Zlato iz Niša još sija: Trojka u zvuk sirene koja je juniore Srbije odvela u finale Evropskog prvenstva (VIDEO) 1Foto: FIBA

Košarkaške nade Srbije igraće i drugu godinu uzastopce u finalu Evropskog prvenstva za juniore.

Zlato iz niškog „Čaira“ još sija.

Ostalo je na grudima selekcije igrača do 18 godina trojkom Andreja Kostića u zvuk sirene na polufinalnom meču protiv Izraela u Tampereu.

 

Ostvarena je pobeda na dva produžetka i u završnici za živce kao strune – 115:114 (23:18, 17:26, 26:19, 23:26, 11:11, 15:14).

Neodoljivo je osveženo sećanje na Evropsko seniorsko prvenstvo 1953, kada su Jugoslavija i Izrael igrali u Moskvi četiri produžetka posle 55:55 u osnovnom delu. Pošto su „plavi“ osvajali loptu u skoku na početku svakog od po pet dodatnih minuta igre, držali su je u rukama do isteka jer nije bilo ograničenog vremena za napad. Tek u četvrtom produžetku Mirko Marjanović je dao pobedonosni pogodak za 57:55.

U poslednjih 18 sekundi izraelski juniori su dvaput bili polovični iz slobodnih bacanja, a Srbija je za to vreme dala još jednu dragocenu trojku, s osam metara, preko Sava Drezgića, briljantnog s 35 poena, što nije bilo i najviše u dramatičnoj utakmici, jer je Ben Saraf postigao 40.

 

 

Izabranici selektora Vuleta Avdalovića u finalu igraju večeras u 20 časova.

Protivnik su Nemci, koji su u drugom polufinalu bili ubedljivi protiv Slovenaca sa 88:68.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari