Zvezdin Brazilac: Divim se Novaku Đokoviću i njegovom mentalnom sklopu 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Omaleni brazilski plejmejker sve više doprinosi u igri Crvene zvezde, pre svega kada su ofanzivne ideje u pitanju.

Crveno-beli su sinoć iskoristili kiks Partizana u Ljubljani i trijumfom nad barskim Mornarom (95:75) osamili su se na abaligaškom vrhu na skoru 7-1.

Nisu Barani više ekipa kadra da napravi iznenađenja na najtežim gosotvanjima, ali su barem bili dovoljno kvalitetni da crveno-belima posluže kao adekvatan „sparing partner“.

Janis Sferopulos, šef sturke, iskoristio je konstelaciju snaga da izrotira svih dvanaest igrača, odmori nosioce igre i pokuša da razigra one sa manjom minutažom ili poput Marka Simonovića, tek oporavljene od povrede.

Jago dos Santos odigrao je nekih 29 minuta, upisao se u strelce ali je imao i pet asistencija. Nije to bilo veče omalenog brazilskog plejmejkera ali nije ni bilo potrebe za nekim većim energetskim trošenjem.

Ono što je primetno, pogotovo od dolaska Janisa Sferopulosa, 24-godišnji plej iz Sao Paola ima sve važniju ulogu u sistemu grčkog stručnjaka i neka krajnja ideja je da sa Milošem Teodosićem u paru oformi produktivan tandem.

Od debitanstkog meča Sferopulosa na klupi Zvezde protiv FMP Jago je samo u Barseloni odigrao manje od 17 minuta; na četiri utakmice imao je dvocifren košgeterski učinak, a na pet četiri i više asistencija.

Sa većom ulogom, počeo je da dobija i jasnije poštovanje od strane navijača. Pogotovo nakon trojke vredne trijumfa nad Bajernom u Beogradskoj areni, nekim novim klincima postao je vrlo inspirativan.

Sada ga posle svakog meča dočekuju iskreno osmehnuti, želeći da se sa njim slikaju, a sam Brazilac im uzvraća u stilu pravog košarkaškog šmekera.

Jago je posle duela sa Mornarom priznao da još uvek oseća bol u članku koji je povredio u duelu sa Fenerbahčeom. Ipak, u želji da pomogne saigračima, spreman je i da igra u bolovima.

– Volim košarku, volim da igram i tužan sam kada ne igram. Znam šta treba da unapredim i protiv Fenerbahčea sam povredio članak, ali sam hteo da izađem na teren. Pričao sam sa trenerom i lekarima, izrazio želju da se nađem u timu, jer nas je čekala važna utakmica. Sada je isto. Osećam bol, ali moram da igram. Potrebno mi je to. U novom sam klubu, novom timu i kontinuitet mi je potreban kako bih igrao dobro – otkrio je Dos Santos stanje u kojem se nalazi nejgov članak, u razgovoru za Mozzart Sport.

BEZ TEKSTA ZBOG NOVAKA

Novak Đoković na Zvezdinoj utakmici (©Starsport)
©Starsport)

Jago je u Beograd stigao sa reputacijom vrlo perspektivnog plejmejkera i igrača koji je obeležio prethodnu sezonu u Bundesligi.

Bila je to nezaboravna takmičarska godina za Ulm, koji je na putu do šampionske titule eliminisao evroligaše Albu i Bajern i u finalu osvajača FIBA Lige šampiona, Bon.

Tokom leta se okušao i u Letnjoj ligi nastupajući za Čikago Bulse i vrlo rado je prihvaito ponudu Crvene zvezde da se prvi put u karijeri okuša u evroligaškoj konkurenciji.

Da nije nepromišljeno odlučio da se preseli u Srbiju pokazuju njegovi klipovi na društvenim mrežama na kojima redovno kači poteze Novaka Đokovića, a gotovo da je osvedočio njegov put ka osvajanju Završnog mastersa u Torinu.

– Obožavam ga. Zaledio sam se kada sam ga video u Areni prvi put: ‘Bože, Đoković je tu’. Volim njegov mentalitet. Bilo da pobeđuje ili gubi, uvek ostaje isti i želi samo da pobeđuje. To je veoma važno. Video sam video kako mu navijače zvižde, kako reaguje i to je savršen primer, jer igrali smo derbi protiv Partizana, uz zvižduke njihovih navijača. Moramo da uživamo u takvim atmosferama. Kad slave moje promašaje to je dobro za mene. Uživam da igram pod pritiskom.

Jago je veoma brzo stekao simpatije zvezdaške publike koja je prošle godine zdušno podržavala Luku Vildozu i Fakunda Kampaca.

Tada su u hali širene argentinske zastava, a Jago je ubedio navijače da ove sezone to čine sa brazilskom.

Način na koji je prihvaćen puno mu znači, s obzirom na to da u Beogradu živi sam.

– Živim ovde sam, Brazil je predaleko, porodica mora da radi… Došao sam ovde da igram, a navijači uzvukuju moje ime, razvijaju brazilske zastave… Osećam se kao kod kuće, imam više samopouzdanja. Tražili su od mene u završnici utakmice da šutiram, pogledao sam ka treneru, ali mi je rekao da se smirim. Igram za klub i navijače koji mi veruju. Kada sam došao, nisam igrao najbolje, ali su bili na mojoj strani. Sada igram nešto bolje, znam da mogu još mnogo bolje, a oni su i dalje tu. Volim da igram za ovaj klub i za ove navijače.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari