Zvezda na Galatasaraj, Partizan sa Valensijom 1

U žrebu za grupnu fazu Evrokupa 2018/19, u kojem prvi put zajedno učestvuju Crvena zvezda i Partizan. crveno-beli su imali više sreće, s obzirom na konkurenciju u Grupi A, u kojoj je najzvučnije ima po dobru i zlu, turski Galatasaraj, dok će crno-beli najveće iskušenje u Grupi C imati u Valensiji.

Zvezda će do jednog od prva četiri mesta koja vode u drugu fazu pokušati da dođe u konkurenciji pomenutog Galatasaraja, španske Andore, Breše, Ulma i Monaka. Nijedan tim još uvek ni u obrisima nema definisan sastav za narednu takmičarsku godinu, ali je za očekivati da Ulm, Breša i Monako budu ekipe po meri crveno-belih. Galatasaraj će verovatno u septembru imati jasniju sliku kada su stranci u pitanju, dok je Andora imala jednu od uspešnijih sezona prethodne takmičarske godine. Dovoljan je podatak da su namučili Barselonu u četvrtfinalu plej-ofa Endesa lige, prvi napravili brejk, a onda izgubili 2:1 u seriji. Bivši zvezdaši Jaka Blažić i Oliver Stević uspešno su nastupali za Ibona Navara, koji je prošlog leta gostovao u Beogradu u okviru „Košarkaške klinike“.

Trebalo bi spomenuti da će sledeće sezone za Andoru nastupati i Dilan Enis, prošlosezonski plej Crvene zvezde.

Valensija će putem Evrokupa pokušati da se vrati u Evroligu; shodno tome formiraće i ekipu za takmičarsku 2018/19. U fazi su formiranja stručnog štaba, a nakon toga će se aktivirati na košarkaškom tržištu. Zenit će sigurno napraviti korenite promene u sastavu, ali i načinu razmišljanja, s obzirom na to da im je prethodna sezona, bila izuzetno neuspešna. Marko Simonović je upitan, Olga Antonova, direktorka kluba, navodno nije zadovoljna rezultatima, ali i partijama nosilaca igre, među kojima je bio i srpski reprezentativac. Zenit bi mogao da ostane bez Kajla Kjurika, koji je nadomak prelaska u Barselonu, kao i Sergeja Karaševa, za kojeg je zainteresovan CSKA. Ekipa iz Sankt Peterburga već je dovela centra Džejlena Rejnoldsa koji je briljirao u Ređo Emiliji, a kraj prošle sezone dočekao u Barseloni.

Trento je poslednje dve godine uzastopno igrao finale prvenstva Italije; predvodio ih je sjajni Maurisio Buskalja, a okosnicu tima predstavljali su Dastin Hog i Dominik Saton, koji je postao sinonim za Trento. Klub je nedavno produžio ugovor sa Forajem, reprezentativnim plejmejkerom Italije, koji je zapravo Argentinac. Turk Telekom bi trebalo da oformi kvalitetan sastav; Đordi Bertomeu je napravio presedan kada je odlučio da specijalnu pozivnicu da timu koji je u 2017/18 bio drugoligaš – što jasno ilustruje finansijski potencijal turskog predstavnika. O ambicijama Asvela dovoljno govori podatak da su za trenera angažovali Zvezdana Mitrovića (kum Dejana Radonjića), koji je poslednje dve sezone odlično vodio Monako. Čuveni Toni Parker je vlasnik kluba, odlučan u nameri da ga vrati u Evroligu.

Trener košarkaša Partizana Nenad Čanak rekao je da je cilj njegove ekipe da prodje u Top 16 fazu Evrokupa u narednoj sezoni.

„Cilj nam je prolazak u Top 16 fazu, a za tako nešto je potrebno da prvo kompletiramo tim, a potom se i pripremimo na najbolji način“, rekao je Čanak.

On je dodao da će Valensija i Zenit sigurno biti veoma jaki, dok još ne zna u kakvom će sastavu biti ASVEL.

„Verujem da ćemo imati kvalitetniji tim od Trenta i Ankare, kao i da na domaćem terenu imamo dobru šansu protiv svih timova iz naše grupe“, naveo je Čanak.

Direktor Crvene zvezde Filip Sunturlić rekao je da je njegova ekipa dobila atraktivne rivale u Evrokupu.

„Želimo da oformimo konkurentan tim za nastupe na svim frontovima. Uz podršku navijača koji su prethodnih sezona pokazali privrženost klubu, možemo da obećamo da ćemo dati sve od sebe da na najbolji način predstavljamo Crvenu zvezdu u Evrokupu u kom je kvalitet ekipa, čini se, nikada veći“, rekao je Sunturlić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari