Zvezda na Megu, Partizan u Baru 1Foto: Fonet/Aleksandar Barda

U ligi od 12 timova svaki kiks mogao bi u konačnoj računici da bude preskupo plaćen od strane timova koji preferiraju plasman u samu završnicu ABA.

Svesni su u taboru Partizana da su u Skoplju, na startu sezone, morali da dobiju MZT, pogotovo što su većim delom utakmice bili u vođstvu. Crno-bele večeras očekuje još teže gostovanje u Baru, protiv Mornara koji takođe želi da se nađe među prva četiri tima na kraju regularnog dela. Nepovoljna okolnost po srpskog velikana biće uveličana činjenicom da je Mornar na startu ABA lige preslišan od Crvene zvezde, koja pak dočekuje Megu, ekipu koja uvek igra na poen više što je i demonstrirala u duelu sa Cibonom na početku Regionalne lige.

Partizan je u Skoplju držao glavu iznad vode sve dok je kapiten Novica Veličković imao snage i energije da u napadu konstantno širi protivničku odbranu, odnosno da prodorima pravi višak Marinkoviću i Andriću. Problem na centru ogoljen je od momenta kada je bivši reprezentativac Srbije stao, odnosno izgubio snagu da nogama isprati fizički snažnijeg Trajkovskog. Da bi se isprsili Baranima, crno-beli će morati da pronađu način kako da zaustave prošlosezonskog saigrača Uroša Lukovića, odnosno Karviara Malika Šeparda, koji je protiv Zvezde pokazao zavidan atleticizam. Motiv više za crno-bele predstavljaće i mogućnost da eventualnim trijumfom uveličaju 72. rođendan JSD Partizan.

– Moramo da odigramo bolje nego u prvom kolu. Posle prvog poraza, ova utakmica je za nas veoma važna. Mornar nas je nedavno već pobedio i pokazao da ima dobru ekipu. Mi moramo da mnogo bolje odigramo u fazi odbrane, naročito da sa centrima bolje branimo ‘pik’ protivnika – kao da je trener Nikolić prstom pokazao na centre Tomića i Šalića.

Partizan je prošle sezone oba puta savladao Mornar, ali je na početku takmičarske godine poražen u Baru u četvrtfinalu Superkupa. Crnogorski predstavnik osetno je promenio i pojačao ekipu angažovanjem, pre svih, Dereka Nidama, pleja sasvim solidne reputacije u Evropi, odnosno iskusnog beka Relija-Rosa.

– Ako hoćemo da pobedimo, moramo biti mnogo agresivniji u borbi za svaku loptu. Oni su na Superkupu protiv nas pogodili 16 trojki, a pokazali su i dobru unutrašnju igru. Sada će imati i dodatan kvalitet povratkom Uroša Lukovića, ali verujem da smo u stanju da im dobro pariramo i da se iz Bara vratimo sa pobedom – poručio je Veličković.

Zvezda dočekuje Megu nakon nagoveštaja onoga što bi mogao da bude stil igre potpuno renovirane ekipe u novoj sezoni. Centar Matijas Lesor za atraktivnu igru protiv Mornara (30 indeksnih poena) nagrađen je priznanjem MVP 1. kola ABA lige i večeras će biti na drugačijem ispitu protiv izbalansiranije centarske linije. Gruzijski tinejdžer Goga Bitadze tehnički je najobučeniji, Fundić, kao niži i snažniji komplikovan za čuvanje, dok je Samardžiski osetno viši od Francuza i daleko iskusniji. Zvezda bi timskije trebalo da odigra u defanzivi i uspori igru rivala, koji iz tri pasa pokušava da dođe do protivničkog koša, u čemu je vrlo umešan Vlatko Čančar, dok je Dilan Enis snagom, atleticizmom i znanjem sa Oregona, prošlosezonskog učesnika NCAA fajnal-fora, osnovni pokretač svih akcija.

Fundić: Da nametnemo naš ritam

Stefan Fundić je još u Beovuku važio za jednog od najsnažnijih krilnih centara. Da bi ovo mogla da bude sezona njegove afirmacije pokazao je na startu ABA lige protiv Cibone, s obzirom na to da je meč završio sa 16 poena i osam skokova: „Pobedili smo u prvom kolu i u dobrom raspoloženju dočekujemo utakmicu na strani protiv odlične ekipe. Poštujemo Crvenu zvezdu, ali ako uspemo da nametnemo naš ritam trčanja, verujem da možemo da igramo sa bilo kim. Protiv Zvezde je potrebno da uz agresivnu odbranu, smanjimo padove u igri, a ukoliko uđemo u egal završnicu, sve je moguće“, smatra Fundić.

Raspored 2. kola

FMP – MZT sinoć

Mornar – Partizan 17.00

Zadar – Cedevita 19.00

Crvena zvezda – Mega 21.00

četvrtak

Cibona – Olimpija 18.00

Igokea – Budućnost 20.00

Prvi spektakl ipak u Pioniru

Duel košarkaša Crvene zvezde i Barselone 20. oktobra u Evroligi igraće se u dvorani Aleksandar Nikolić. Ovu vest novinarima je potvrdio prvi čovek crveno-belih, Nebojša Čović. „Barselona je u ‘Pioniru’, a ostalo ćemo videti. Mi bismo voleli da sve utakmice budu u ‘Areni’, ali ‘Arena’ će imati rekonstrukcije, pripreme za maj i Fajnal-for Evrolige. Polako, korak po korak, pa ćemo i to da rešavamo u hodu“, objasnio je Čović. Utakmica Zvezda – Barselona prvobitno je trebalo da se igra u četvrtak, 19. oktobra, ali je pomerena na dan kasnije zbog duela fudbalera Crvene zvezde i Arsenala u Ligi Evrope.

Čović: Ne smemo da plovimo u oblacima

Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde, prilikom potpisivanja sponzorskog ugovora sa kompanijom Huavej u visini između 100 i 300.000 evra predočio je javnosti ciljeve i iskušenja u sezoni koja je tek počela: „Ključni ciljevi se znaju, verujem daćemo ih ostvariti. Ne smemo da plovimo u oblacima, moramo da budemo na zemlji. Biće iskušenja. Očekujemo da ABA liga u pogledu regularnosti bude na višem nivou nego prošle sezone. Mi koji radimo ovaj posao smo u obavezi da budemo realni, ostali koji imaju velika očekivanja mogu da budu nerealni. Neće biti lako sa putovanjima ove sezone, igraćemo skoro 90 utakmica, a nažalost nemamo mogućnost da idemo čarterima. Dobro znamo pozicije na aerodromima gde možemo da spavamo. Pokušali smo da nađemo avion koji ima bar polovinu terena pa da odradimo po koji trening, ali takve još nisu proizveli“, naveo je Čović, uz podsećanje da Zvezda mora da proizvodi igrače, pošto je samo tokom ovog leta od transfera prihodovala 2.500.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari