Zvezda pobedom "zatvorila" Evroligu 1Foto: BETA KK CRVENA ZVEZDA/DS)

Kockice su se večeras poklopile na način da su košarkaši Crvene zvezde sve delove posložili u oblik poslednje evroligaške pobede na svom terenu ove sezone.

Makabi je ispraćen na trijumfalan način (76:64); ukupno 10. pobeda izvojevana je doslednim kretnjama u odbrani u drugom poluvremenu i šuterskim minijaturama Lojda, Dobrića i Davidovca.

Do kraja, generalno sumornog učešća u Evroligi, crveno-belima je preostalo gostovanje Albi u poslednjem kolu, koje bi moglo da bude naročito stresno za najmanje četiri ekipe, pošto je sinoć šest prvoplasiranih rezervisalo karte za Top 8.

Rasterećenost i želja i to ogromna, večeras su predstavljali koktel kojem su poseban šarm dali Lojd (21p), Dobrić (13p) i Davidovac (11p).

Zvezda je po navici igrala „turbulentno“ a padovi su naročito bili vidljivi u prvom poluvremenu. Ipak, ono što bi moglo da posluži kao recept treneru Radonjiću u krucijalnom delu abaligaške sezone jeste način na koji je branjen „pik“ u drugih 20 minuta, posebno trećoj četvrtini.

Jagodić-Kuridža na petici u takozvanom fletu (istrčavanje centra do linije blokade) u potpunosti je onemogućio pas ka centru, automatski je protok lopte bio usporen a šuteri Makabija izbačeni iz komfornih zona. Radonjić je pametno Davidovca pomerio na četiri, a dovoljno kvalitetan i promoćuran, Zrenjaninac je maestralno širio igru otvarajući se spolja iz blokada.

Gosti ove dve stvari nisu uspevali da reše; na sve to očajno su šutirali za tri poena (5/19) što je za posledicu imalo, ne samo preokret, već i vođstvo Zvezde i to uglavnom dvocifreno. Iako je mnogo grešio (6 izg) Lojd je u važnim trenucima pogađao, pokušava da igru razvije na otvorenom terenu.

Nnoko je napokon odigrao korektan meč; posebno je bio prisutan na ofanzivnom skoku (6sk) i sa prvim evroligaškim dabl-dablom u crveno-belom dresu (10p, 11sk) bio je korektivni faktor u momentima kada su Zvezdi bili potrebni poeni na obruču.

Dobrić je i sinoć potvrdio da je šuterski sve bliže najvišem evroligaškom nivou; njegove dve trojke u poslednjoj četvrtini o zid su odbile pokušaje Dorsija da „zakuva čorbu“ koja nije zagorela, naprotiv, odličnog je ukusa na kraju bila za Lazića i saigrače.

Lučić odveo Bajern u Top 8

Sjajan meč odigran je sinoć u Minhenu. Iako je Žalgiris prethodno izgubio sve šanse za prolaz u narednu fazu, svojski se potrudio da Bajernu pokvari planove. Pulenima trenera Trinkijerija jedino je pobeda garantovala plasman u Top 8; mučili su se sve vreme, bili u rezultatskom minusu gotovo do poslednje tri sekunde na utakmici, kada je Lučić iznudio dva penala koja je pogodio za 71:70. Imao je Žalgiris još 2,3 sekunde da matira Bavarce, ali je srpski reprezentativac uspeo da izblokira Lovernja i tako Bajern odvede, prvi put, ne samo u istoriji kluba, već i nemačke klupske košarke u Top 8 Evrolige. Srbin je na kraju meč završio sa 13 poena i šest skokova i takvim učinkom bio najefikasniji igrač u redovima Bavaraca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari