Dok se Rodžer Federer šepuri u svom novom teniskom perju – elegantnom sakou, pantalonama i majici – u retro stilu Freda Perija, sportski komentatori i novinari se ubijaju da nađu odgovor na pitanje da li postoji iko ko ga može zaustaviti na putu ka osvajanju pete uzastopne vimbldonske titule.

Dok se Rodžer Federer šepuri u svom novom teniskom perju – elegantnom sakou, pantalonama i majici – u retro stilu Freda Perija, sportski komentatori i novinari se ubijaju da nađu odgovor na pitanje da li postoji iko ko ga može zaustaviti na putu ka osvajanju pete uzastopne vimbldonske titule. I dok kruže razne teorije sa, mora se priznati, prilično pesimističkim zaključcima, jedan čovek je jasno stavio do znanja da on u tom pogledu nema apsolutno nikakvih nedoumica. Niko drugi do Bjorn Borg, koji je stigao u Vimbldon da bi, kako kaže, video genijalnog Švajcarca kako izjednačava njegov rekord.
Naravno, teniska legenda Vimbldona je dočekana s oduševljenjem. Harizmatični i atraktivni Šveđanin je poslednji put ovde bio viđen 2000, kada je prisustvovao paradi šampiona, što je ujedno bila i njegova jedina poseta šampionatu od kako se povukao iz tenisa. I tada, kako kaže, više zato što je morao. Ovoga puta je došao zato što je to želeo. „Svet je mislio da ja ne želim da dođem na Vimbldon, a zapravo ja imam tako lepe, specijalne uspomene sa ovog šampionata da sam bio srećan da ih čuvam. Vimbldon je najveći turnir na svetu i ja to nosim u svojoj svesti i srcu. Osetio sam da je sada pravi momenat da se vratim kako bih gledao Rodžera kako uzima svoju petu titulu zaredom i izjednačava moj rekord“.

Jankovićeva u 2. kolu

Za svega 55 minuta igre na terenu broj 2. na Vimbldonu najbolja srpska tensierka Jelena Janković pobedila je Britanku En Keotavong 6:2, 6:0. Treći nosilac na turniru nije većih problema sa tek 178. teniserkom sveta, koja je dosad šest puta igrala na najprestižnijem teniskog turniru, ali na kom je samo jednom uspela da preskoči prvo kolo (2004). U drugoj rundi Jankovićeva će igrati protiv Jarmile Gajdošove, koja je bila ubedljiva protiv Megan Šonesi 6:2, 6:4. Sa trenutno 105. sa WTA liste slovačkom teniserkom, Jankovićeva je igrala pre tri godine u Filderštatu. Srpska teniserka je tada slavila 6:3, 6:4.

On je naprosto fasciniran Federerovom igrom i nalazi da imaju dosta zajedničkog. „Ja vidim sebe u Rodžeru. Mi smo dosta slični na terenu. No on, kao ni ja, ne pokazuje svoje emocije na terenu. Ne dozvoljava im da ga izdaju. On je cool. Naravno, Rodžer ima osećanja i emocije kao i sva druga ljudska bića, koja se najbolje mogu videti nakon mečeva“. Borg može satima da priča o Federeru i s nestrpljenjem očekuje da ga vidi u ovogodišnjem finalu, kao da mu je to mesto zagarantovano. „Mislim da ukoliko osvoji ovogodišnji Vimbldon možemo slobodno da govorimo o tome da će potući Samprasov rekord. Pitanje je samo da li će moći da održi motivaciju. On je igrač koji nema slabosti i takoreći je nepobediv na travi. Rečju – kompletan igrač“.
U svoje vreme, Borg je, takođe, bio kompletan igrač na travi. Bar su u to bile uverene tinejdžerke, kojima je vižljasti mladić sa čuvenom plavom grivom i prepoznatljivom trakom oko glave bio idol. Kada je prvi put igrao na Vimbldonu vladalo je bukvalno pravo ludilo. Histerija. Tolika da su se organizatori tokom priprema narednog šampionata obratili školama u susedstvu s molbom da svoje učenice „drže pod kontrolom“.
Na putu ka svojih pet vimbldonskih pehara Borg je uvek sledio istu proceduru – isti hotel, ista garderoba, ista stolica na Centralnom terenu, isti broj peškira, ista apstinencija od brijanja i seksa i isto odsustvo komunikacije sa svetom, sve dok ne podigne trofej.
Poslednja od njegovih pet pobeda – 1980. doista je bila antologijska. Monumentalnih pet setova protiv MEKENROA, uključujući ep u epu, kada je Amerikanac uzeo četvrti set u taj-brejku sa 18 -16.
Borg je definitivno napustio beli sport 1981, kada mu se MEKENRO osvetio, pobedivši ga u finalu Vimbldona. Tada je imao samo 26 godina.
Nakon dve i po decenije, može se reći da pedesetjednogodišnji Borg nije izgubio ništa od svoje privlačnosti. Naprotiv, godine su mu donele finoću zrelosti. On ostavlja utisak čoveka u harmoniji sa samim sobom. I nekog mira. A poznato je da je njegov postteniski život bio sve samo ne miran. Nakon njegovog povlačenja prošao je kroz nekoliko teških i traumatičnih godina koje su obeležili razvodi, droga i značajni poslovni neuspesi. No, to je za njim. Borgov život opet teče skladno, lagano i fino kao nekada, njegovi precizni i moćni udarci koji su mu doneli 11 grend slem titula – šest na Rolan Garosu i pet na Vimldonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari