Zlato za Lukića i Tomića u Svetskom juniorskom kupu u Badmintonu 1Foto: Badminton savez

Sergej Lukić i Mihajlo Tomić osvojili su zlato u muškom dublu na Hellas Junior International 2018 koji je od 29. marta do 1. aprila održan u grčkom gradiću Sidorokastru.

Srpski reprezentativci sa osam odličja, od toga četiri zlatna, obeležili turnir za mlađe uzrasne kategorije Hellas Youth International 2018.

Sergej Lukić i Mihajlo Tomić ostvarili su istorijski uspeh trijumfom u muškom dublu na Hellas Junior International 2018 koji je u Sidorokastu od 29. marta do 1. aprila 2018. okupio gotovo 150 igrača i igračica iz više od 20 država. Lukić i Tomić ujedno su postali najmlađi srpski igrači koji su stigli do najsjajnijeg odličja na turniru Svetskog juniorskog kupa čime su još jednom potvrdili da imaju potencijal za domete do najviših svetskih badminton visina.

“Veoma sam zadovoljan nastupom na turniru u Grčkoj. Kako je turnir odmicao, tako smo Sergej i ja podizali nivo igre. Posebno bih izdvojio duele u polufinalu sa Englezima i finalu sa Italijanima u kojima smo pokazali karakter u najtežim trenucima meča i uspevali da izađemo kao pobednici. Zahvalio bih se mlađim kolegama iz reprezentacije i stručnom timu na podršci koju su nam pružali tokom celog turnira i učinili da se osećamo kao na domaćem terenu”, izjavio je Mihajlo Tomić.

“Osetio sam veliki napredak u igri na ovom turniru i u singl i u dubl konkurenciji. Uspeo sam da savladam Mađara Balinta Papaija i plasiram se u osminu finala, iako sam osećao određeni pritisak nakon dva poraza u prethodnim susretima. Što se muških parova tiče, Mihajlo i ja smo odigrali turnir života. Igrali smo odlično od samog starta, a vrhunac našeg nastupa bio je u polufinalu protiv favorizovanih Engleza azijskog porekla. U borbi za zlato, iako veoma umorni, uspeli smo da savladamo Italijane u veoma neizvesnom trećem setu”, kazao je Sergej Lukić.

I u ostalim konkurencijama na Hellas Junior International 2018 naši reprezentativci su bili na visini zadatka, bez obzira što nisu uspeli da stignu do postolja. Najbliže osvajanju medalje bile su Sara Lončar i Minja Milovanović u ženskom dublu. Njih dve su posle pobeda u prvom kolu i osmini finala poražene u borbi za polufinale od potonjih osvajačica zlata, Moldavke Vlade Ginge i Bugarke Hristomire Popovske. Tomić i Lončareva zaustavljeni su u osmini finala mešovitog dubla, a poraz u istoj rundi takmičenja doživeo je i Lukić u muškom singlu. U ženskom singlu šesnaestina finala bila je krajnji domet Lončareve i Milovanovićeve.

Uporedo sa Hellas Junior International 2018 u Sidorokastru je održan i Hellas Youth International 2018, turnir za uzrasne kategorije takmičara do 15, do 13 i do 11 godina. Srpski badminton je obeležio ovaj turnir osvajanjem osam odličja, od toga čak četiri zlatnih. Naši reprezentativci su dominirali u uzrasnoj kategoriji do 15 godina. Viktor Petrović je osvojio zlatnu medalju u muškom singlu pobedivši u srpskom finalu Aleksandra Jovičića, kome je pripala srebrna medalja.

Njih dvojica su trijumfovali u muškom dublu, dok je Jovičić prigrabio i zlato u mešovitom dublu u paru sa Anđelom Vitman koja je osvojila i srebro u ženskom dublu sa Sanjom Perić. Uglješa Mihajlović je prigrabio najsjajnije odličje u muškom singlu, a Mihajlo Vig i Marija Samardžija vicešampionsku titulu u mešovitom dublu u konkurenciji igrala do 13 godina, dok je Lana Pavlović osvojila bronzu u ženskom dublu sa Grkinjom Varvarom Arhitektonidou u uzrasnoj kategoriji do 11 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari