaveza reprezentativnih selekcija u kvalifikacijama za različita takmičenja u raznim kategorijama, a prvenstvo Srbije nastavlja se (u najavi) manje ili više zanimljivim mečevima osmog kola.

Nogu su povukli fudbaleri Rada i Vojvodine, međusobnim duelom na beogradskoj Banjici, gde su „građevinari“ ove sezone ređe gubili bodove nego na strani, dok „lale“ u prošlih sedam superligaških rundi nisu pravili pitanje gde igraju, pa su tu gde jesu – na visokom drugom mestu. Prvog dana vikenda igra se šest od osam utakmica, a najispraćenija će sigurno biti ona na „Rajku Mitiću“, gde branilac titule i kolovođa domaćeg fudbalskog karavana Crvena zvezda čeka novajliju Bačku, na prvom nastupu bez svog najboljeg igrača Aleksandra Kataija, od pre neki dan veziste španskog Alavesa.

– Sve osim naše pobede bila bi katastrofa. Ali, pošto je to fudbal i sport, moguće su razne stvari. Može da se desi svašta, ali nadam se da ćemo pobediti i nastaviti seriju. Što se tiče Mihaila Ristića i ponude Makabija iz Tel Aviva više bih voleo da je otišao jer je bolje za njega. Mislim da bi više napredovao u inostranstvu, a i imali bismo dobru finansijsku korist – kaže trener crveno-belih Miodrag Božović, koji je ćutao dok se generalni direktor Zvezdan Terzić minulih dana hvalio klupskim poslovanjem u njegovoj eri, sportski direktor Blažo Raosavljević prepirao sa eks selektorom Ilijom Petkovićem, zbog napada na Terzića, a mediji bavili stvarnom visinom Zvezdinog duga.

Trećeplasirani Metalac, sa iznenađujućim skorom 4-1-2, ugostiće Novi Pazar u duelu u kojem je sve moguće. I da Gornjomilanovčani naprave drugi kiks kod kuće i da gosti prekinu seriju od tri poraza, odnosno upišu tek drugu pobedu u tuđem dvorištu. Moglo bi da „pršti“ i u duelu Voždovca i Radničkog. „Zmajevi“ ne znaju ove sezone za poraz na krovu beogradskog tržnog centra Stadion, jer je remi sa Spartakom administrativnim putem preinačen u trijumf Subotičana, dok se s Nišlijama nikada ne zna kada će da padnu ili ustanu, a u prestonicu dolaze ohrabreni pobedom nad Metalcem u prošlom kolu. Spartak bi, na papiru, trebalo da ima lak posao s Javorom, osim ako Ivanjičani ne zapnu da prekinu niz od četiri meča bez slavlja, Mladost i Radnik u međusobnom duelu traže izlazak iz duže rezultatske krize, dok je za katastrofalni Čukarički susret s Napretkom nova prilika da pronađe svetlo na kraju tunela.

Dan kasnije, u Čačku će jedni na druge udariti katastrofalni Borac i ne puno bolji Partizan, čija privremena uprava i opozicija pune novinske stupce vrlo surovom i prljavom borbom za vlast u Humskoj 1, pred njeno veliko finale na klupskoj Skupštini sledeće srede.

– Trenutno samo razmišljamo o Borcu. Moramo da živimo za svaku sledeću utakmicu, trening, da uđemo do kraja u naš posao. Verujte mi da ne znam ni tačan datum Skupštine i nezainteresovan sam za to. Igrači, isto. Pozicija na tabeli pokazuje da momenat nije najbolji, a mi jedino mislimo o sportu i kako da budemo bolji danas nego juče – tvrdi trener sedmoplasiranih crno-belih Marko Nikolić, koji u Čačku ne može da računa na Miroslava Radovića (iako kupljen ovog leta prodat Legiji) i Luiza Evertona (kartoni).

Kazne i „prepravke“

Disciplinski organi Fudbalskog saveza Srbije kaznili su Crvenu zvezdu i Novi Pazar za brojne incidente u njihovom duelu. Zbog nereda svojih navijača domaćin iz grada na Jošanici kažnjen je sa 600.000 dinara, plus 150.000 dinara za slične ekscese protiv Rada, uz zatvaranje severne tribine na pet mečeva, kako da huligani ne mogu da promene mesto i nastave sa glupostima. Crveno-beli su ispada svojih huligana sankcionisani sa 400.000 dinara, dok je Predragu Sikimiću tromesečna suspenzija zbog teškog povređivanja pazarskog golmana Mladena Živkovića preinačena u dva meča pauze.

Parovi 8. kola Superlige

petak
Rad – Vojvodina
subota
Spartak – Javor 16.30
Crvena zvezda – Bačka 19.00
Voždovac – Radnički (N) 19.00
Metalac – Novi Pazar 19.00
Mladost – Radnik 19.00
Napredak – Čukarički 19.00
nedelja
Borac – Partizan 19.00

Tabela: Crvena zvezda 19, Vojvodina (-1) 16, Metalac 13, Radnički 13, Spartak 12, Voždovac 11, Partizan 10, Napredak 9, Mladost 9, Rad 9, Novi Pazar (-1) 7, Radnik 6, Javor 6, Čukarički 5, Borac 5, Bačka 4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari