Zvezda pobedom nad Fenerbahčeom završila sezonu u Evroligi 1Foto: Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Fenerbahče u poslednjem kolu regularnog dela Evrolige.

Crveno-beli su došli do trijumfa nakon produžetka rezultatom 91:89.

Ove sezone su ostvarili jako dobar učinak u Evroligi 17-17, ali ipak im je malo falilo da se plasiraju u TOP 8 fazu.

Ovo je najveći broj pobeda Zvezde ikada u Evroligi i prvi put da crveno-beli nisu imali više poraza od pobeda još od sezone 2016/17, kada su završili sa skorom 16-14, a ni tada ipak nisu izborili kartu za doigravanje.

Na samom početku meča Crvena zvezda nije dobro igrala, pa su gosti brzo poveli sa 11:4, od čega smo videli čak tri trojke.

Ipak, Zvezda je ubrzo počela da „topi“ prednost ekipe iz Istanbula, pa je na semaforu stajalo 16:13 za goste, da bi izabranici Dimitrisa Itudisa završili prvu deonicu meča sa „plus šest“ – 21:15.

Zvezdi je m“otvorila“ drugu četvrtinu serijom 10-4 i došla do izjednačenja – 25:25.

Od tada se igralo u serijama, a ništa se nije promenilo na terenu ni tokom treće četvrtine.

Bek Crvene zvezde Ognjen Dobrić je obeležio početak četvrte četvrtine sa pogođene dve uzastopne trojke i to je donelo Zvezdi blagu prednost – 67:63.

Ipak, ni ta mini-serija nije mogla da prođe bez odgovora, pošto je Fener vezao pet poena i poveo 68:67.

U tim trenucima Zvezda je potpuno stala u napadu, a Fener je to iskoristio da povede 74:69 četiri minuta pre kraja. Ipak, Zvezda se „na krilima“ Fakunda Kampaca, vratila u igru i izborila neizvesnu završnicu.

Bilo je 78:75 za Fenerbahče 28 sekundi pre kraja, a Zvezda je imala loptu. Odlučio je Duško Ivanović da se ide u penal završnicu. Luka Mitrović je odmah pogodio oba bacanja, dok je Džonatan Motli promašio jedno, pa se kontrola vratila u ruke domaćina, pošto je Fener vodio 79:77. Odlučio se Ivanović za pun napad, a Kampaco je to sjajno dirigovao, na kraju i završio za 79:79 3.9 sekundi do kraja. Gudurić je promašio i igrao se produžetak.

U produžetku Zvezda se odlučila da više eskploatiše pik igru. Prvo Kampaco i Mitrović, a onda Vildosa za Petruševa i Zvezda je na polovini produžetka stekla tri poena prednosti – 85:82. Motli je bacanjima smanjio na 85:84, a onda sjajna sekvenca Zvezde. Dva pogođena bacanja Kampaca, zatim dobra odbrana i onda čudesna trojka omalenog Argentinca za 90:84, čime je praktično rešena utakmica. Iako se stvorila drama, Fener prišao na 90:89, a Kampaco pogodio samo jedno slobodno bacanje. Kalates je ipak promašio trojku i Zvezda je pobedila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari