Golovi kao na traci, moć nad Fiorentinom: Šta "ovakva" Zvezda može da uradi u Ligi šampiona? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crvena zvezda je ponizila Fiorentinu u prijateljskoj utakmici, poslednjoj pred početak sezone – 5:0.

Svih pet golova crveno-beli su postigli u prvom poluvremenu, tačnije u prvih 27 minuta meča, što je posebno bilo impresivno.

Na tribinama je bilo blizu 37.000 ljudi koji su sa osmesima otišli svojim kućama.

Zvezda je igrala kao možda nikada do sada u ovom veku: poletno, brzo, kvalitetno i efikasno.

Izabranici Baraka Bahara tačno su znali šta žele da urade na terenu u svakom momentu i to su i pretvarali u delo.

Čini se da su sve ideje svog trenera sproveli u delo, a na momente su i ponižavali na terenu igrače Fiorentine.

To može samo da raduje navijače crveno-belih jer je njihov klub po prvi put direktan učesnik Lige šampiona u svojoj istoriji.

Sam taj uspeh je obavezao čelnike Zvezde da naprave tim koji će biti konkurentan najboljim ekipama na Starom kontinentu.

Da bi se najviši dometi postigli bilo je potrebno dovesti stručnjaka koji će sve činioce na terenu spojiti u kompaktnu celinu.

Izbor je pao na izraelskog stručnjaka Baraka Baraha koji je sa prethodnim klubom Makabijem iz Haife eliminisao upravo Zvezdu prošle sezone iz kvalifikacija za najeltinije evropsko takmičenje.

Tako je Bahar došao na njemu dobro poznato mesto i odmah je krenuo sa rekonstrukcijom tima.

Prvo je iz tima uklonio živu legendu Crvene zvezde golmana Milana Borjana i tako doveo nadomak šoka navijače na Marakani.

Na njegovo mesto je došao Omri Glazer iz Hapoela Ber Ševe i kako se po jutru dan poznaje on je pun pogodak Bahara.

Pored njega u tim su još došli i Marko Stamenić, Edmund Ado, Žan Filip Kraso, Piter Olajinka, Miloš Degenek i Uroš Kabić, pa se čini da je srpski šampion kompletirao ekipu mesec dana pre kraja prelaznog roka što se gotovo nikada i nikome nije dogodilo do sada na EX-YU prostorima.

Bahar je u generalnoj probi pred početak sezone izveo čini se najjači sastav, u formaciji 3-5-2: Glazer, Degenek, Mijailović, Rodić, Bukari, Kangva, Stamenić, Ivanić, Mitrović, Kraso, Olajinka i to je tim koji će za vikend započeti novu fudbalsku sezonu domaće Superlige Srbije protiv Vojvodine.

Golovi su se ređali kao na traci, a kada je Zvezda i stala sa njima, nije i sa stvaranjem gol šansi.

Piteru Olajinki je šut odbranio Pijetro Teraćano, pa je jednu loptu bek Dodo izbacio sa gol-linije, a Kraso je pogodio stativu, dok je Bukari u 53. minutu promašio čist zicer.

Trener Barak Bahar je bio vidno zadovoljan nakon generalne probe pred početak sezone.

„Želimo da napredujemo, da to bude još bolje, veći intenzitet. Još uvek smo u pripremama, dele se minuti, niko nije igrao 90 minuta, a u nedelju će šestorica fudbalera imati ceo meč. Jurimo formu i moramo da nastavimo tako. Fiorentina je dobar tim, plan je da Zvezda ovako izgleda i u Ligi šampiona, ali ima vremena do toga. Za sad smo fokusirani na početak prvenstva. Ne volim da nas poredim ni sa kim, svaka utakmica je priča za sebe, analiziraćemo sve ovo, videćemo šta je dobro i šta možemo da popravimo“, rekao je Barak Bahar.

Međutim on je istakao da ovaj tim još može da napreduje.

„Srećan sam što smo odigrali ovakvu utakmicu i zbog toga kako smo izgledali na terenu. Želimo da navijači budu srećni zbog toga kako igramo, ali ovo je tek početak, jer uprkos tome što smo zadovoljni zbog rezultata na pripremama, tek u nedelju nas čeka zvanična utakmica. Naravno, nastojimo da nastavimo u ovom ritmu“, istakao je izraelski stručnjak za klupski sajt.

Posle osvajanja turnira u Sankt Petersburgu, u konkurenciji Zenita, Fenerbahčea i Nefčija, rezultat protiv Fiorentine je kao šlag na torti.

On međutim nameće novo pitanje pred navijače srpskog šampiona: šta ovakva Zvezda može da uradi u Ligi šampiona?

Pitanje je smisleno, ali i veoma teško.

Mnogo toga će reći i žreb za Ligu šampiona, jer će biti veoma važno u kakvoj će se grupi Zvezda naći.

Crveno-beli će se na svom evropskom putu ove jeseni neumitno sastajati i sa klubovima koji imaju nekoliko puta ili nekoliko desetina puta veći budžet od njih.

Iz prvog šešira Zvezdi mogu doći Siti, Sevilja, Barselona, Napoli, Bajern, PSŽ, Benfika i Fejnord, a iz drugog Real Madrid, Junajted, Inter, Borusija Dortmund, Atletiko Madrid, Lajpcig, Porto i Arsenal.

Jasno je koliko teških protivnika može zapasti Zvezdi, ali od suštinske važnosti uoči početka nove sezone biće to da li će i koliko izabranici Baraka Bahara moći da igraju svoju igru i u najelitnijem klupskom evropskom takmičenju.

Jer su ove letnje pripreme i utakmice koje su odigrane u prethodnom periodu jasno pokazale da je srpski šampion na fantastičnom putu.

Toga je svestan i prvi čovek Crvene zvezde Zvezdan Terzić koji je nakon „petarde“ protiv Fiorentine najavio evropsku Zvezdu.

„Drago mi je što je skoro 40.000 zvezdaša imalo priliku da večeras uživa u fudbalskoj rapsodiji Crvene zvezde. Fiorentinu koja je prošle sezone igrala finale Lige konferencija i koja spada među najbolje klubove u Italiji smo, ne samo pobedili 5:0, nego smo je u potpunosti nadigrali, a rezultat je mogao da bude i ubedljiviji. Rekao sam da hoću hrabru i napadačku Crvenu zvezdu, koja ne respektuje nijednog protivnika. Volim da vidim da Zvezda igra napadački, da deluje nadmoćno u odnosu na kvalitetnog rivala, da smo brži, snažniji, fudbalski potkovaniji. Sve ono što smo najavili pre šest meseci, to smo i uradili. Rekao sam da će navijači biti svedoci stvaranja jedne nove, moćne, evropske Crvene zvezde“, izjavio je Terzić.

Jasne su želje Terzića i tendencije ka kojima se kreće najtrofejniji srpski klub, ali će vreme pokazati da li će Zvezda steći renome u evropskim okvirima kakav još nijedan tim sa ovih prostora nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari