Zvezda i Partizan još uvek tanki na centru 1Foto: STARSPORT

Na vreme su kompletirali spoljne linije, napravili više alternacija na poziciji krilnog centra, ali su dobrano podbacili u dinamici jačanja i kvalitativne selekcije na poziciji centra.
Pogotovo ako se uporede sa najvećim takmacima na Jadranu, Crvena zvezda i Partizan dobrano kaskaju u procesu kompletiranja sastava za takmičarsku 2021/22, s obzirom da nijedan od večitih srpskih rivala nije doveo startnog centra.

Zvezdi je takav „kapitalac“ nasušno potreban jer Kuzmić kao jedina klasična petica i Luka Mitrović sigurno nisu kadri da sami odgovore, prvo abaligaškim, a potom i evroligaškim izazovima.

Situacija u Partizanu samo je donekle bolja, mada je i laicima jasno da Balša Koprivica i Dušan Miletić nemaju niti snage, iskustva, ali ni kvaliteta da u kontinuitetu prave razliku na parketu, ali bi sa Alenom Smajlagićem i Zekom Lidejom crno-beli možda i mogli da sačekaju određeni vremenski period kako bi se situacija na tržištu iskristalizovala.

U odnosu na Zvezdu i Partizan, najveći konkurenti na Jadranu imali su plan prema kome im je prioritet bio da prvo kompletiraju centarsku liniju.

Budućnost je recimo zadržala gro igrača iz prethodne godine, umesto Vilija Rida angažovala je Džejkoba Vajlija, američkog centra sa evroligaškim iskustvom i pritom je dovela Marka Jagodić Kuridžu koji može da pokriva obe centarske pozicije.

Vajli je timski igrač, konstantno je prisutan na ofanzivnom skoku, a pritom je poprilično umešan u pik igri, naročito prilikom otvaranja ka košu.

Mornar je promenio kompletnu centarsku liniju tokom leta; osim Tejlora Smita svi ostali su novajlije ili povratnici, u slučaju Strahinje Mićovića.

Moguće je da će Barani dodatno odreagovati na tržištu, s obzirom na to da je upitno koliko Gligorije Rakočević i Milija Miković mogu biti kompetitivni u abaligaškoj konkurenciji u kojoj, faktički, nikad ranije nisu bili.

Igokea je napravila zanimljivu selekciju igrača u centarskoj liniji. Ostali su Dalibor Ilić i Stefan Fundić, prekomandovan je u prvi tim Stefan Simanić, dok su dovedeni Stefan Đorđević, Nikola Tanasković i Dešvon Stivens.

Broj igrača, njihov kvalitet i iskustvo naznačuju da bi Igokea sezonu mogla da počne bez dodatnih intervencija na tržištu, mada bi joj za plasman u plej-of ABA lige bio potreban još jedan iskusniji i atletski potentniji centar.

Cedevita Olimpija je možda i najmudrije poteze vukla tokom leta; gotovo bez ikakve pompe, prvo je dovela igrače koji su joj bili interesantni iz regiona poput Marka Radovanovića, Džejkoba Pulena, Melvina Edžama, Džekija Karmajkla, a potom je za kompletiranje centarske linije iz „džepa“ izvukla fizički snažnog, evroligaški iskusnog Zeka Agustina, koji se prethodno, tokom avgusta dokazivao u Letnjoj ligi u Las Vegasu.

Ujedno, Ljubljančani su postigli dogovor i sa Džordanom Morganom, koji se još uvek nije oporavio od povrede dobijene tokom finalnog serijala Evrokupa u dresu Uniksa, i trebalo bi da zaigra za „zmajeve“ od januara 2022.

Iz navedenog, jasno je da Zvezda sa Kuzmićem i Mitrovićem ne može biti dovoljno konkurenta ni u ABA ligi, a kamoli Evroligi, naročito jer je forma Kuzmića u silaznoj putanji i pitanje je i da li bi ostao u ekipi da kojim slučajem nije domaći igrač.

Crvenoj zvezdi je potreban „kapitalac“ na petici, neko ko će od starta praviti jasnu razliku na parketu i biti kompatibilan sa plejmejkerima Voltersom i Ivanovićem koji su kvalitetni pik igrači.

Takvih je veoma malo na evropskom tržištu i pritom su im ugovori aproksimativno 500.000 evra godišnje.

Zvezda je predugo čekala na odgovor Lendrija Nnoka koji se na kraju opredelio za Baskoniju i to za isti novac koji bi dobio na Malom Kalemegdanu.

Bez skauting službe, oslanjajući se isključivo na znanje i kontakte ljudi iz stručnog štaba, Dejan Radonjić nije spreman da rizikuje, a proverenih imena trenutno nema.

U Partizanu su komotniji, ali ne i bezbrižni.

Ako se pokaže da Vil Mozli neće moći da nastavi karijeru u Partizanu zbog zdravstvenih razloga (problem sa srcem) moraće po hitnom postupku da dovedu igrača jer Koprivica, ma koliko bio talentovan, sa 21 godinom i bez iskustva u evropskoj košarci, još uvek nije rešenje koje će biti dominantno na niskom postu u pozicionom napadu, raznovrsno, sa preciznim šutem sa poludistance (o distanci je izlišno i pisati).

Smajlagić je percipiran kao krilni centar, baš kao i Lidej, mada bi privremeno barem jedan od njih dvojice mogao da bude prekomandovan na peticu (verovatno Smajlagić).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari