Zvezda iz ambisa u Ligu šampiona 1Foto: EPA-EFE/ ANDREAS SCHAAD

Preko trnja do Lige šampiona.

Tako je izgledao put Crvene zvezde ka elitnom takmičenju posle revanš meča plej-ofa u Austriji protiv Salcburga 2:2 (0:1). Bili su crveno-beli sve do 65. minuta na ivici ambisa, gubili 0:2 golovima Dabura, a onda su se Ben i Degenek potrudili za novo fudbalsko čudo, nalik onom kakvo je poslednji put viđeno 1991. na meču polufinala Kupa šampiona protiv Bajerna. Nije Zvezda nadigrala Salcburg, ali ga je ponovo nadmudrila, ovaj put ne taktički kao u Beogradu, već mangupski.

Zvezda je od prvog minuta odlučila da kao u Beogradu igra na nulu, čekajući na gol iz kontre ili iz prekida. Međutim, takva igra se već na startu pokazala kao hazarderska pošto je Salcburg, nemajući drugog izbora, odmah napao svom silinom. Navijačima Zvezde prvi put je dah zastao već u desetom minutu kada je Borjan nerezonski izleteo van kaznenog prostora i dozvolio Daki da sam uđe u 16 metara ispred nebranjenog gola. Srećom, kapiten Vujadin Savić iznenadio je napadača Salcburga s leđa uspevajući da ispuca loptu u korner u poslednjem deliću sekunde pred šut. Na kraju se ispostavilo da je uprkos kolosalnoj greški Borjan mogao da ispadne unak prvog poluvremena, pošto je zaustavio veliki broj šuteva ka svom golu.

Videvši da se igra totalno raspala u prvih pola sata, trener Vladan Milojević nije oklevao i već u 36. minutu je napravio prvu izmenu, izvevši na klupu neprimetnog Simića, a ubacivši Jovančića. Međutim, ni to nije pomoglo crveno-belima pred čijim je vratima gol non stop “visio” u vazduhu, a dogodio se u poslednjem minutu prvog dela igre kada je kompletna odbrana zaboravila Dabura koji sa pet metara nije mogao da promaši gol (1:0).

Krenula je Zvezda na sve ili ništa u drugom poluvremenu, a rulet se umalo zaustavio na ništa. Savić je u drugom minutu nastavka srušio Šlagera na ivici kaznenog prostora, a sudija Čakir je bez dileme odlučio da pokaže na belu tačku, sa koje je Dabur bio siguran (2:0). Bila je Zvezda u tim trenucima na ivici ambisa, delovalo je da ni ulazak Pavkova ne može ništa da promeni, a onda se u dva minuta desilo fudbalsko čudo. Najpre je Ben na dodavanje Degeneka u 65. smanjio na 2:1. Zatim je u 66. minutu ponovo Degenek posle slobodnog udarca sjajno glavom lobovao golmana Salcburga, a Ben dotakao loptu da pređe crtu za 2:2. Bio je to šok od kojeg se domaći igrači nisu oporavili do kraja meča, iako je drama uz veliku dozu neizvesnosti trajala do poslednje sekunde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari