Od plus 20 do potpunog kolapsa 1Foto: (BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV)

Moraće u Crvenoj zvezdi dobro da se zamisle na koji će način nastaviti sezonu. Poslednja dva poraza od Milana i posebno Monaka jasno pokazuju da osim nespornog umora, kod crveno-belih postoje ozbiljni sistemski problemi koji bi takmičarsku godinu mogli da učine rezultatski beznačajnom. Od plus 20 sredinom druge deonice, izabranici Dejana Radonjića u narednih 25 minuta doživeli su takav igrački kolaps da su navijači u hali „Aleksandar Nikolić“ sigurno pomislili da je u jednom trenutku čitav scenario urađen za neku „skrivenu kameru“. Monako se na kraju prošetao nekadašnjim Pionirom, čak je u poslednja tri minuta utakmica postala nezanimljiva i potpuno negledljiva, sa jasnim krajem, koji je posle 25. kola Evrolige Crvenu zvezdu i definitivno stavio van okvira borbe za plej-of (80:91).

A tako je delovalo obećavajuće; Zvezda je prvu četvrtinu odigrala u transu – rivalu ubacila čak 30 poena na impresivnih deset timskih asistencija.

Šut sa distance predstavljao je u tom periodu kapitalnu prednost; crveno-beli su ubacili četiri trojke i na egzekuciji Holinsa (19p) i Dobrića (13p), odnosno kreaciji Voltersa (5as) rivala munjevito bacili na konopce.

Kada je domaćin u 16. minutu poveo 45:25 činilo se da će Saša Obradović prvi meč protiv Zvezde posle uručenog otkaza krajem decembra 2020. shvatiti kao pravu noćnu moru.

Međutim, već razvoj situacije u poslednja četiri minuta druge deonice negde je naznačio da bi igra Zvezde mogla ponovo da poprimi obrise taktova neke tužne balade. Monako je bio strpljiv, tačno je gađao defanzivne slabosti crveno-belih i serijom 13:2 razliku je sveo na jednocifreni zaostatak.

Holins i Ivanović (15p) nadu su ostavili neokržnjenom pred odlazak na veliki dmor (52:42) međutim već uvodne sekvence u nastavku meča pokazale su da scenario poprima formu pravog horora. Neprepoznatljivi Kalinić (nije se upisao posle prve četvrtine) amaterski je izgubio dve lopte; u uvodna tri minuta domaćin je „prodao“ čak četiri poseda dozvolivši Monaku da razliku istopi bez prevelike muke.

Ni Kuzmić, kao i Mitrović na niskom postu nisu mogli da brane Motejunasa (20p).

Nekadašnji NBA igrač, u ulozi petice, poseduje i mekan šut sa distance što je Kuzmiću stvaralo posebnu mučninu.

Litvanac je bio osnovni kreator preokreta gostiju koji su se siti nadavali koševa nakon izgubljenih lopti domaćina.

Užasna treća deonica, manifestovana sa samo dve asistencije i čak osam poklonjenih lopti rivalu (više nego u čitavom prvom poluvremenu) jasno je pokazala u kom će se pravcu odvijati poslednja četvrtina.

Teško je bilo uopšte gledati ono što se Zvezdinim napadom moglo nazvati.

Da nije bilo minijatura rovitog Holinsa (povredio članak), upornih Ivanovića i Dobrića, crveno-beli bi znanto ranije kapitulirali. Bezidejno, vizuelno ružno i negledljivo, sporo, bez tranzicije i produkcije iz „uigranih“ akcija Zvezda se pošteno obrukala u poslednjih deset minuta.

Napad je izgledao sramotno: a odbrana obesmišljeno, s obzirom na to da je Motejunas iz kratkih otvaranja Kuzmića i Mitrovića pretvarao u defanzivce pionirskog formata.

Monako je rutinski razliku pretvorio u dvocifrenu prednost i na kraju u ritmu nešto lakšeg treninga poslao crveno-bele u svlačionicu na jedno ozbiljno hlađenje.

Naročito bi Kalinić trebalo da se zamisli, jer ono što pokazuje od meča sa Asvelom nema dodirnih tačaka sa partijama koje je pružao pre preležane korone. Zvezda trenutno ne liči na tim, već na skup slučajnih prolaznika ozbiljno posvađanih sa košarkaškom loptom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari