Zvezda prekinula niz od osam poraza u Evroligi 1Foto: Beta/Marko Metlas

Trajao je evroligaški post crveno-belih maltene dva meseca; gostovanje Himkija činilo se idealnim za prekid negativne serije od devet poraza i ispostavilo se da je momenat bio jedinstven, ne samo zbog trijumfa, već košarkaškog stila kojim je Crvena zvezda pokazala da njen arsenal nije ispražnjen i da na momente može da izgleda kao ekipa iz zone plej-ofa.

Iskalili su sav bes na „fenjerašu“ koji se žilavim ispostavio, kapituliravši tek u drugom poluvremenu meča 29. kola u kojem je domaćin isključivo u centar trojkaške mete pogađao – (deset ubačenih) i sa ukupno 16 trojki (drugi najbolji evroligaški učinak) preostalim rivalima pokazao da se nije poslednji put poklonio na evroligaškoj bini – 92:81.

Zvezda je izuzetno loše počela meč; čak četiri uvodna minuta ništa nije mogla da ubaci, dok je sa druge strane Džordan Miki držao pokaznu vežbu svojim čuvarima u šutu sa poludstance. Rasulo u Himkiju ogledalo se u nastupu samo dvojice inostranih igrača (Mekalum i pomenuti Miki) dok je ekipa bila dodatno oslabljena neigranjem Alekseja Šveda. Rasterećenost u šutu nazirala se pogođenim trojkama Lojda i Davidovca iz asistiranih situacija, tako da i svega osam ubačenih poena na kraju uvodne denice nije izgledalo kao tumaranje u slepoj ulici.

Sve do 12. minuta domaćin je za dva šutirao očajnih 1/11 pritom je imao problema sa kontrolom skoka (Himki imao 5 ofanzivnih skokova) nemajući rešenja za individualne sekvence pomenutih Mekaluma (29p) i Mikija (27p). Vapili su crveno-beli za lakim poenima, pokušavali permanentno da razliku naprave sa niskog posta, međutim rival se sa većim problemima suočio tek nakon tajm-auta trenera Radonjića kod rezultata 24:33.

Volden je uspeo da veže sedam poena, Lazić je ubacio svoju prvu trojku za 34:36 međutim konekciju između Mekaluma i Mikija nikako nije uspevala da prekine (zbirno ubacili 28 poena). Delovalo je početkom treće deonice da će gosti tandemu Amerikanaca uspeti da priključe još nekog saigrača; zabrinjavajućih 39:50 jasno je pokazivalo da trener Radonjić mora da napravi neki rizičniji manevar; nemavši kud, odlučio je da konkretniju šansu ukaže Duopu Ritu na petici, samim tim snizi petorku i do kraja meča odigra sa daleko mobilnijim igračima.

Sudanac sa australijskim pasošem na signal je odreagovao sa munjevitih šest poena, naslonivši se na talas trojki koji je sve više pretio da preplavi gostujuću odbranu. U svom 100. evropskom nastupu, Dobrić (12p) je odigrao briljantnu treću deonicu; izvanredan na liniji dodavanja, lakim poenima u kontri i trojkom omogućio je, napokon, rezultaski preokret ( 59:58). Njemu se priključio Davidovac (16p, 4/4 za tri), Uskoković je „bacio“ tinejdžersku asistenciju za 66:60 i kada je Himki uzvratio serijom 6:0 Zvezda je imala rešenja, proistekla iz odličnog spejsinga koji je perfektno „crtao“ Davidovac sa četvorke.

Zrenjaninac je vezao dve trojke, time je „isprovocirao“ Lazića i pogotovo Lojda (22p), koji se ubacio u onaj njegov šuterski mod kada dno mrežice pogađa i sa tribine. Bila je to najbolja šuterska rapsodija crveno-belih ove sezone u Evroligi garnirana sa dve Lojdove trojke u stilu Stefa Karija iz „mrtvog ugla“, sa osam metara… Razlika se penjala kao temperatura u julu mesecu, na kraju je izgledalo i pomalo svečano; bilo je evidentno da je crveno-belima laknulo jer su napokon prekinuli seriju od devet evroligaških poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari