"Zmajčeki" unapred otpisani 1EPA-EFE/Jonas Ekstromer SWEDEN OUT

Pravo iz Stokholma, gde su u četvrtak ostvarili drugu pobedu u junskoj fazi Lige nacija, najbolji fudbaleri Srbije otišli su u Ljubljanu, da bi u nedelju probali da ponove kvalitetnu igru i pozitivan ishod iz meča sa Švedskom (0:1).

I drugi put za sedam dana pokazali Slovencima zašto i kako to su se za Svetsko prvenstvo u Kataru kvalifikovali kao pobednici jedne od grupa, u šta su se Zmajčeki već na delu uverili u utakmici na stadionu Crvene zvezde (4:1).

Razlog za kolektivno samopouzdanje i optimizam Orlova u vezi ponovnog duela sa Janom Oblakom i ekipom ne leži samo u totalnoj dominaciji i goleadi tokom tih 90 minuta već i u demonstriranom na severu Evrope, jer su se i pored tvrdog otpora i nemalog broja šansi domaćina oni pitali za zbivanja na terenu. A, gol Luke Jovića ih nagradio za taj autoritativan, ofanzivan i timski fudbal.

– Nije lako savladati jednu Švedsku, ali momci su to zaslužili tehničkom superiornošću, trudom, ofanzivnim stilom… Drago mi je što naš fudbal pleni lepotom i donosi radost navijačima srpske reprezentacije – hvali svoje pulene Dragan Stojković, posebno srećan što je napadač „neverovatnih kvaliteta“, kao što je Jović, „probuđen“ u nacionalnom timu, jer je pogodio i mrežu Slovenije.

Za duel sa Šveđanima, Piksi je promenio gomilu startera u odnosu na izgubljen duel sa Norveškom (0:1), a za očekivati je da startnu postavu pretumba i za meč posle kog će Tadić, Pavlović, Rajković, Kostić, Gudelj… konačno moći da odu na pravi i dug odmor od klupskih sezona.

– Ne trenerski nego ljudski, nije humano držati ljude 15 dana na treninzima i putovanjima, a ne dati svakom od njih priliku da zaigra. I njima i meni potpuno je svejedno ko počinje meč a ko ulazi s klupe, jedino važno je da svi shvataju i prihvataju koncepciju igre. I da to bude praćeno dobrim rezultatima – ne krije jedan od najboljih srpskih fudbalera svih vremena ideju razigravanja što više momaka u ovom takmičarskom ciklusu, u susret Mundijalu na kraju godine.

– Ova grupa igrača je pametna i kreativna, samo bi trebalo da nastavimo da se zabavljamo na terenu. Na odgovoran način, naravno – reči su Dušana Tadića, kapitena Ajaksa i Srbije, čiji je udarac iz kornera bio prvi od tri dodira lopte za minimalac u Stokholmu.

– Šanse i golovi iz prekida postali su jedno od obeležja i jačih aduta reprezentacije Srbije. Rivali analiziraju taj segment, ali i dalje nalazimo načina da im (i) tako doskočimo – rado ističe sjajni vezista, čija se uloga promenila posle Jovićevog izlaska, jer ga je selektor iz srca ofanzive pomerio u špic, gde inače „kampuje“ Aleksandar Mitrović, kog su žuti kartoni ostavili van protokola poslednjeg susreta.

Zvanično najbolji pojedinac Fulama i Čempionšipa za prošlu sezonu vratiće se u Ljubljani na najistureniju poziciju, sam ili u društvu nekog od ostalih odmena njegovom kompanjonu Dušanu Vlahoviću, kog je povreda sprečila da bude deo junske akcije Orlova.

– Nećemo da se bahatimo izjavama i potcenjujemo rivala, ali idemo u Ljubljanu po još jednu pobedu. Imamo dovoljno kvaliteta, samopouzdanja i iskustva za to – uverava Miloš Veljković, centralni igrač odbrane srpskog tima i Verdera.

Liga B, grupa 4

1. kolo (2. jun)

Srbija – Norveška 0:1

Slovenija – Švedska 0:2

2. kolo (5. jun)

Švedska – Norveška 1:2

Srbija – Slovenija 4:1

3. kolo (9. jun)

Švedska – Srbija 0:1

Norveška – Slovenija 0:0

4. kolo (12. jun)

Norveška – Švedska 18.00

Slovenija – Srbija 20.45

Tabela: Norveška 7, Srbija 6, Švedska 3, Slovenija 1.

Stojković vapi za stadionom

Stadion u Stokholmu i bodrenje hiljade bučnih iseljenika iz Srbije ostavili su poseban utisak na selektora Dragana Stojkovića.

– Ovakva podrška ne može da bude iza gola gde ima još sto metara. Kad ćemo imati ne znam, uvek se pitam zašto mi nemamo ovakav objekat, a kada krenem da pričam o tome baš mi nije dobro. Uvek se iznerviram. Bićemo strpljivi, pa se nadam da ćemo dobiti jedan ovakav stadion. Ili kao što je onaj u Budimpešti ili onaj u Bukureštu ili onaj u Tirani, samo da ga imamo. E onda ćemo imati i pravu u atmosferu na tribinama – uverenja je Piksi da je milion puta najavljena izgradnja skupocenog Nacionalnog stadiona potrebna investicija u srpski fudbal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari