Zvezda u Lajpcigu ne može da igra drukčije nego što je u Mančesteru 1Foto: Starsport

Pod pritiskom svog aktuelnog fudbalskog trenutka višestruki uzastopni državni prvak Crvena zvezda boriće se na tlu nekadašnje Istočne Nemačke da joj ne izmakne tlo pod nogama.

U sredu, u 21 čas, gost je bundesligaša Lajpciga u trećem kolu Lige šampiona. U nezgodan čas, dok pod svakodnevnom strepnjom od sledećeg kiksa mora da otklanja mnogo nedostataka u igri, izlazi na megdan timu koji je godinama među najboljima u jednoj od pet vodećih liga Evrope.

Lajpcig, koji je već u debitantskoj sezoni u glavnom društvu nemačkog fudbala (2016/17) uzleteo do vicešampionskog mesta, naravno iza neprikosnovenog Bajerna, sada beleži jedan od svojih najboljih početaka u Bundes ligi, iako je posle osam kola tek na petom mestu.

Postigao je 19 golova, više nego ikada za sedam godina. Osvojio je 17 bodova, a samo je 2016. skupio više (18).

Od kada je Marko Roze pre godinu preuzeo tim od Italijana Marka Tedeska Lajpcig je uzeo 78 bodova u 37 utakmica (samo su Bajern sa 80 i dortmundska Borusija sa 79 uspešniji). Uzimajući duži period, od leta 2018, Lajpcig je primio najmanje golova u Bundes ligi – 183 (Bajern 190). U poslednjih pet sezona mreža mu se triput tresla najređe od svih drugih, a u ovoj sezoni samo je Ajntraht primio manje pogodaka (šest). Istina, i Bajern i vodeći Bajer su kapitulirali po sedam puta.

Sve to govori da se radi o timu koji je dugo standardno dobar i stabilan i koji ne propušta prilike, ako mu se ukažu, da protivnika tuče i dotuče. Na svom terenu pogotovo opasan je i goropadan koliko i Manćester siti, od kojeg se najviše strepelo.

Zato Zvezda i ne može da igra drukčije nego što je na Ostrvu pre više od mesec dana. Podići će bedem pred svojim golom, nadajući se da će izdržati sve nalete domaćina, a da će u protivnapadu, kroz razređenu superničku odbranu, stvoriti i više od jedne izgledne šanse u nivou one iz koje je Bukari zatresao mrežu na „Etihadu“.

Roze, koji je u porodici pod krovom „Red bula“ kao trener Salcburga vojevao s crveno-belima u plej-ofu za Ligu šampiona pre pet godina, otprilike i nazire taktiku Baraka Bahara.

„Zvezda ima određene principe u igri bez lopte. Odbrana joj je orijentisana čovek na čoveka. Brani svoj gol svim raspoloživim snagama. Ima i ofanzivni potencijal. Piter Olajinka, Šerif Endijae i Hvan In Bom donose ekipi brzinu. Žive da se ndmeću i takmiče. Očekuje nas mnogo posla. Biće nam potrebno strpljenje i prave odluke. Moramo da stavimo na znanje da želimo da pobedimo. Naši sjajni navijači će tu želju prepoznati da nas ponesu“, kaže Roze, ističući da mu je utakmica u Darmštatu u prošlom kolu Bundes lige (pobeda s 3:1) poslužila da neke igrače odmori, a da nekima samopouzdanje još više očvrsne i da uhvate i bolji ritam.

 

Lajpcigov napad deluje zastrašujuće. Protiv Darmštata su nadirali novajlije Belgijanac Loi Openda, koji je prošle sezone u Lansu oduševio u francuskom prvenstvu, Holanđanin Havi Simons, koga je pozajmio Pari Sen Žermen, Šveđanin Emil Forsberg i Danas Jusuf Poulsen. Priliku su s klupe dobili Španac Dani Olmo i jedan od najboljih nemačkih napadača novog doba Timo Verner. Svi su oni poznata imena evropskog fudbala i ne zna se od koga preti veća opasnost.

Zvezda mora pre svega da bude borbena i da mnogo trči. Samo s takvom posvećenošću može nečemu da se nada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari