Zvezdin "marš" kroz ABA ligu 1

Dramski sadržaj u regionalnom takmičenju izbačen je iz opusa posle trijumfa Crvene zvezde u Zagrebu nad Cedevitom (95:91).

Crveno-beli su takmičarsku 2016. u ABA ligi završili perfektnim skorom 15-0 i s obzirom na raspored utakmica u nastavku šampionata praktično su rezervisali lidersko mesto pred početak plej-ofa.

Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, finansijskog horora na Malom Kalemegdanu ili ultimativnih pojačanja u komšiluku, Zvezda će izvesno sa pol pozicije dočekati polufinalni serijal u regionalnom takmičenju. Da su surovi vladari na Jadranu u poslednje tri sezone puleni Dejana Radonjića pokazali su i u Zagrebu. Pobeda nad Cedevitom, koja je bila u seriji od šest trijumfa, dobija na značaju ako se u kontekst uvrsti ekstra opterećenje pod kojim Luka Mitrović i saigrači igraju u decembru mesecu. Crveno-beli su Cedevitu dobili maltene bez treninga, u ritmu od pet utakmica u poslednjih deset dana, uključujući i putovanja do Skoplja, Atine i nazad za Beograd. Trijumfu nad Cedevitom prethodilo je emotivno pražnjenje prouzrokovano pobedom protiv Reala u Hali „Aleksandar Nikolić“, koje se odrazilo na pristup i energiju košarkaša Zvezde u uvodnim minutima duela u Zagrebu.

– Došli smo u Zagreb posle trećeg ciklusa mečeva u Evroligi od dva meča, ranijih obaveza, duela protiv Olimpijakosa i Reala. Moglo se očekivati da ne možemo da budemo na nivou onoga što smo mogli da vidimo od Zvezde – obrazložio je trener Radonjić nešto slabiji start njegovih izabranika i određeni pad koncentracije u 25. uzastopnom trijumfu, uključujući i seriju od 10 pobeda na kraju prošle „regionalne“ sezone.

Cedevita nije umela da iskoristi specifičan momentum, čak ni u drugom poluvremenu kada se igralo koš za koš, što je pristup koji ne odgovara Zvezdi, koja je rezultatski saldo u ABA ligi izgradila na odličnoj odbrani. Manjak agresivnosti manifestovao se samo u 58 primljenih poena i razlici od četiri poena na kraju meča, čime su crveno-beli delimično pokvarili prosek od dvadesetak poena po trijumfu.

Zvezda ovu izuzetno uspešnu kalendarsku godinu završava spektaklom u Kombank areni u četvrtak 29. decembra protiv CSKA – zvaničnog šampiona Evrope i rivala iz prošlosezonskog četvrtfinala Evrolige.

Karte za CSKA od danas

Spektakl za kraj! Crvena zvezda u četvrtak od 19 časova igra meč 15. kola Evrolige protiv CSKA i za tu priliku se seli u Kombank arenu. Klub je saopštio da će cena ulaznica biti nepromenjene u odnosu na prethodne mečeve odigrane u Areni, a to znači da će se kretati od 500 do 1.400 dinara za tribine i parter, odnosno od 5.000 do 10.000 dinara za najekskluzivnija mesta. Karte će biti puštene u prodaju u utorak u 10 časova, u svim poslovnicama, kao i na sajtu Eventima. Kapije Arene biće otvorene dva i po sata pre početka utakmice, uz detaljne kontrole i preglede na ulazima Sever, Istok i Zapad, s obzirom na to da je ulaz Jug zatvoren zbog radova.

Žižić ipak napušta Cibonu

Po kuloarima dovođen je poslednjih meseci u vezu sa Crvenom zvezdom, što je po mnogim aspektima delovalo nespojivo, međutim Ante Žižić (1997, 210cm), devetnaestogodišnji hrvatski centar zaista će napustiti Cibonu. Najbolji strelac, skakač i najkorisniji igrač ABA lige (20 p, 9,2 sk) u poodmaklim je pregovorima sa prebogatom Darušafakom i verovatno će od 5. januara biti na raspolaganju Davidu Blatu, koji od starta sezone kuburi sa prvoklasnim centrima. Žižić je na poslednjem Draftu izabran od Boston Seltiksa kao 23. pik; smatralo se da će narednog leta sigurno otići u NBA, međutim ukoliko potpiše za Darušafaku najverovatnije će odlazak u Seltikse prolongirati za godinu ili dve. Zbog mogućeg transfera u Darušafaku Aleksandar Petrović u ponedeljak je podneo ostavku na mesto potpredsednika, člana skupštine i predsednika UO KK Cibona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari