Zvezda porazom na terenu CSKA završila ovosezonsko učešće u Evroligi 1

Na kompetitivan način košarkaši Crvene zvezde oprostili su se od ovosezonskog izdanja Evrolige.

Na terenu verovatno prvog favorita za osvajanje najelitnijeg takmičenja, crveno-beli su maltene tri četvrtine bili u vođstvu, koje je u jednom trenutku bilo i dvocifreno, ali su na kraju porazom od CSKA ostali na brojci od 11 pobeda u Evroligi – 92:81. Trener Alimpijević mogao je da vidi sasvim solidnu partiju svojih izabranika, kao vid poslednje probe pred početak finalne serije plej-ofa ABA lige protiv Budućnosti, koja bi trebalo da startuje u ponedeljak.

Motivisani kao da im od meča u Moskvi zavisi plasman u plej-of, košarkaši Crvene zvezde munjevito su poveli 9:0, nateravši trenera Itudisa da praktično promukne do poluvremena, na koje su otišli sa sedam poena prednosti. Bjelica praktično već mesecima ne može ništa da pogodi sa distance, ali je sinoć trojkom sa centra, pred odlazak na veliki odmor, možda najavio neke bolje dane protiv Budućnosti. Zvezda je u većem delu meča delovala vrlo kompetitivno u pozicinom napadu; igrala je racionalno, a Davidovac je još jednom oduševio čitanjem igre, napadajući rivala pravovremeno protiv nižeg ili slabijeg čuvara (10p). Tamo gde je stao u majstorici protiv Mornara, Dobrić je nastavio u duelu sa CSKA. Borben do krajnjih granica u odbrani, na pet trojki protiv Barana, sinoć je nadovezao još četiri iz šest pokušaja, ne ostavši dužan publici u Moskvi po pitanju akrobatike (14p). Zvezda je za tri šutirala visokih 52 odsto i uprkos tome što su čak petorica njih meč završili dvocifrenim učinkom, danak su platili zbog čak 18 izgubljenih lopti. Feldin je lošu partiju u majstorici sa Mornarom, upotpunio očajnim nastupom sinoć, koji je začinio sa čak pet prodatih lopti. Vremenom, postao je rezevna opcija na dvojici i zajedno sa Enisom trebalo bi da se zabrine za formu pred finalni serijal protiv Budućnosti. Zvezda je u drugom poluvremenu primila čak 55 poena, iako je CSKA igrao bez povređenog Hajnca i De Koloa, koji se nije ni “skinuo” za meč. Kao po navici ove sezone protiv crveno-belih, izdominirao je igrač iz drugog plana; ovog puta bio je to Vitali Fridzon, koji je neigranje De Koloa iskoristio da ubaci rekordnih 20 evroligaških poena u regularnom delu.

Izbori u Crnoj Gori pomeraju plej-of ABA lige?

Finalna serija plej-ofa ABA lige počeće najverovatnije sa danom zakašnjenja u odnosu na ranije planirane termine. Na sajtu ABA lige navedeno je da se prva dva meča finala između Zvezde i Budućnosti igraju 9. i 10. aprila u Beogradu, nakon čega se serija seli u Podgoricu. Prema kalendaru takmičenja bilo je predviđeno da se mečevi u Morači igraju 12. i 13. aprila. Zbog predsedničkih izbora u Crnoj Gori, zakazanih za 15. april, međutim, finalna serija biće pomerena najverovatnije za dan unapred. Tako bi ujedno bio rešen i prvi problem, ranije rezervisane sale Morača za predizbornu konvenciju predsedničkog kandidata DPS-a Mila Đukanovića, koja je na programu u četvrtak, kada bi trebalo da se odigra treći meč.

Alimpijević: CSKA je mašina

– Mogu da budem slobodan da kažem da je CSKA ove sezone u Evroligi mašina za pobeđivanje. Bila je dobra igra, sa velikim samopouzdanjem u napadu, veoma dobra i u odbrani u prvom poluvremenu – dok smo imali energiju da igramo sa CSKA, jer nije lako igrati sa njima u kontaktu. Bilo je još nekoliko dobrih stvari – kontrola skoka, asistencije i veoma čvrsta igra u prvom delu…morao sam da budem pažljiv sa nekim stvarima koje se ne tiču samo igre, jer moram da sačuvam energiju svojih igrača. Čeka nas najvažniji deo sezone, finalna serija našeg nacionalnog prvenstva koja počinje u ponedeljak i zato sam morao da čuvam i energiju igrača – aludirao je trener Alimpijević na doziranu minutažu nosilaca igre i veći prostor epizodista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari