Zvezdin popravni u Šapcu 1Foto: STARSPORT

Pre dvonedeljne pauze u borbi za bodove, zbog termina predviđenih za mečeve reprezentativnih selekcija, srpski fudbalski superligaši još jednom će izaći na teren, a osim utakmice Voždovca i Radničkog iz Niša (petak) sve su zakazane za poslednji dan sedmice.

Javnost, po običaju, najviše zanimaju dueli večitih rivala i kandidata za domaće trofeje Crvene zvezde i Partizana, posebno crveno-belih, jer opet idu u Šabac, gde ih je domaća Mačva ove srede ostavila bez polufinala nacionalnog Kupa.

Vodećem timu prvenstva stalo je bilo do pobede i na tom gostovanju, jer već pet sezona neki drugi klubovi osvajaju najmasovnije domaće takmičenje, ali još im je bitnije šta će da urade u novih 90 minuta sa „čivijašima“. Dvanaest bodova više od drugoplasiranog Partizana prilična je prednost, čak i kada bi bili prepolovljeni odmah a ne za dva kola, na kraju drugog ciklusa u trokružnom sistemu SL, ali već je nedavni remi sa Napretkom uznemirio duhove na „Rajku Mitiću“, odnosno evocirao uspomene na prethodno proleće, kada je Zvezda od gotovog napravila veresiju i ostala bez kvalifikacija za Ligu šampiona. Zato bi sve osim rezultatske osvete Šapčanima bilo katastrofa za Vladana Milojevića i njegove izabranike, tj. znak više da lider prolazi kroz krizu igre, čiji se početak (ne slučajno) poklopio sa prodajom glavnog ili jedinog pravog kreatora akcija Gelora Kange.

Na drugoj strani, Partizan je izgleda izašao iz lošeg perioda, pošto je posle poraza od Radničkog i planirane, ali zbog odbijanja svih pozvanih da sednu na vruću stolicu, neizvedene smene trenera Miroslava Đukića, vezao tri fine partije i pobede protiv Rada i Čukaričkog u prvenstvu i Javora u Kupu. Sledeći protivnik Radnik izgubio je pet od šest bitki sa crno-belima i igra promenljivo od početka godine, ali u Humskoj je sigurno svima u malom mozgu remi sa Surduličanima iz 2015. Bez obzira što će posle odrađenih 180 minuta suspenzije stadiona imati podršku navijača na svom terenu.

Vojvodina će protiv Zemuna probati da se iskupi za ispadanje iz Kupa, Mladost u duelu sa Napretkom da sačuva nadu u plasman u plej-of, petoplasirani Spartak opravda zvanje favorita protiv Rada, Čukarički na gostovanju Javoru prekine niz kikseva u Superligi, a Bačka protiv fenjeraša Borca napravi novi otklon u odnosu na klubove iz tzv. zone ispadanja.

Superliga – 28. kolo

petak

Voždovac – Radnički (N)

nedelja

Partizan – Radnik              13.00

Borac – Bačka     14.00

Javor – Čukarički

Vojvodina – Zemun

Mačva – Crvena zvezda  17.00

Napredak – Mladost

Spartak – Rad

TABELA: C. zvezda *68, Partizan *56, Radnički 49, Čukarički 46, Spartak 43, Napredak 41, Voždovac 40, Vojvodina 40, Mladost 34, Radnik 33, Zemun 31, OFK Bačka 30, Mačva 28, Javor 21, Rad 21, Borac 17.

*Odlukom Disciplinske komisije FSS, Zvezdi i Partizanu su oduzeta po dva boda i na nju „večiti“ imaju pravo žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari