Fudbalski klub Dragačevo iz Guče od letos nema struju 1Foto: Pixabay/Blueeyes

Deca u FK Dragačevo ne mogu da se posle treninga istuširaju jer u svlačionicama nemaju toplu vodu. Treniraju samo u dnevnim terminima jer u prostorijama kluba nema ni osvetljenja pošto nema struje.

Ova priča nažalost nije stara 100 godina, koliko i srpski fudbal, već je svakodnevica fudbalskog kluba iz Guče koji je prema rečima potpredsednika FK Dragačevo Nebojše Kokovića žrtva sukoba dve struje unutar Srpske napredne stanke.

– Kod nas redovno trenira preko 60 dece. U našoj školi fudbala imamo više dece nego mnoge škole u okolini Guče i Lučana. Zbog toga što nam je letos isključena struja deca nisu mogla da se okupaju posle treninga na preko 30 stepeni, a sada ne mogu ni da se ugreju u svlačionicama posle treninga na niskim temperaturama – priča za Danas Koković koji je trenutno i vršilac dužnosti predsednika FK Dragačevo.

Struja je klubu isključena u junu ove godine pod obrazloženjem da je ugrožena bezbednost jer su tereni poplavljeni usled izlivanja lokalnih reka.

FK Dragačevo je zbog toga ostao i bez održavanja Sabora trubača u Guči (premešten u portu lokalne crkve), mada su u klubu još tada sumnjali da je u pitanju politička odluka pošto su štetu na terenima brzo sanirali i doveli ih u upotrebljivo stanje pre početka manifestacije.

Iako su lokalne samouprave po nalogu s vrha države pomogle novčano svima koji su pretrpeli štetu od poplava, Opština Lučani još uvek nije dala nikakvu nadoknadu FK Dragačevu.

– Kada smo sanirali svu štetu i zatražili od Elektrodistribucije da nam vrati struju, dobili smo obrazloženje da objekti oko terena nemaju ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu. U pitanju su objekti koje je opština izgradila još pre 15, 16 godina kada je srušila kućice koje su bile naš sportski i ugostiteljski objekat. Zašto tadašnja vlast, mislim da je SPS bio nadležan ali ne držite me za reč, nije to papirološki rešila, nemam pojma. Mi smo normalno funkcionisali i sve račune plaćali. Kada sam pitao ljude u EPS-u kako smo od 2004. mogli da imamo struju ako nemamo ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu, dobio sam odgovor: „Tada je moglo, a sad ne može“. Mi smo još letos sanirali terene i oni su dovedeni u prvobitno stanje, tako da sigurno nema više nikakve opasnosti ukoliko je uopšte bilo, pošto drugim objektima okolo nije isključivana struja iako su takođe bili poplavljeni – dodaje Koković.

Lokalne vlasti po tvrdnji Kokovića konstantno pokušavaju da FK Dragačevo ostave bez sredstava.

– Tu očigledno postoji neki nesporazum na relaciji bivše predsednice Opštine Lučani Vesne Stambolić, sadašnjeg predsednika Milivoja Dolovića i Jove Kovačevića iz Centra za kulturu, samo ja ne bih ulazio dalje u detalje jer je FK Dragačevo u stvari samo kolateralna šteta. Daću vam konkretan primer: Skupština opštine Lučani je 5. juna 2016. godine ovlastila Saborski odbor trubača u Guči da odlučuje o troškovima i mestu održavanja te manifestacije. Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović odredio je da se FK Dragačevo, na čijim se terenima sve do letos održavao Sabor, uplati dva miliona dinara. Međutim, Opština Lučani je taj predlog odbila iako je prethodno sama dala ovlašćenje Saborskom odboru – objašnjava Koković.

On navodi i da je FK Dragačevo sada dovedeno na ivicu egzistencije samo zbog političkog sukoba.

– Iako nismo politički opredeljeni, iako smo bez većih problema sarađivali sa svim vlastima koje su legitimno izabrane i ne dovodimo u pitanje ničiji izbor, sada doživljavamo da smo na ivici egzistencije samo zato što ne želimo da se FK Dragačevo ugasi. Žao nam je što smo žrtve sukoba unutar SNS-a i obraćanje medijima nam je poslednja nada da neko reaguje. Poslao sam nekoliko molbi predsedniku Opštine Lučani sa zahtevom da na miran način razrešimo nastale probleme, ali nisam dobio odgovor. Zamolio sam ga rešimo pitanje organizacije Sabora trubača na terenima FK Dragačevo, pitanje pomoći oko saniranja terena od poplava i problema oko snabdevanja električnom energijom. Ne znam šta dalje da radimo ako i u narednoj godini deca budu trenirala bez grejanja i bez tople vode – zaključuje Koković.

List Danas do zaključenja ovog broja nije dobio odgovore od predsednika Opštine Lučani Milivoja Dolovića u vezi sa navodima iz FK Dragačevo.

FSS i Ministarstvo sporta gluvi

Nebojša Koković navodi i da se FK Dragačevo za pomoć obraćalo i Fudbalskom savezu Srbije i Ministarstvu omladine i sporta.

– Pisao sam nebrojeno puta predsedniku FSS Slaviši Kokezi, generalnom sekretaru Jovanu Šurbatoviću, ali nikakav odgovor nisam dobio. Oni kao da ne vide ništa dalje od Beograda i Crvene zvezde i Partizana. Pisao sam i ministru sporta Vanji Udovičiću i drugima u ministarstvu, ali niko nam se nije obratio. A mi nismo ničiji politički protivnici već samo klub koji želi da preživi – ističe Koković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari