Žurka u poslednjem kolu 1Foto: Krka/Drago Perko/kosarka.si

Nije moglo bolje po ABA ligu; sve do poslednjeg kola zadržana je neizvesnost kako u gornjem tako i donjem delu tabele.

Crvena zvezda, Budućnost i Igokea sigurni su učesnici plej-ofa; za četvrto mesto konkurišu Mornar i Cedevita Olimpija.

U borbi za pretposlednju poziciju očekuju se još žešći dueli, s obzirom na to da su među najugroženijima Krka, Split i čačanski Borac.

U takvoj konstelaciji, žurka će biti zagarantovana počevši od utakmica 26. aprila, a zaključno sa mečevima 27. kada će biti okončan regularni deo, po mnogo čemu, turbulentne abaligaške sezone.

Hronična boljka Cedevita Olimpije pogodila je i aktuelni sastav trenera Golemca koji je sve ono dobro urađeno tokom sezone upropastio u poslednja tri susreta, u meri da samo prostim matematičkim operacijama može razmišljati o plasmanu u plej-of ABA lige.

Ako je izgubljeni dvomeč u četiri dana sa Crvenom zvezdom mogao da bude i očekivan, poraz od Cibone u Zagrebu svakako je kiks koji bi mogao da se odrazi i na konstrukciju budžeta za takmičarsku 2021/22.

Ljubljančani su pred poslednje kolo na skoru 17-8 i za plasman u plej-of biće im neophodna pobeda protiv Mege u prestonici Slovenije, ali i obavezni trijumf Igokee nad Mornarom u Laktašima.

Aleksandrovčani su obezbedili mesto u doigravanju i neće biti opterećeni trijumfom, dok će Baranima čitava sezona zavisiti od potencijalnog uspeha nad Igokeom.

Mornar ima pobedu više u odnosu na Cedevita Olimpiju, ali i lošiji međusobni skor i u slučaju da doživi poraz, a „zmajevi“ trijumfuju u LJubljani, ne bi se plasirao u plej-of.

Zvezda će zacementirati lidersko mesto u slučaju trijumfa u Zadru, kojem, pak, meč sa crveno-belima rezultatski ništa neće značiti pošto je obezbedio učešće u ABA ligi i naredne sezone.

Danas saznaje da je Zadar zatražio pomeranje termina predviđenog za meč sa Crvenom zvezdom zbog obaveza u domaćem šampionatu.

U borbi za izbegavanje pretposlednje pozicije sa koje će ekipa morati u baraž sa drugoplasiranim iz ABA 2 lige nalaze se čak tri tima: Krka, Split i Borac.

Čačani su u najpovoljnijoj situaciji s obzirom na to da na istom skoru (8-17) imaju bolji međusobni odnos sa oba konkurenta: ukoliko pobede Cibonu na domaćem terenu sigurno će izbeći pretposlednje mesto.

Cibona je sigurna, s obzirom da ima bolji međusobni skoru od Krke, i pobedu više.

Pred gostovanje Partizanu Split kao trostruki šampion Evrope nalazi se u najgoroj situaciji.

Splićani imaju lošiji međusobni skor i od Krke, odnosno Borca i samo u slučaju da Čačani i momci iz Novog Mesta izgube obezbediće „opstanak“.

Krka gostuje FMP, ekipi koja je u tekućem delu šampionata u Železniku ostvarila šest pobeda i pet poraza.

U slučaju da ne dođe do nepredviđenih okolnosti koje bi uticale na pomeranje termina i odlaganje utakmica, plan ABA lige jeste da polufinale plej-ofa startuje 3. maja, a da preostali termini budu 7. i 11. maj. Ako bi se serije rešile u dva meča, onda bi finale startovalo 11. maja.

Jagodić Kuridža sa timom 10. maja

Prema saznanjima Danasa, Marko Jagodić Kuridža propustiće polufinale plej-ofa posle povrede kolena na meču sa Igokeom 9. aprila. Sa trčkaranjem bi mogao da počne tek oko 1. maja, a 10. maja trebalo bi da se priključi saigračima na treninzima punog intenziteta. Ukoliko bi se košarkaši Zvezde plasirali u finale plej-ofa postojale bi određene šanse da se Jagodić Kuridža priključi saigračima, ali ne velike.

Četiri plus dve utakmice

Zbog važnosti dve trećine utakmica u poslednjem kolu, ideja ABA lige jeste da se 26. aprila odigraju četiri duela u istom terminu, a 27. preostale dve, a da satnica takođe bude istovremena. Parovi za prvi dan su: Borac – Cibona, FMP – Krka, Partizan – Split i Zadar – Crvena zvezda, a za drugi:Cedevita Olimpija – Mega i Igokea – Mornar.

Podgorica i Sparsi u polufinalu ABA2

Prvi polufinalisti plej-ofa ABA2 lige su Podgorica i Spars iz Sarajeva. Podgorica je u drugom meču savladala Borac iz Banjaluke 77:65 i tako nadoknadila poraz od četiri poena u prvom susretu (86:90). Sarajlije su takođe u prvom meču poražene od Zlatibora iz Čajetine (79:82), ali su u revanšu to uspeli da preteknu – 82:74. Danas su na programu preostale dve utakmice četvrtfinala MZT – Mladost (prvi meč 75:95) i Sloboda Užice – Studentski centar (92:96). Zavšni turnir ABA2 lige igra se u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari