Za razliku od prethodne večeri kada je gotovo i pre odigravanja utakmica petog kola moglo da se nasluti ko će obezbediti mesto u top 16, pobednike današnjih mečeva je skoro nemoguće predvideti. Naime, u svim grupama po tri tima se potpuno ravnopravno bore za prvu nokaut fazu i praktično ko trijumfuje večeras ima „overenu“ kartu za drugi krug.

Za razliku od prethodne večeri kada je gotovo i pre odigravanja utakmica petog kola moglo da se nasluti ko će obezbediti mesto u top 16, pobednike današnjih mečeva je skoro nemoguće predvideti. Naime, u svim grupama po tri tima se potpuno ravnopravno bore za prvu nokaut fazu i praktično ko trijumfuje večeras ima „overenu“ kartu za drugi krug. Derbi susret je svakako onaj na Enfildu, gde na noge „probuđenom“ Liverpulu stiže lider grupe A Porto. Ako gosti trijumfuju imaće 11 bodova i zauzeće bar drugu poziciju na tabeli. Međutim, zna se kako Liverpul igra na domaćem terenu, da ne pominjemo da je njima pobeda imperativ. Golman crvenih Hose Reina uveren je da ovaj tim može do osmine finala.
– Treći smo u grupi i da bismo se plasirali potrebne su nam još dve pobede. Neće biti lako, ali ako budemo igrali onako kako znamo i možemo to će biti dovoljno. Verujem da možemo to da učinimo, setimo se samo 2005 i načina na koji smo stigli do evropske krune – čuda su moguća i to nam može biti jedna od smernica – napominje Reina.
Suprotna strana zna da im na Ostrvu neće biti nimalo lako, ali ulog je veliki i zato se ne predaju.
– Liverpul je „rasturio“ Bešiktaš i zato će protiv nas igrati na sve ili ništa. Mi ćemo učiniti šta je u našoj moći da pobedimo jer je trijumf u našem interesu – poručio je trener „zmajeva“ Hesualdo Fereira.
Na ruku Portugalcima ne ide statistika koja kaže da su devet od deset mečeva na kojima su gostovali engleskim timovima izgubili, s tim što su 2004. godine odigrali 1:1 sa Mančesterom, a kasnije i osvojili trofej.
U drugom meču ove grupe Bešiktaš dočekuje Marsej, koga bi pobeda na strani umnogome približila drugom krugu.
U grupi B se derbi igra u Norveškoj. Iako je Rozenborg tim za koga su svi smattrali da će ove sezone biti samo „topovska hrana“ za ostale rivale u grupi oni su pokazali da nisu slučajno zalutali u elitno takmičenje i večeras protiv plavaca imaju priliku da praktično „jednom nogom“ zakorače u top 16 pogotovo ako Šalke kiksne u Valensiji, koja je izgubila sve šanse za prolaz dalje. Ipak, Valensija će sigurno igrati za čast i spas ugleda pa se može očekivati da se ekipa Mladena Krstajića sa Mestalje vrati pognute glave, što bi najviše odgovaralo Norvežanima. šalke bi, sa druge strane, pobedom na gostovanju obezbedili mesto u narednoj fazi.
Neizvesnosti neće izostati ni u ostalim grupama. Madridski Real je vodeći u grupi C i ukoliko trijumfuje na Vezer stadionu praktično je u top 16, za koji ravnopravno konkurišu Olimpijakos i Lacio, koji će baš na Olimpiku odmeriti snagu i pobednik ovog duela će gotovo sigurno biti drugi tim koji će u prvu nokaut fazu.
Lider grupe D Milan gostuje Benfiki i potreban mu je bod da bi se kvalifikovao u narednu rundu.
– Bilo bi sjajno da ceo posao završimo protiv Benfike, kako bismo u poslednje kolo ušli rasterećeno i bez pritiska – istakao je defanzivac rosonera Masimo Odo pred put u Portugal.
Benfika je trenutno poslednje plasirana u grupi i jedino ih pobeda protiv branioca naslova prvaka Evrope ostavlja u teoretskim šansama za prolaz dalje, mada su svi svesni da su nade za plasman u osminu finala više u domenu sna. O drugom putniku u nokaut fazu odlučuju Šahtjor i Seltik koji se sastaju u Škotskoj. Svi mečevi počinju u 20.45 časova, a na TVB92 direktno će se prenositi duel iz Liverpula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari