Zvezda nemoćna u Vitoriji 1Foto: EPA/ David Aguilar

Ne tako davno, Vitorija je bila jedan od omiljenijih gostujućih gradova crveno-belih. Vremena su se u poslednje dve godine promenila, Zvezda se dobarno izgubila u traženju identiteta i čini se da će Dejan Radonjić „drugo evroligaško polugodište“ iskoristiti kao filter za igrače koji će i naredne sezone nositi dres srpskog velikana.

Ni povratak Korija Voldena, posle maltene mesec dana pauze, rezultatski i igrački ništa nije promenio; Zvezda je odigrala vrlo loše, pogotovo u prvom poluvremenu u duelu sa Baskonijom, koja je iskažnjavala sve defanzivne propuste crveno-belih, a u petak uveče ih je bilo toliko da će statističari imati grdne probleme da ih u analizi utakmice sve potanko pobroje.

Konačnih 87:67 u 26. kolu još i deluje kao čist eufemizam i odraz u krivom ogledalu koji ne oslikava realan kvalitativan odnos na parketu.

Baskonija važi za jednu od atletski najpredisporanijih ekipa u Evropi. Zvezda se u to uverila na najasuroviji mogući način; ponovo sa skraćenom rotacijom i jednim klasičnim centrom, visoki igrači crveno-belih u duelima na niskom postu sa 221 centrimetrom visokim Jusufa Falom (20p) delovali su kao nestašni četvrtaci u basketici sa osmacima.

Senegalac je samo u prvom poluvremenu ubacio 13 poena; pritom su, uz dobar protok lopte rivala, Zvezdini visoki igrači imali dodatnih problema sa kreacijom sa četvorke i niskog krila: Polonara i Piters u prvih 20 minuta ostvarili su pet asistencija, a čitava ekipa impresivnih 15.

Bolja personifikacija primljenih čak 48 poena nije bila potrebna; istovremeno realizacija crveno-belih bila je nedopustivo loša, protkana sa šest izgubljenih lopt (27p)i. Gosti su u nastavku delovali bolje; iako sa niskog posta nisu imali gotovo nikakvu produkciju, faktički udaljeni iz reketa, u kojem su surovo vladali Fal i Džekiri, do produkcije su dolazili preko bekova, tačnije Voldena (10p) i Uskokovića )svih osam u drugih 20 minuta), koji su u par navrata odličnim prodorima uspevali da razliku spuste na podnošljivih 13 poena.

Zvezda je u trećoj deonici preko Davidovca i Dobrića ubacila četiri trojke, falio im je u nastavku indisponirani Lojd (od 14 poena u drugih 20 ubacio samo poen) i bolji protok lopte.

Trener Radonjić je konstantno rotirao u spoljnoj liniji pokušavajući da poveća agresivnost na liniji dodavanja; protivnik je umešno iskažnjavao pogrešna udvajanja, bezrazložno skupljanje u reketu i desnihronizaciju na strani pomoći.

Zvezda je posao dodatno olakšala Baskoniji nesigurnošću na defanzivnom skoku i poklonjenim loptama gotovo svaki put kada je razliku možda i mogla da spusti ispod deset. U sporom ritmu, i ne čudi što crveno-beli nisu imali nijedan poen iz kontranapada i svega osam iz ponovljenog.

Gosti su od 12 lakih poena, u drugom poluvremenu ubacili osam, pritom su u poslednjoj deonici šutirali 50 odsto za tri (3/6) i bez većeg stresa Zvezdi naneli šesti vezani evroligaški poraz, ukupno čak 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari