Bojan Križaj, Jure Franko i legenda o Kirku Daglasu: Sećanje na Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine

Ostavite komentar


  1. Ja u vojsci JNA,u Zagrebu,kasarna M. Tito,i moj bataljon dežurni za intervenciju u Sarajevu na ZOI,koja glupost vojske.Mi u učionici gledamo skijače,tj.smučare,a dežurni da uzbunu u trenutku kada kreće na stazu Bojan Križaj,mi besni a moramo odazvati se uzbuni,skršismo sve po učionici i paviljonu jureći kao da stignemo što pre…….imali smo bar dve uzbune dnevno dok bi olimpijada,prispela nam….

  2. Evropski Jerusalim…Hvala za ovaj tekst, ne moram danas ništa više da pročitam.

  3. Lep tekst. Hvala na podsecanju i nekoliko detalja koje nisam znao… Malo ispravka: Proslo je 40 a ne 30 godina.

  4. U JNA sam otišao septembra 1989. godine.

    Činjenica da odlazim u Sarajevo izgledala mi je kao „pun pogodak“.

    Obožavao sam ovaj grad, njegov rokenrol, novi primitivizam, „Top listu nadrealista“.

    Njegovu bajkovitost, mešavinu kultura, vera i običaja.

    A onda je došlo ZLO…za sve normalne ljude na prostoru nekadašnje zajedničke nam države.

  5. Kao prvo zelim se zahvaliti za tekst, ostala je saka nas gradske i prigradske raje koja ovo gleda na jedan istorijski uspjeh. Ja koji sam tada imao svega 11 mjeseci nisam imao pojma sta se desava. Par godina kasnije, znam da sam imao nekakvu igracku koja je licila na neku zivotinju, a sada znam da je to bio Vucko, sjedim sada u nekoj drzavi i uz kafu citam ovaj tekst pa se pitam samo jedno, zasto ovako zajednistvo ne moze da se ponovi, pa mamu mu ebem jeli to bas tako tesko?

  6. Cela se Jugoslavija zaduzila zbog OI, a kasnije su nakon raspada te dugove preuzeli Srbi preko nasledstva SRJ. Zato su nakon OI krenule restrikcije struje (koja se izvozila da bi se placali dugovi), nestasice ulja, secera, praska za ves (takodje izvozeni za otplatu dugova a kupovali se na bonove), krenula su ogromna poskupljenja i inflacija (secam se pok. otac je gradio kucu, blok cigle su za mesec dana skocile sa tadasnjih 16 na 54 din-jos imam proracun i racune), a mene je kao tadasnje dete najvise bolelo to sto nigde nije bilo cokolade koje smo mi deca bili zeljni, a iste se nisu ni uvozile. Jeli smo nekakve tzv secerne table , najjeftinija je bila neka Wigvam sa nacrtanim indijancem (valjda nam je poruceno da smo svi Indijanci). Starijima su nateze pale nestasice kafe posto je bio zabranjen uvoz zbog stednje deviza za otplate dugova. Na kraju je ta inflacija i ekonomska kriza i ponajvise doveli do raspada SFRJ jer kad nema para vece su i svadje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.