Zlatna rezerva: Doskorašnji napadač Fenerbahčea prekonoć miljenik navijača Galatasaraja 1Foto: EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

U plej-ofu za fudbalsku Ligu šampiona Galatasaraj je protiv Jang bojsa u Bernu zapao u živo blato kao Crvena zvezda u Norveškoj, ali je, opet kao crveno-beli, sačuvao nadu za revanš pred svojom publikom.

I švajcarski prvak je golovima domaćeg napadača Žoela Monteira, koji ima korene na Zelenortskim Ostrvima, poveo s 2:0, ali se turski prvak oporavio preko svog džokera.

Belgijski golgeter Miši Batšuaji (njegovo poreklo je kongoansko) ušao je u igru u 66. minutu, a mrežu je zatresao u 67. i 72.

Pobedu je domaćinu doneo naše gore list Filip Ugrinić s bele tačke u 86. minutu, ali Galatasaraj revanš kao i Zvezda dočekuje u optimističkom duhu budući da ima tzv. aktivan rezultat, a i njemu je izmicalo tlo pod nogama.

 

Batšuaji je prvi rezervni igrač Galatasaraja koji je u evropskoj utakmici bio dvostruki strelac posle Čeha Milana Baroša 2010.

On je u kvalifikacijama za Ligu Evrope doneo izjednačenje (2:2) u prvoj utakmici plej-ofa protiv Karpata iz Ljvova u Istanbulu.

Pošto je u uzbudljivom revanšu bilo 1:1 (oba gola pala u nadoknadi vremena, posle vođstva gostiju), dalje je otišao ukrajinski tim.

Bila je to sezona u kojoj je Galatasaraj u prethodnom kolu izbacio OFK Beograd, koji je u prvoj utakmici postigao odličan rezultat (2:2), ali je tim koji je s klupe predvodio Holanđanin Frenk Rajkard protutnjao na Omladinskom stadionu s 5:1.

Batšuaji, 30-godišnjak, ušao je ovog leta u istoriju turskog fudbala kao prvi stranac koji je igrao za sva tri najveća istanbulska kluba, pošto je u dve prošle sezone nosio dres Fenerbahčea, a 2021/22. Čelsi ga je bio dao na pozajmicu u Bešiktaš.

Fenerbahčeu je s oba gola u finalu doneo pehar turskog kupa 2023. na meču s Istanbulom, što je bio prvi trofej „kanarinaca“ posle 2013.

Zlatna rezerva: Doskorašnji napadač Fenerbahčea prekonoć miljenik navijača Galatasaraja 2
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN
Zlatna rezerva: Doskorašnji napadač Fenerbahčea prekonoć miljenik navijača Galatasaraja 3
Foto: EPA-EFE/Sedat Suna

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari