Žućkova levica u Zvezdinim rukama 1Foto: Košarkaški savez Srbije/Marko Metlaš

Bez petorice važnih igrača, koje je korona virus primorao na samoizolaciju, sa samo dvojicom stranaca i rotacijom od maksimum deset opcija, košarkaši Crvene zvezde sinoć su napravili istinski podvig.

Trećim trijumfom u četiri dana, crveno-beli su posle 2017. uspeli da osvoje Kup Radivoja Koraća i ubedljivom pobedom u finalu nad Megom (73:60) podsetili su javnost na 2004. kada su, takođe u Novom Sadu, lišeni nekolicine vodećih igrača podigli pehar u istom takmičenju.

Žućkova levica ponovo će krasiti klupske vitrine prepune trofeja na Malom Kalemegdanu; razmišljaće uprava podrobno i o tome da je moguće pehare  osvajati i sa dvojicom inostranih igrača (ostala petorica zaraženi korona virusom) dok će Lazić i saigrači sa punim pravom moći da uživaju u ostvarenju unikatnom makar koliko i prvi sloj prelepo izdizajniranog pehara.

Silovito je sinoć krenula Mega, preko Petruševa i Simonovića munjevito je stekla dvocifrenu prednost protkanu Zvezdinom neefikasnošću u prva četiri minuta (samo dva poena).

Izlazak iz igre Petruševa zbog rano napravljenog drugog faula crveno-beli su mudro iskoristili. Serijom 10:0 napravili su rezultatski preokret koji se ogledao u dobroj kreaciji sa niskog posta i protoku lopte oličenom u pogođenim šutevima sa distance.

Mega je u tom periodu izgubila na kreaciji; tri prodate lopte zbog želje da se pas spusti pod koš primorali su trenera Jovanovića da u bekovskoj liniji upari Smita i Tepića.

Upravo je bivši reprezentativac Srbije dobrim prodorima razigrao Matkovića na petici što je posledično Megu ostavljalo u permanentnom vođstvu.

Rotirao je trener Radonjić na jedinici; Lojd se dugo ofanzivno tražio što je uticalo i na produktivnost Zvezde u napadu. Dominacijom na ofanzivnom skoku, egzekucijom u ponovljenim napadima, pre svega nakon vezanih trojki Davidovca i Lazića crveno-beli su donekle uspeli da iznivelišu odlična izdanja Petruševa i Simonovića. Obojica su do poluvremena bili dvocifreni; perfektni u šutu za tri rutinski su došli do 12, odnosno 10 poena.

Zvezdin kapiten, Lazić je faktički preuzeo ulogu Lojda do poluvremena (36:40), sa dve trojke, perfektnog učinka sa distance odmenio je Amerikanca koji se prvi put upisao u strelce tek u 15. minutu.

Da je stručni štab crveno-belih odlično iskautirao rivala dalo se naslutiti već početkom drugog poluvremena.

Radonjić je sa Davidovcem na jedinici(14p, 6as), a Simonovićem na niskom krilu, odnosno Jagodić-Kuridžom na četvorci defanzivno u potpunosti zaustavio rivala.

Momak koji je tiho 2019. stigao na Mali Kalemegdan odigrao je fenomenalno u drugih 20 minuta. Jagodić-Kuridža je izdominirao na ofanzivnom skoku (8p, 11sk, 5ofsk), rotacijom sa četvorke dao nemerljiv doprinos zaustavljanju Megine pik igre, sjajno se nadopunjujući sa Davidovcem u kreaciji sa niskog posta. Zvezda je uspela da u potpunosti uspori ritam; Megu je svela na samo četiri poena iz kontranapada, preskormnih 10 u prvih 14 minuta drugog poluvremena (59:50), što je bio jasan znak da će „ljubičasti“ morati da se pomire sa kapitulacijom.

Bila je to utakmica po „ukusu i mirisu“ Dejana Radonjića: kontrolom skoka do perfekcije (41:25), dominacijom na ofanzivnom skoku (15 skokova) Zvezda je dala čak 22 poena iz drugog napada. Rivala je pritom svela na svega 20 poena u drugom poluvremenu, od kojih je Petrušev dao devet (21p).

Zvezda je pametno čitala protivničke slabosti, konstantno koristila mis-meč situacije spuštajući Davidovca na niski post, koji je maestralno razigravao saigrače, pogotovo O Brajanta (14p).

Mega je ostala bez produkcije gotovo iz svih košarkaških segmenata u meri da je u poslednja dva minuta utakmica izgubila takmičarsku draž (68:56) jer su crveno-beli taktičkom supermacijom rutinski zadali šah-mat protivniku vredan 10. pehara u kup takmičenju.

Jagodić-Kuridža MVP

Od momenta kada je 2019. iz Primorske stigao u Crvenu zvezdu, kao neko ko je u 32. godini ostvario dečačku želju, Marko Jagodić-Kuridža bio je igrač zadatka i jasno definisane uloge u timu. Čini se da su povratkom Dejana Radonjića njegove sposobnosti i ogroman trud došli u fokus taktičkih šema što se jasno videlo u sinoćnjem finalu. Zbog izuzetnog doprinosa, naročito u drugom poluvremenu, momak iz Zadra zasluženo je dobio MVP nagradu. Protiv Mege je upisao osam poena, nanizao 11 skokova uz tri asistencije, istakavši se pogotovo na ofanzivnom skoku (5sk). U potpunosti je izolovao Meginog Marka Simonovića koji u drugih 20 minuta nije ubacio ni poen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari