Zvezda u Evropi stigla 0:3, a Rajković zna da su neki i to prestigli: Čudo se desilo i u Mostaru 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Fudbalska Liga konferencije je počela čudom u Mostaru.

AZ Alkmar je pod Bijelim brijegom vodio na poluvremenu s 3:0, ali se isplatila upornost Zrinjskog, prvog bosanskohercegovačkog tima u takmičenju po grupama u evrokupovima.

Golovima u 48, 68, 71. i 81. minutu domaćin je načinio preokret kakvim se diče malo klubova u svedočanstvima UEFA.

Podsetio je taj meč nostalgično na sličan razvoj događaja na istom igralištu u jesen 1986.

U drugom kolu Kupa pobednika kupova Vitoša je došla na megdan s Veležom, noseći pobedu s 2:0 iz Sofije. U gostima se gostila s 3:1, ali Mostarce, predvođene trenerom Dušanom Bajevićem, Princom Neretve iz svojih golgeterskih dana, nije napuštala volja da postignu bar pirovu pobedu. I ostvarili su je, s 4:3 pred 18.000 „rođenih”.

To da jedni vode s 3:0, a da ih drugi dostignu, ali ne i da ih prestignu, viđeno je nebrojeno puta.

Među prvim takvim primerima je Zvezdino podizanje iz ponora u revanšu četvrtfinala Kupa šampiona 1958, u utakmici u kojoj je Mančester junajted prvi raširio krila, a s koje je iz Beograda poleteo u smrt.

Po hladnom februarskom danu na Stadionu JNA, gde igla nije imala gde da padne, „crveni đavoli” su se od početka bolje snašli na zaleđenom terenu s ostacima čišćenog snega. Na predah su, kao i Alkmar, otišli s prednošću od 3:0.

Beogradski tim nije znao isprva šta ga je snašlo, ali nije ni klonuo duhom. Gol Bore Kostića u njegovom stilu, levicom s distance, ulio je jugoslovenskom prvaku veru da su čuda moguća.

Više od 3:3 nije moglo.

U vodećem klupskom takmičenju evropskog fudbala prvi podvig ravan dostignuću Zrinjskog načinio je Verder 1993. u drugoj Ligi šampiona. Anderleht je na Vezeru u Bremenu poveo s 3:0 u 33. minutu, a njegova mreža se od 66. do 83. minuta tresla pet puta.

U drugom delu takmičenja po grupama 2001. Deportivo je na svom Rijazoru u La Korunji na takav način savladao Pari Sen Žermen s 4:3 (blistao trostruki strelac Urugvajac Valter Pandijani).

Isto je bilo u revanšu trećeg kola kvalifikacija između Makabija iz Haife i Aktobea iz Kazahstana 2009. Radovao se izraelski tim pred svojom publikom.

Njegovom imenjaku iz Tel Aviva su potonule lađe u Ligi Evrope 2016, a činilo se da je pogotkom Bosanca Harisa Medunjanina iz slobodnog udarca u 70. minutu, njegovog drugog gola na meču, stečena nedostižna zaliha protiv Zenita.

Gost iz Sankt Peterburga je za 15 minuta smestio četiri lopte iza leđa golmana Predraga Rajkovića. Poslednju je u nadoknadi vremena tamo poslao crnogorski napadač Luka Đorđević, i kasnije nedorečeni talenat.

U Ligi Evrope 2011. od 0:3 do 4:3 se stuštio Briž kao gost Maribora. Prvo je u Ljudskom vrtu lopte iz mreže vadio Vladan Kujović, a onda Jasmin Handanović.

U plej-ofu za Ligu Evrope 2015. Od je u prvoj utakmici u Norveškoj stavio na muke dortmundsku Borusiju. Imao je 3:0 u 22. minutu, ali je nemački tim zagrejao motore – 4:3. U revanšu je već to bila igra mačke s mišom – 7:2.

Prilika je da se pomene i najčuveniji takav preokret u jednoj utakmici. Na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. senzacionalna Severna Koreja je u prvih pola sata četvrtfinalnog meča na Gudisonu u Liverpulu zgranula i Portugaliju i kuglu zemaljsku.

Potpuni favorit je dodao gas za spas od bruke. Slavni Euzebio je postigao četiri gola, a Žoze Augusto još jedan za odlazak u polufinale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari